Recenzia: Malá antológia scifi poviedok

Malá antológia sci-fi poviedok - ilustrácia
Malá antológia sci-fi poviedok - obálka

Nedávno (vlastne stále ešte páli a rozvoniava čerstvosťou) vyšla elektronická zbierka Malá antológia sci-fi. Obsahuje len pôvodné slovenské poviedky, publikované v rámci projektu Spektra fantázie na podporu mladých a nových slovenských autorov fantastiky. Ilustrácie ku každej poviedke citlivo vystihujú atmosféru príbehu a každú z nich vytvoril iný umelec. V spolupráci s webom Fantasy-svet.sk zostavilo Spektrum fantázie spolu už tri antológie: Spektrum fantázie, Moderná urban fantasy a Malá antológia scifi. Všetky vyšli vo vydavateľstve Rogerbooks.

A čo nám teda tvorcovia v Malej antológii scifi pripravili a naservírovali? Chrumkavé príbehy od štyroch autorov…


Ivana Molnárová Dubcová: Subjekt Z
Ilustroval Jakub Kadera

V laboratóriách hlboko v podzemí sa pracuje na pokusoch s tajomným eónom, časťou duše či akéhosi odrazu božskej sily v ľuďoch. Neskúsený výskumník sa rozhodne pre riskantný krok, čo spustí sled ním nečakaných udalostí.

Zručne napísaná poviedka z prostredia výskumu, kde neviete, čo je čo a kto za koho kope. Ale iba zhruba do polovice, pretože potom už začne byť čitateľovi všetko jasné.

Marek Brenišin: Odkaz katedrály
Ilustroval Martin Cuco Luciak

Vesmírom letí loď, cieľom je Jupiterov mesiac Ganymedes. Boli poverení neurčitými úlohami, no veci sa skomplikujú tajomným nálezom a možnosťou, že našli stratenú výskumnú loď nesúcu hrdý názov Katedrála.

Toto je trošku chaotická story, v ktorej hrdinovia konajú naivne a nelogicky. Som špión, takže si nechám usvedčujúce dôkazy rovno na pracovnom stole, nech všetko rýchlo nájdu a môžu ma zavrieť… Chvíľami sa budete mať problém v rozprávaní zorientovať, pretože Marek Brenišin ženské postavy nazýva na striedačku menami alebo hodnosťami, no občas nie celkom zrozumiteľne.

Marek Čabák: Samantha
Ilustroval Ladislav Dlhý

Chceli by ste mať doma virtuálnu gazdinú, ktorá splní každé vaše prianie? Inteligentne sleduje a rozhoduje, či ste šťastný a čím by vás poprípade šťastným urobila? Určite by sa mnohým takáto pomoc páčila. Lenže keď je v nej chybou programovania viac skutočnej zaľúbenej a žiarlivej ženy, než by človek potreboval, nemusí to dopadnúť podľa očakávania.

Tento kúsok je vynikajúci. Chvíľami mi pripomínal Blade Runnera 2, s tou jeho virtuálnou domácou spoločníčkou, ktorá je viac človekom než číselným zápisom. Trošku filozofovania o etike, ľudských citoch, napäté schôdzovanie, ale napísané skutočne pútavo.

Lenona Štiblaríková: Lovec šťastia
Ilustroval Vangarrett

Kdesi v ďalekom vesmíre žijú prazvláštne rasy a jedna vám veľmi pripomenie dementorov. Pomedzi nich kľučkuje neznámy Pozemšťan, vysmieva sa im, skáče z mrakodrapov a každé zranenie sa mu super zahojí. Môže to byť tým, že vie vyrábať šťastie a zatvárať ho do flakónov. Z akého dôvodu to robí? Je niekto dostatočne šťastný na to, aby zistil, kým v skutočnosti je a prečo sa vždy nachádza tam, kde sa čosi zomelie?

Ďalšia dobrá vec v zbierke. Konečne si užijeme akcie, naháňačky, srandičky, podpichovanie, hlášky. Koniec je dosť rýchly a… nepochopila som, prečo sa hlavný hrdina hnevá, keď mu bolo jasne povedané, že dostane pomoc, aby ho neodhalili.

V každom zborníku, súťažnom či profesionálnom, sa stretne viacero autorov, ktorých príspevky sú rôznej kvality. Od úžasných, cez priemerné až po podpriemerné. Pre každého čitateľa bude kvalita dielok iná. Každý má iný vkus a iné očakávania. Niektoré motívy vám budú pripadať známe z filmov či kníh. Nie je to dôležité. Už bolo takmer všetko povedané, napísané, sfilmované. Podstatné je to, ako sa s týmto nápadom autor popasuje, ako spracuje tému. Či dokáže vniesť kúsok nového do toho starého a či do nej vpletie niečo osobité, vďaka čomu sa aj zo známeho námetu vykľuje niečo nové.

Na začiatku bola myšlienka podporiť mladých spisovateľov. No neskôr sa pridala aj snaha o podporu a propagáciu talentovaných ilustrátorov. Niektorí dostali možnosť nakresliť obrázky k poviedkam z tohto ebooku, preto ich mená uvádzam na konci každého hodnotenia. Ich farebné ilustrácie nájdete ako bonus na konci knihy. Do povedomia čiateľov vstúpili aj vďaka svojej účasti v súťaži Svet na tvoj obraz, ktorú usporadúva internetový denník Fandom.sk. Je len dobre, že na Slovensku vznikajú projekty, ktoré by sa mohli stať akýmsi medzistupňom medzi publikovaním v súťažných antológiách a vydaním vlastného dielka. Talentovaní ľudia takto dostali možnosť, dať o sebe vedieť, ukázať, že svoje remeslo ovládajú a že vydavatelia s nimi môžu v budúcnosti rátať.

E-knihu Malá antológia sci-fi poviedok si môžete ihneď stiahnuť v Martinuse ZADARMO, pre podrobnosti kliknite na tento link


Malá antológia sci-fi poviedok
Žáner: sci-fi
Zostavili: Fantasy-svet.sk, scifi.sk a Spektrum Fantázie
Autori: Ivana Molnárová Dubcová, Marek Brenišin,
Marek Čabák, Lenona Štiblaríková
Vydal: Martin Králik – ROGERBOOKS
Rok vydania: 2018
Jazyk: slovenský
Počet strán: 97
Obálka: vangarrett
Ilustrácie: vangarrett, Jakub Kadera, Martin Cuco Luciak a Ladislav Dlhý
ISBN: 978–80–89695–18–8


Súvisiaci link

Malá antológia sci-fi poviedok do vašej čítačky


17. mája 2018
Ena