Recenzia: Krvavá čest - Doby, keď sa česť nezaobišla bez krvi

Krvavá čest - ilustrácia k poviedke Leonarda Medka Život za život
Krvavá čest - ilustrácia k poviedke Pavla Renčína Hněv Boží
Krvavá čest - obálka

Prvý dotyk s touto knihou vyvolá uznanlivé pokývanie hlavou. Zbierka Krvavá čest skvele vyzerá, na výprave sa nešetrilo, vnútorné ilustrácie majú štýl a atmosféru. Tým viac vyvoláva zvedavosť, čo sa skrýva pod vydareným šatom.


Úvodný text Život za život od Leonarda Medka predstavuje sľubný začiatok. Je to poviedka z čias, keď v našich končinách bojovali staré božstvá s nastupujúcim kresťanstvom. Skupina severských vyhnancov prichádza do Čiech hľadať miesto, kde je spútaný ich boh. Dokonale zábavné dobrodružstvo so zaujímavými ľudskými postavami a ešte zaujímavejšími neľudskými. Drobným problémom je len pričasté striedanie pohľadu rozprávača, drsný strih pred koncom a podanie pointy, ktoré si vyžadovalo dodatočné vysvetľovanie. Akoby poviedka vznikala v časovej tiesni.

Martin D. Antonín dodal novelu Saladinova lampa, ktorej prostredie vám bude povedomé, ak ste videli napríklad film Kráľovstvo nebeské od Ridleyho Scotta. Križiacke výpravy, blízky východ, meče, náboženská neznášanlivosť, a do toho štipka mágie. Antonín dokáže veľmi dôveryhodne a presvedčivo opísať svet a vytvoriť hrdinu, ktorého neznášame aj obdivujeme zároveň.

Vilma Kadlečková: Starýma očima, za tisíc let. Aby ste si vychutnali túto poviedku, musíte mať aspoň základné povedomie o príbehu Robina Hooda, čo by pravdepodobne nemal byť problém. Príbeh je tentoraz rozprávaný z pohľadu jedného z členov jeho družiny – Malého Johna. V Kadlečkovej podaní je to mocný druid, fatálne zamilovaný do starej bohyne, ktorú nosí v mysli a ktorá sa snaží oslobodiť. Autorka použila archaizujúci štýl rozprávania; tento síce spočiatku trochu ruší, ale po pár stranách si čitateľ zvykne a zistí, že táto hra so štylistikou umocňuje vyznenie a tragiku príbehu muža, ktorý ani sám sebe nedokáže priznať, čo všetko je schopný spraviť pre lásku, a ani to, že to vôbec robí pre lásku. Pre mňa vrchol zbierky.

Poviedka Řeka od Alexandry Pavelkovej sa od ostatných textov líši. Tak trochu tým, že je ladená rozprávkovejšie. Ale výraznejší rozdiel je vo vyššom stupni citovej zainteresovanosti autora v príbehu oproti ostatným príspevkom. Toto nemyslím ako výtku, pretože Pavelková si dokáže postrážiť mieru, a táto zaujatosť svojím spôsobom dokáže primäť vnímavejšieho čitateľa, aby aj on zaujal citový postoj. Možno to chcelo trochu viac zvýrazniť odlišnosť samodív od ľudí a vyvrcholenie v štýle „netušil si, čo všetko dokážem“ sa dalo čakať od začiatku. Ale katarzia v závere je asi najpôsobivejšia zo všetkých poviedok v zbierke.

Hněv boží Pavla Renčína je drsným a temným príbehom z doby, keď sa Európou preháňala čierna smrť. Veľmi poeticky napísané, zaujímavé postavy s minulosťou, hutná atmosféra beznádeje, dialógy, ktoré tnú hlboko, a skvelé balansovanie na pomedzí sna a reality. Druhý vrchol zbierky.

Jan Č. Galeta a jeho Doborská skála je zaujímavou verziou zrodu jednej z najväčších postáv svetového hororu. Ako vždy prináša varovanie, že zmluva s diablom nie je nikdy taká jednoduchá, ako vyzerá, a že cena, ktorú musí účastník zaplatiť, aj keď na pergamene vyzerá jednoznačne, nebýva konečná.

Krvavá čest patrí spolu s knihami Písně temných věků a Memento mori do voľného cyklu ambicióznych poviedkových antológií Fantastická historie.

Editor Ondřej Jireš v úvode tvrdí, že historická fantasy je fascinujúci žáner, ponúka poučenie a vďaka fantasy prvkom je zábavnejšia a hravejšia ako historická beletria. Po prečítaní tejto zbierky nezostáva iné len súhlasiť.


Krvavá čest
Editor: Ondřej Jireš
Vydavateľstvo: Triton
Rok vydania: 2012
Počet strán: 362


19. marca 2013
Jozef Girovský