Recenzia – Lucie Lukačovičová: Poslední bůh

Poslední bůh

Horúčava džungle, zápach pohrebných hraníc a všadeprítomná Ganga. Myslíte si, že to nikdy nepocítite? Pritom je také jednoduché precestovať Indiu a nevytiahnuť päty z bytu! Hrdinovia románu Lucie Lukačovičovej nás spoľahlivo povedú vyprahnutými končinami, hustým pralesom až po výšiny majestátnych Himalájí. Urobte si pohodlie, nachystajte tehari či plnené kačori a dovoľte fantázii odletieť do diaľok.


Kde bolo, tam bolo…

Za horami, džungľami aj riekami leží krásna a bohatá zem, nazývaná India. Kedysi jej vládla Británia a brala si z jej bohatstva, čo sa dalo. Britskými vojskami a dobrodruhmi sa hemžili mestá, hlboké džungle aj veľhory. Lovili zver, zotročovali obyvateľov a tvárili sa, že sú najkultúrnejší a najvzdelanejší národ. My vieme, že to tak vôbec nebolo. India, tajomný svet plný múdrosti dávnych učencov, chrámov, bohov, legiend a povier, existoval oveľa skôr.

Edgar Sangatte je portugalský gróf, vynálezca, znalec indických náboženských písomností a učenia všetkého druhu. Spolu s manželkou Eliantou žije v Goa, na juhu Indie. Snaží sa byť nenápadný a nerušene sa venovať svojmu vedeckému bádaniu a veľkolepému objavu, ktorý by mohol zmeniť Zem na vojnové peklo. Jeho samotárstvo má ešte jeden dôvod. Elianta nie je celkom obyčajný človek. Vlastne vôbec nie je človek. Sangatte bojuje s horúcim podnebím aj s telesným postihnutím. Samota sa skončí, keď nájdu mŕtveho muža s listom od profesora Horaca Wilsona, ktorý je adresovaný Sangattimu. Naliehavosť a tajomnosť listu prinútia vynálezcu vziať krásnu manželku a vydať sa do mesta Bombaj. V tamojšej knižnici totiž uchovávajú mnohé staré písomnosti. Odpis jednej známej legendy by mohol vniesť svetlo do záhady, ktorú so sebou priniesol profesorov list. Akým spôsobom súvisia texty zo šiestej časti Višnupurány z Éllóry so Sangatteho objavom ukrytým hlboko v džungli? Prečo sú neustále sledovaní? V povetrí sa začína vznášať hrozba smrti, záhady sa čoraz viac zamotávajú a cesta za rozuzlením vedie do Kalkaty. Tam však nachádzajú iba mŕtvych. Profesor s asistentom zmizli. Polícia je nanič a Sangatte s Eliantou sa rozhodnú, že Wilsona nájdu sami. Wilsonov výskum bol veľmi dôležitý, a ak sa jeho závery dostanú do nesprávnych rúk, môžu znamenať skazu.

Začať pátranie nebude jednoduché. India je rozľahlá, preplnená chrámami s množstvom náboženských spisov a filozofických pojednaní. Kde, v čom, u koho… majú hľadať odpoveď na otázky ohľadom legendárnej Kalkipurány? Tá predpovedá príchod Kalkiho, ktorý z Indie vyženie všetkých mléččhov – cudzincov. Veci nie sú také, ako sa zdali na počiatku. Sangatte musí do akcie zapojiť britskú armádu, získať súhlas rámpurského vládcu, prípadne nájsť niekoho, kto disponuje aspoň niekoľkými žoldniermi, pretože každý meč bude dobrý. India je však plná mystiky, povier, svojského spôsobu života. Viera v nadprirodzeno, v bytosti božské, prevtelené či plné magickej sily ovplyvňuje životy ľudí od najnižšej kasty až po vládcov. K týmto sfanatizovaným ľuďom pripočítajte aj nebezpečných thugov. Nemilosrdní ctitelia Kálí vzbudzujú veľký strach. Znakom thugov je žltá šatka, s ktorou zručne zaškrtia každého pocestného len preto, aby spravili svojej bohyni radosť. Lenže Sangatti má výhodu, a tou je jeho žena, Elianta.

Ponad kamenistú cestu sa týčia vrcholky Himalájí a naši hrdinovia stúpajú stále vyššie. Za dobrodružstvom, aj za oslobodením blízkych priateľov. Spoločne s nimi ide Opičí kráľ, kráľovná nághov a z výšky všetko sleduje jeden z tajomných garudov. Zhlboka sa nadýchnite, pomodlite, je čas zachrániť svet…


Všetky farby a vône Indie

Poslední bůh je zručne napísaný román, plný sýtych farieb a príbehov starej Indie. Obrovské množstvo božstiev, legiend a mýtov ponúklo autorke mnoho aktérov aj problémov, s ktorými musia zápasiť, ale aj nových, prekvapujúcich rozuzlení. Príjemné a napínavé čítanie vás pohltí a opantá tak ľahučko ako omamné parfumy, aróma ovocia, koláčikov a pikantného karí. Priam cítite vlhkosť pralesa, počujete škrekot opíc či trúbenie slonov. Spolu s hrdinami sa ponoríte do tajomstiev starodávnych spisov rovnako, ako sa Indovia ponárajú do vôd svojej svätej rieky Gangy.

Lucie Lukačovičová hrdinov umiestnila do čias, keď nad touto časťou sveta vládlo Britské impérium. V tom spočívala istá romantiku, ale aj tienisté stránky. Jedným z koníčkov britských gentlemanov bol totiž lov divokých zvierat a odnášanie historických artefaktov do Británie. Po Indii sa vtedy preháňali dobrodruhovia a cestovatelia v snahe objaviť a prebádať ešte nepoznané alebo prežiť nevídané. Motivácia bola rôzna. Mnoho postáv z románu skutočne žilo a časti ich životov autorka prirodzene zakomponovala do deja. Rovnako aj historické udalosti či v tej dobe priam revolučné vynálezy.

Dej je napínavý, pomerne jednoduchý, a čo možno prekvapí, obsahuje steampunkové prvky. Podaný je lahodnou a príťažlivou formou. Na niektorých miestach sa pozastavíte nad zvykmi, ktoré žiaľ, pretrvávajú v Indii dodnes. Lukačovičová však dokáže predložiť aj krutú realitu spôsobom, ktorá nevydesí. Naopak, vzbudí zvedavosť a chuť dozvedieť sa viac o historickom pozadí či kultúrnych rozdieloch. Poslední bůh je dynamické rozprávanie, plynie rýchlo a obohatí našu fantáziu o dosiaľ nepoznané farby, chute a vône. Nuž… vrhnime sa do dobrodružstiev!

P.S.: Každého poteší slovníček, doslov a mapy, ktoré sa v románe nachádzajú. Na mapách je možné sledovať putovanie hlavných postáv. Autorka vysvetlí mnohé pojmy, ktoré sú pre bežného Európana neznáme. V doslove máme možnosť dozvedieť sa o historickom a kultúrnom pozadí rozprávania.

Knihu Poslední bůh si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Poslední bůh
Žáner: scifi, fantasy
Autorka: Lucie Lukačovičová
Vydavateľstvo: Poutník
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 320
Väzba: pevná
ISBN: 9788087246559

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


27. augusta 2019
Ena