Recenzia – Madeline Miller: Kirké – audiokniha

Madeline_Miller_Kirke_OneHotBook
Petra Špalková jako Kirké_foto

Grécke báje sú plné veľkých hrdinov. Nájdete v nich aj bohov a titánov s vlastnosťami presne takými, aké mali tí, ktorí ich stvorili. Sú krutí, urážliví neznášanliví a bažia po moci. Kedysi sa mnohí ľudia túžili stať bohmi či vlastniť božské dary. Kirké, čarodejnica z Aiaie, je hlavne ženou. A ktože už len vie, o čom sníva božská žena?


Kirké, nehodná Héliova dcéra

Kirké je dcéra titána Hélia a oceánidy Perséis. Po svojich rodičoch veľa nezdedila. Vždy sa líšila od súrodencov aj od všetkých, ktorí sa schádzali v Héliovom paláci. Jemná, čistá, neskazená. Aj preto sa stala terčom posmechu. Ponižovala ju sestra Pasifae aj brat Perses. Jedinú útechu nachádzala v najmladšom bratovi Aietovi. Deti bohov rastú prirýchlo. Aietes dospel a dostal od Hélia vlastné kráľovstvo. Kirké zostali iba spomienky… Neraz myslievala aj na stretnutie s Prométeom. Chvíľa, ktorú s týmto bohom strávila, do nej vtlačila nezmazateľnú stopu obdivu.

Dospelosť bola ešte osamelejšia. Pasifae sa vydala, Perses oženil. Kto by však chcel Kirké? Rodina ňou pohŕdala, priateľov nemala. Až kým nestretla Glauka. Smrteľník, no pre ňu najkrajší muž na svete. Počúval ju, trávili spolu čas a zdalo sa, že ju ľúbi. Vtedy si prvýkrát spomenula na slová o farmakách, mocných bylinách schopných konať zázraky. A Kirké s pomocou žltých kvietkov vyrastúcich vďaka Kronovej krvi Glauka zmenila. Keď silu bylín použila druhýkrát, rozhnevala otca aj Dia. Musela odísť na vzdialený ostrov, ktorý sa stal na celé stáročia jej domovom aj väzením.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Kirké


Kirké, bohyňa a čarodejnica z Aiaie

Ostrov sa stal Kirké a Kirké sa stala ostrovom. Našla svoje miesto, byliny a zvieratá. Sú pre ňu spoločnosťou, priateľmi aj strážami. Robí si, čo chce, no hlavne sa zdokonaľuje v čarovaní. Postupne si uvedomuje, prečo svojou mocou medzi Olympanmi vzbudzuje strach.

Láske sa nebráni, priam po nej baží. No pokým nejakú nájde, kráti si čas s Hermom. Ten zakaždým vychrlí kopu klebiet, takže sa Kirké necíti až tak veľmi osamotená a izolovaná od zvyšku sveta. Občas pristanú na pobreží Aiaie lode plné rybárov, pirátov či iných mužov. Prvýkrát z toho mala radosť, no tá sa neskôr zmenila na sklamanie. Muži prijímali pohostinnosť Kirké, a zároveň jej túžili ublížiť. Netušili, s kým sa zahrávajú, a bohyňa veľmi rýchlo našla účinný spôsob pomsty.

Počas týchto rokov pomohla svojej sestre Pasifaé porodiť Minotaura a stretla Daidala. Obaja sú istým spôsobom zúfalými väzňami, a preto si na krátky okamih dokážu poskytnúť lásku a porozumenie.

K brehom Aiaie dorazila aj loď s Odyseom. Po celý rok zapĺňal jej samotu a zohrieval posteľ. Jedného dňa odišiel a zanechal Kirké trvalú spomienku. Kruh sa uzatvorí, keď na Aiaiu dorazí Télemachos, Odyseov syn.

Kirké teraz kľačí na chladných steblách trávy, rozpálené telo ovieva slaný vietor vanúci od mora. Je plná obáv z budúcnosti. Aký život si vybrala? Predstavuje si, čo ju čaká. Vytláča šťavu zo žltých kvietkov, ktoré vyrástli z Kronovej krvi. Tento raz začaruje samú seba. Verí, že má oveľa ľudskejšiu dušu než Glaukos či Skyla. Na čo sa zmení, uvidí, až namieša svoj posledný odvar.


Kirké je v každej z nás

Autorka prispôsobila grécke báje a povesti príbehu tak zručne, že uveríte každému slovu. Budete cítiť čary a vôňu bylinných odvarov. Pocítite strach z tajných formuliek, pretože by mohli odhaliť vašu skutočnú podstatu. Stalo sa to znetvorenej Skyle aj Glaukovi. Lásky čarodejnice sa končili náhle. Prichádzali, odchádzali a zanechávali ju o niečo silnejšiu a múdrejšiu.

Audiokniha sa dá rozdeliť na tri časti: Kirké dievča, Kirké žena hľadajúca lásku, Kirké matka. Preto zaujme skôr nežné pohlavie.

Zo začiatku vás asi zaskočí trošku monotónny prejav rozprávačky. Lenže… Ako inak by mohla o svojom živote rozprávať božská bytosť žijúca stovky rokov? Dozrievala, chybovala, milovala a trpela. Je unavená stáročiami aj ľuďmi. Bohovia sa jej boja alebo ňou opovrhujú a smrteľníci sú nevďační. Akým iným tónom by mohla rozprávať o prežitých stáročiach? Jedine pomaly, nevzrušene a zároveň s hlasom plným citu a bolesti. Pretože ju opantala únava podobná hmle na konci jesene, ktorá sa lenivo zakráda z mora na pevninu.

Presne to cítite z prejavu herečky Petry Špalkovej, ktorá v réžii vynikajúceho Hynka Pekárka prepožičala Kirké svoj hlas. Sama narátorka už niečo prežila a vie sa do pocitov hrdinky dobre vžiť. Z prednesu jasne cítite ťažobu prežitých vekov a túžbu po láske a pokoji. Môže sa však bohyni takéto želanie vyplniť?

Rozprávanie nevtieravo dopĺňa hudba. Gitara, harfa, flauta a melódie pripomínajúce rytmy starého Grécka. Raz clivé, inokedy divoké a vzpurné ako samotná Kirké. Hudobné predely nielen oddeľujú jednotlivé časti knihy, ale aj navodzujú atmosféru a podčiarkujú príbeh, ktorý počúvate.

A o čom príbeh je? O tom, akí sme často povrchní a pokojne sa necháme oklamať krásou, hoci je plytká a zlá. Je o tom, ako jedna čistá bytosť ochotne otvorila srdce, ktoré jej pošliapali. Našou podstatou je túžba niekam či niekomu patriť. No často sa práve z toho dôvodu necitlivo vysmievame a opovrhujeme tým, čo je jedinečné. Len nech nezostaneme sami. Zabúdame na to, že výnimočnosť každej bytosti spočíva práve v inakosti a neopakovateľnosti. A že šťastní budeme iba vtedy, ak o šťastie budeme bojovať a prijmeme samých seba takých, akí sme. Nedokonalí a chybujúci.

Audiokniha Kirké je okamžite dostupná na stiahnutie na Audiolibrix

Audioknihu Kirké si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kirké – audiokniha
Žáner: fantasy
Autorka: Madeline Miller
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2019
Interpretka: Petra Špalková
Réžia: Hynek Pekárek
Dĺžka nahrávky: 16 hodín 41 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (917 MB)
EAN: 8594169482958

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


4. marca 2020
Ena