Recenzia – Kristýna Sněgoňová: Zřídla

Sněgoňová - Zřídla

Prečo existuje Brno?

Existujú dva typy ľudí – tí, ktorí ho milujú, a tí, ktorí si z neho robia srandu. Tieto dve kategórie sa prípadne môžu prekrývať. Prirodzená rivalita medzi Prahou a srdcom Južnej Moravy je u našich českých bratov nekonečnou studnicou vtipov.

Ak neveríte, stačí si do Google zadať spojenie „proč existuje“ a vybrať si prvý návrh. Kto však v Brne naozaj bol, musí uznať, že ide o pekné mesto s jedinečnou atmosférou, plné prívetivých ľudí, študentov, historických budov a lacného piva.

Nie, toto nie je reklamný článok pre cestovku, žiadne obavy! Stále čítate recenziu na najnovšiu urban fantasy od Kristýny Sněgoňovej. Román Zřídla sa však nielenže odohráva práve v Brne, ale toto mesto v ňom zohráva jednu z kľúčových úloh.

No pekne poporiadku…


Namiesto metra Zřídla

Brno síce nemá podzemku, ale zato sa pod jeho ulicami ukrýva niečo oveľa zaujímavejšie. Záhadné zásobníky magickej energie, takzvané Zřídla, sú pre väčšinu obyvateľov neviditeľné a nepoužiteľné. Dovtedy, kým niektoré nevybuchne a nezabije všetkých v dosahu.

Žiadny strach, práve o to starajú Strážcovia – skupina rôznorodých ľudí od študentov a feťákov až po policajtov a doktorov. Strážcovia majú jedinú úlohu: pravidelne otvárať ventil a vypustiť zo Zřídla trochu pary, aby tlak magickej energie nedosiahol kritické hodnoty. Za túto službičku získanú energiu využívajú na boj s vandalizmom a iné šľachetné účely. Alebo sa tak aspoň tvária.

Pretože s veľkou mocou prichádza veľká zodpovednosť. Kto by odolal pokušeniu ovplyvňovať spomienky druhých ľudí, otvárať zámky dotykom ruky, či dokonca vymazať nepriateľov z povrchu brnenského? Strážca Zřídla potrebuje pravidelnú dávku čírej energie asi ako narkoman. Skúste mu ju zobrať a niekto zaručene príde k úrazu.


Urban fantasy pre dospelých

Kniha Zřídla tak možno na prvý pohľad nevyzerá, ale ide o pomerne drsné čítanie. Vulgarizmy, hnijúce mŕtvoly aj nejaké tie perverzné detaily – to všetko autorka ponúka čitateľom v uspokojivom množstve. Za niektoré šťavnatejšie pasáže by sa nemusel hanbiť nejeden horor.

Príbeh už po pár stranách pôsobí dojmom, že ho autorka napísala s chirurgickou zručnosťou a nič v ňom nie je navyše. Jediné, čo čitateľa občas môže trochu zmiasť, je štýl rozprávača, ktorý strieda pohľad prvej a tretej osoby v závislosti na jednotlivých postavách. Vo väčšine kapitol je síce tento prechod zvládnutý dobre, no občas sa čitateľ neubráni pozdvihnutému obočiu. Postavy, ktoré v príbehu vystupujú z pohľadu prvej osoby, sú tak trochu umelo označené ako hlavné. Aj keď sa tak deje iba pri dvoch z nich, keď do toho príde striedanie prítomnosti a minulosti, je ľahké sa občas na chvíľu stratiť, najmä ak sa k príbehu vraciate po pár dňoch.

Našťastie si však takých dní budete priať čo najmenej. Kniha vyniká fantastickými dialógmi a živými postavami. Nechýba ani humor, ktorý na vhodných miestach a vo vhodnom čase uvoľní trochu napätia a čitateľ tak nemá dojem, že sa aktéri berú až smrteľne vážne.


Vyvážené čítanie

Zřídla v sebe prinášajú všetko, čo si od dobrej urban fantasy želať. Je ľahké predstaviť si, že ak by kniha vyšla v zahraničí a dejiskom by namiesto Brna bola svetová metropola ako New York alebo Londýn, mohla by dokonca upútať pozornosť nejakého odhodlaného scenáristu.

V takom prípade by však stratila určitú sympatiu, ktorú našinec musí pri čítaní pociťovať, bez ohľadu na to, či centrum Južnej Moravy osobne navštívil alebo nie. Ktovie, možno sa pár čitateľov odhodlá na víkendový výlet práve vďaka tejto knihe.

Knihu Zřídla si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Zřídla si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 51 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zřídla
Žáner: urban fantasy
Autor: Kristýna Sněgoňová
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 400
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788075572165

Recenzent Michal Hosťovecký sa okrem článkov pre Fandom.sk venuje knihám aj na svojom vlastnom blogu a je tiež autorom niekoľkých poviedok v súťaži Ohnivé pero. Pod týmto linkom nájdete články a poviedky od Michala Hosťoveckého na Fandom.sk.


2. januára 2020
Michal Hosťovecký