Recenzia – Marc-Uwe Kling: QualityLand

QualityLand

Peter Nezamestnaný je bežný obyvateľ QualityCity – hlavného mesta bližšie neurčeného štátu QualityLandu. Mesto aj štát dostali svoje mená od múdrych hláv z BBC (Big Business Consulting), aby zachránili rúcajúcu sa ekonomiku a kúpnu silu obyvateľstva. Vďaka tomu je dnes QualityLand líder medzi krajinami a oficiálne sa s jeho menom môžu používať len superlatívy.

Peter pracuje ako správca kovového lisu pre neposlušné roboty. Prácu mu pridelil systém, respektíve všeriadiace algoritmy. Tak isto, ako mu pridelil partnerku cez službu QualityPartner a jeho osobný asistent WIN (what I need) mu našiel tých najvhodnejších priateľov. Všetko v jeho živote funguje dokonalo. Dokonca aj jeho priania sa plnia skôr, ako ich vysloví . Systém zbierajúci jeho osobné dáta, na ktoré nemá nárok, je jednoducho dokonalý. Ale aj v raji bývajú tiene a kým Peter presviedča priateľku Sandru, aby si založili rodinu, Sandra už vyberá nového partnera cez QualityPad. Peter tak ostáva sám a na jeho zlosť mu natešený dron prinesie ten najneočakávanejší darček, ktorý rozpúta kolotoč neuveriteľných bizarností.

Román QualityLand rozpracúva dve dejové línie. V jednej sa Peter snaží prísť na to, ako opraviť svoj užívateľský profil, aby sedel s jeho skutočnými záľubami. V druhej sledujeme voľby nového prezidenta QualityLandu, kde o voličské hlasy súperí umelá inteligencia prezentovaná Johnom Usom a staronovým kandidátom Conrádom Kuchárom. Začnú sa rozpletať nitky osudu občana Petra – nepotrebného, nič neovplyvňujúceho a nič nechápajúceho a tajomnej superinteligencie, ktorej motivácie sa všetci aspoň trochu zainteresovaní de­sia.

Samotný námet má veľký potenciál, no autor akoby si zobral priveľké sústo skladajúce sa z ironických posolstiev, skrytých významov a morálnych pohľadov na súčasné aj budúce témy ľudstva. Raz sa púšťa do obšírneho výkladu problému superinteligencie, ktorá má potenciál zničiť svet, ako ho poznáme, aby v závere tento motív vyšumel dostratena. Inokedy vytvára životné príbehy vedľajších postáv, ktoré nie sú pre pointu dôležité. Čitateľ si tiež nevie vybudovať vzťah s hlavnou postavou Petrom. Má síce sympatický vnútorný dialóg, ale nijako sa nevyvíja a jeho jedinou starosťou je – a aj sa stane – oprava chybného profilu. Čakáme viac, no predvídateľný alebo pokojne aj nepredvídateľný dejový zvrat sa nekoná. Nie taký, ktorý by vyplýval z načrtnutého.

Najväčším ťahačom príbehu a zároveň aj kameňom úrazu sa javí humor. Román chce byť divoká satirická jazda na spôsob Stopárovho sprievodcu po Galaxii, no tu je na mieste príslovie: menej je viac. Hlavne z humoru bolo treba jednoznačne ubrať . Valí sa takpovediac zo všetkých smerov – v „Sprievodcovi ríšou QualityLandu“, ktorý sám o sebe príbeh spomaľuje a vyzerá skôr ako nepodrená dejová barlička. Vyskakuje v každej scéne, dialógu, v podstate v každej jednej vete, takže sa čitateľ nedokáže sústrediť na prechádzajúci vtip. Preto aj pravidelné prísuny fiktívnej reklamy už nevyznievajú tak, ako majú, čo by za normálnych okolností skvelo podporovalo hlavnú myšlienku knihy. Aby sme ale boli spravodliví, niektorým sa Klingov roadtrip bude určite páčiť, ostatní sa prehryzú na vydarenejšie pasáže. Kniha sa dá minimálne odporúčať ako skvelá ukážka veľmi blízkej budúcnosti, z ktorej reklamného úsmevu slušne mrazí.

Hodnotenie: 65 %

Knihu QualityLand si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu QualityLand si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


QualityLand
Žáner: sci-fi
Autor: Marc-Uwe Kling
Vydavateľstvo: IKAR, a.s.
Rok vydania: 2020
Jazyk: slovenský
Preklad: Svetlana Žuchová
Počet strán: 376
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–551–7193–7


Tatiana Lajšová je veľká fanúšička kvalitného sci-fi, príležitostná recenzentka slovenských autorov a autoriek a vraj neoficiálna členka Ľudenov. Občas vytvára nové rubriky pre rôzne časopisy. S jej recenziami sa môžete stretnúť aj na jej blogu. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Tatiany Lajšovej na Fandom.sk.


21. decembra 2021
Tatiana Lajšová
Zdroj informácií