Recenzia - Lenona Štiblaríková: Prehnité mesto

Prehnité mesto - obálka

Možno aj vy, ako ja, máte doma útlu knižôčku s názvom Prehnité mesto. Obchádzate ju, pokukujete po sebe a neviete sa rozhodnúť, či to malé stvorenie vziať do rúk a konečne prečítať, prípadne nechať na neskôr. Možno vám nasledujúce riadky pomôžu v ťažkom rozhodovaní, ak zistíte, čo sa pod tmavým obalom skrýva.

Bratislava so svojimi tajomstvami, temnými zákutiami a slávnymi štvrťami sa priam ponúka ako nevyčerpateľná studnica inšpirácie. Lenona Štiblaríková sa nenechala dlho lákať, načrela pekne hlboko a svoje temné vízie nám predkladá vo fantasy príbehoch z tohto mesta.

Aram Vister je majiteľ stripklubu Prodigy. V ňom sa pohybujú rôzne postavy a bytosti, okolo ktorých sa točia udalosti rovnako prehnité ako mesto, v ktorom žijú. Čarodejnica Berenika, upír Leo, „tanečnice“ ochotné spraviť všetko, o čo ich klient požiada. Z jediného dôvodu. Dúfajú, že si tak zabezpečia život na úrovni.

Takej Vande sa sen splnil. Len postupom času si už nie je istá, či jej prináša šťastie alebo spadla do ešte väčšej stoky, než bola tá, v ktorej sa už čvachtala.

Sám majiteľ nie je úplne obyčajný. Je prekliaty a neustále pod drobnohľadom policajného mediátora Severína Zycha. Razie v jeho klube sú rovnako všedné ako nechutne špinavé toalety po záverečnej. Pátranie je v podaní tohto kapitána trošku iné, ako by sme očakávali. Okrem toho, že za jeho služby si treba dobre zaplatiť, bez problémov sa pohybuje na hrane zákona. No zákon pre jeho klientov veľa neznamená, takže jeho prekročenie mnohí berú ako samozrejmosť.

Kniha je rozdelená do niekoľkých samostatných kapitol – príbehov. Všetky spája postava Severína Zycha. V každom rozprávaní vyšetruje niektorý z prípadov, do ktorého je dajakým spôsobom zapletená bytosť, ktorú sme spoznali práve v stripklube Prodigy. Buď mu pomáhajú, alebo sú spojené s aktérmi temných udalostí vedúcich k tragédii, ktorú kapitán vyšetruje.

Totiž, v Bratislave nič nie je také, ako na prvý pohľad vyzerá. To, čo sa zdá prehnité a ušpinené od toho najodpornejšieho bahna, býva často čistejšie než to, čo nájdete v najlepšej spoločnosti. Otec znásilňuje svoje dieťa. Boj o politickú moc je zavŕšený smrťou muža hodeného do psej arény. Alebo by sa vám viac páčili zvrátené sexuálne praktiky či živorenie vo väzenskej oblasti plnej nebezpečných gangov, drog a potkanov? Práca mediátora Zycha je preplnená tými, ktorí pohŕdajú životom, ľuďmi, ich dôstojnosťo,u a neštítia sa naozaj ničoho. Ani vstupu do politiky. Prípadne bez mihnutia oka darujú svojho prvorodeného syna démonovi výmenou za moc a majetok. Spolu s policajným vyšetrovateľom sa dostanete do najhorších štvrtí mesta, stretnete indivíduá, ktoré by ste nikdy naživo spoznať nechceli, hoci niektorí z nich nosia štýlové saká či šperky od Cartiera.

Hoci kniha je temná urban fantasy, nemôžete sa po celý čas zbaviť dojmu, že niečo podobné sa deje aj v našom nefantastickom svete. Možno nestretneme démonov či upírov. No ľudí, ktorí pre svoj vlastný prospech idú cez mŕtvoly, je okolo nás viac, ako by sme chceli. Lenona Štiblaríková vytvorila v Blave geto a spravila z neho miesto ako vystrihnuté zo zlého sna. Nemazná sa so svojimi postavami ani s čitateľom, ktorý bude musieť pretráviť zopár naozaj hnusných scén.

Ak ste romantická, jemná či citlivá duša, knihu radšej obíďte veľkým oblúkom. Prehnité mesto je totiž drsné ako mačací jazýček. Olizuje vás síce s láskou, no ani trochu vám to nie je príjemné. A keď už sme pri tých mačkách – jedna sa potuluje aj v tomto románe. Od prvého až po posledný príbeh pobehuje po stránkach, skáče pod kolesá áut, chytá zmutované holuby z výskoku, usmieva sa na nás a v kríkoch si bafá jednu cigaretku za druhou. Kto alebo čo to je, sa nedozvieme. Zostáva len na fantázii čitateľa, či z nej spraví posla neba alebo pekla.

Knihu Prehnité mesto si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne za 3,50 €, pre podrobnosti kliknite na tento link


Prehnité mesto
Žáner: urban fantasy
Autor: Lenona Štiblaríková
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2017
Obálka a ilustrácia: Zuzana Zabradiová
Počet strán: 200
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788089840434


23. novembra 2017
Ena