Recenzia – Marián Kubicsko: Dardaria

Dardaria - obálka

Mariána Kubicska čitateľom netreba zvlášť predstavovať. Za sebou má už také kúsky ako Veža elfov či Potvorobijcia ich pokračovanie, aktívny je aj v rámci role-playing hier, do ktorých takisto pripravuje rôzne scenáre a dobrodružstvá. Odkiaľ sa zobrala inšpirácia pre jeho dielko Dardaria, je potom ľahké uhádnuť.


Už prvé riadky vtiahnu čitateľa do deja. Úvod ako hrom, všetko sa náhle mení. Oskar, kedysi veľký športovec a kapitán florbalového tímu, stráca pôdu pod nohami. Po vyhodení z tímu zisťuje, kto pri ňom skutočne stojí, a musí de facto začínať odznova. Situácia, akú si prežil azda každý. Únikom sa mu stáva hra Dardaria, ku ktorej sa dostane cez Benyho a jeho frajerku Zuzu. Dardaria pred ním otvára nový svet, možnosti i priateľstvá. Z Oskara sa postupne stáva geek telom aj dušou.

Dej je postavený zaujímavo vytvorenom a spracovanom konflikte. Autor písať vie, čo vidno aj na remeselnej stránke textu. Ešte viac jeho talent vyčnieva v častiach, kde sa zjavne cíti ako doma – v opise RPG hry Dardaria. Tieto pasáže sú naozaj skvostmi, je to ako sledovať niekoho pri hre a zároveň byť jej súčasťou. Obrazy sú živé, sugestívne. Dalo by sa povedať, že to pripomína World of Warcraft na steroidoch, myslené samozrejme v dobrom.

O niečo horšie vyzneli časti z reálneho života. Po sľubnom úvode totiž autor prechádza do určitej schematickosti a kniha tým začína trpieť. Nie je to nič horibilné, ale čitateľovi to bráni naplno si užiť príbeh.

Určité pochybnosti sa vyskytnú aj ohľadom použitia jazyka. Kniha je písaná štýlom rôznych tínedžerských dielok, čo nemusí byť vyslovene na škodu. Tento štýl ale tak preráža do popredia, že Dardaria akosi stráca schopnosť osloviť čitateľov mimo cieľovú skupinu. Čo je pri tak úprimne vystavanom príbehu trochu nevýhodou.

K postavám by sa našlo tiež niekoľko výhrad. Namiesto bežných ľudí pripomínajú skôr členov družiny v rpg hre. V realite to ale nie celkom fungovalo a skĺzavali do istej šablónovitosti. Navyše, nedá sa zbaviť nepríjemného dojmu, ako keď tínedžerov v televíznom seriáli hrajú tridsiatnici. Aj napriek najlepšej autorovej snahe je z niektorých pasáží cítiť, že namiesto pubertiaka hovorí a koná staršia a skúsenejšia osoba.

Vcelku však ide o rozhodne zaujímavé dielko. Určite neurazí, čo sa potešenia týka, záleží, do akej miery ste geek, holdujete danému žánru hier a podobne. Kniha by si určite zaslúžila vyššie hodnotenie, ale body stratila práve za uvedené nedostatky.

Celkové hodnotenie: 75/100.

Knihu Dardaria si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dardaria
Žáner: fantasy, herná kniha
Autor: Marián Kubicsko
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2019
Jazyk: slovenský
Počet strán: 296
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788056613535


7. apríla 2020
Marek *Páperíčko* Brenišin