Recenzia – Leoš Kyša a Boris Hokr (eds.): Ve stínu magie

Ve stínu magie

Mágia je vďačnou témou románov a poviedok, no dráždi aj našu fantáziu. Pamätáte sa, ako sme túžili po čarovnom Arabelinom prsteni? Predstavovali ste si, že funguje napríklad alohomora? Nikoho by netrápili zabudnuté kľúče. Zborník Ve stínu magie je dôkazom toho, aké nevyčerpateľné studnice sú fantázia a čary. Hoci sa pár mladých, atraktívnych a skvele sa dopĺňajúcich zostavovateľov Kyša/Hokr s stretol vraj naposledy, musíme uznať, že na rozlúčku si lepšiu tému vybrať nemohol.


Mágia uvarená na osemnásť spôsobov

Antológiu otvára Michaela Merglová. Lesy, hmla a osada, ktorá vyzerá opustene. No je to skutočne tak? Nájomní žoldnieri Darén a Sigrída sa poriadne zapotia, kým zistia, ktože je nepriateľ a čo sa to s obyvateľmi vlastne stalo. Svoje Nájemné meče poriadne zmáčajú v krvi aj vo všeličom inom.
Klasická fantasy v ničom nevybočuje z priemeru. Autorka zvlášť pekne poňala elfov.

Peklo by malo byť miestom trestu za všetko, čo zlí ľudia za života popáchali. Roman Bureš má o ňom vlastnú predstavu, čo dokázal aj v románe Inferium. No teraz vstúpite na úplne inú úroveň pekla. Je možné, že na ono miesto utrpenia sa dostal aj človek, ktorý tam nepatrí? Čo v takom prípade spraví pekelný vládca? Splní mu nejaké želanie? Ospravedlniť sa predsa patrí. Vítejte v pekle, priatelia, a overte si, či sem náhodou nepatríte aj vy…
Drsné, občas možno nechutné, no peklo nie je prechádzka ružovou záhradou. Vynikajúce!

Všetci magickou mocou neoplývajú. Ak vy áno, patríte medzi prenasledovaných. Strach má totiž veľké očiská. No sú aj takí, ktorí mágiu síce vedia ovládať, no sami v sebe túto silu nemajú. Potrebujú zdroj. Takéto zdroje sa chovajú na farmách a už dávno ich nepovažujú za ľudské bytosti. Theo Addair a Mrně vás určite presvedčia o opaku.
Šťavnatá a milá záležitosť, no pýta si trošku viac rozpísať. Napriek tomu výborné čítanie.

Jan Kotouč nevybočil z tém, na aké sme u neho zvyknutí. Kapitán Kiper je poverený strážiť čarodejnicu Veha Li, pretože jej mágia môže znamenať veľký prielom vo vojne, ktorú proti nim vedie susedný kráľ. Alebo to Veha Li spraví nejaký prielom pri Obléhání najbližšej pevností? Ktože si to má pamätať?
Rozprávanie o priveľkých očiach ľudského strachu, o nenávisti a predsudkoch, ktorým sa darí aj vo vojne.

Muzeum zrůd hľadajte v Číne, do ktorej odcestovala veľká cestovateľka Lucie Lukačovičová aj drsňáčka Avalon. Tá musela utiecť z Prahy, lebo jej horelo za pätami. Ale čo čínsky drak a lampióny nechceli? Okolnosti ju prinútili využiť magické nadanie a skúsenosti súkromného očka aj tu. Pomohla vyšetriť záhadné úmrtie talentovaného umelca?
Napínavé, humorné, trošku detinské a naplnené voňavými čínskymi dobrotami.

Petr Stančík sa taktiež nechal inšpirovať peklom. Infernographia perpetua sa odohráva vo Vatikáne, na mieste, kam sa bez tajomného sprievodcu a pár magicky obdarených indivíduí nedostanete. Hovorí sa, že kto sa smeje naposledy, smeje sa najlepšie.
Dej odsýpa, zápletka je prekvapivá. Či sa stotožníte s autorovým opisom pekla, to už musíte zistiť sami.

Gienah je najjasnejšia hviezda na oblohe. A práve svetlo prestupuje mágiu, ktorou vládne Cypra. Zuzana Strachotová nás vtiahne do nebezpečného a temného lesa, k tajomnej studnici čistej magickej energie. Tam spolu s Cyprom a priateľmi znovu nastolíme poriadok. Protivník je však mocný. Podarí sa nám to?
Zaujímavý začiatok a zápletka. Skončia sa rýchlo, trochu nasilu a predvídateľne.

Dalibor Vácha sa zamyslel nad tým, čo by sa mohlo stať, keby polícia aj zločinci využívali magické schopnosti. Zločiny aj vyšetrovanie by bolo zrejme Bez konce. Oddelenie ľudovo nazvané Sarumanovo doupě je plné mágov s policajným odznakom. Keď ujde Káčko, má aj najlepší z nich čo robiť, aby vydržal, až kým nebude pomsta dokonaná.
Napínavý dej je plný démonov, čarov, krvi aj čierneho humoru.

Petra Neomillnerová je svojská a taký je aj príbeh Torgeho jaro/jarní panic. Bratia zaklínači s prázdnymi žalúdkami – a jar v nedohľadne. Nezostáva im nič iné, iba si posvietiť na bandu „jeziniek“ a tú jar za každú cenu privolať.
Zemité, surové sťa život a zároveň svojím spôsobom milé.

Ostrov Reunion, krásna príroda a mágia, ktorou je všetko presiaknuté. Posledný prípad Tomáša Koseka je preplnený smrťou, magickými rituálmi a túžbou jednej ženy stať sa bohyňou. Ožije stará legenda o zločincovi menom Sitarane. Toho po komplikovanom rituáli voodoo, aj so zástupom zombíkov a duchov, k životu priviedol František Kotleta.
Exotika sa skončí typicky kotletovsky. Kopou mŕtvol, zombie a sexom. Postava Colette je skvelá.

Mark E. Pocha a Lesy mají oči každému vysvetlia, že rozlúčka so slobodou je v podstate nebezpečná zábava. To, čo sa stane nedobrovoľne nadopovanému Borisovi, má ďalekosiahle následky. Neodskáče si to iba on, ale hlavne tí, ktorí za nič nemôžu.
Pomerne slabý text. Nájdete v ňom plno odkazov na známe horory, viacero sexuálnych úchyliek, no mágie je málo.

Julie Nováková sa opäť venovala vôňam, hoci v príbehu Případ pro cech čmuchalů hrajú vedľajšiu rolu. Po vrahovi voňavkárskeho Majstra Vetivera pátra „čmuchal“ Sebastian a majstrova učnica Aurora. Ak chcú prípad vyriešiť, musia zistiť, na čom strašne tajnom to majster Vetiver pracoval.
Príjemné čítanie, ktoré ubehne príliš rýchlo.

Aj vy chcete vedieť Kto zabil Daniela Wilsona? Nuž, treba sa popýtať Petry Lukačovičovej. Možno to prezradí partička ľudí veriacich v nadprirodzeno. Richard je špiritista, Linda sa vie zneviditeľniť a Thomas je dieťa Šťasteny – a to práve on všetkých troch dostal do riadnych sračiek…
Milé, chrumkavé, v podstate jednoduché rozprávanie, plné vášne a vecí medzi nebom a zemou.

Míla Linc sa v poviedke Stín čaroděje vrátil k svojmu hrdinovi Žibřidovi z románu Stín černého hvozdu. Poslal ho aj s manželkou na púť hľadať pomoc do čarodejnej veže. Snehová búrka, mráz a Žibřidova pieseň pomaly sadajú na celý kraj a napĺňajú ho smútkom.
Krátky príbeh, no na čitateľa silno zapôsobí. Zvlášť, ak ste sa už so Žibřidom stretli.

Všetci sa ráno niekam ponáhľame. No pochybujem, že by ste chceli, aby vás odviezol Ranní spoj Viléma Koubka. Ten má totiž osem nôh, demoluje mestá a postaviť sa mu dokáže len odvážna Sofia. Tú vytiahnu z kobky spolu s doktorkou Mary, ktorá oplýva istými magickými schopnosťami. Boj to bude tuhý, no pre dievčatá je to jediná šanca ujsť poprave.
Skvelá uletená poviedka!

Keď mierne postihnutý princ Krasomil musí zapracovať na zachovaní už 115 rokov vládnuceho rodu, znamená to jedno. Problémy. Hlavne nekromantka Vivian von Graben si užije svoje. Krasomil totiž musí zabiť draka a Vivian mu má helfnúť. Na pomoc si zavolá priateľku líštičku. Veď viete, kam čert nemôže, pošle ženu. A dve ženy, to je už sila… Oskar Fuchs a jeho Zrzečka a nekromantka.
V zborníku sa ocitla aj rozprávka, samozrejme pre dospelých. Je milá, svieža a prekvapivá.

Že je mágia zdrojom nevídanej sily, nás presvedčí David Šenk. Nejdelší zbohem je o hľadaní, ničení a prebudenom svedomí. Tajomných ľudí Fomwe sa tesne pred evakuáciou pokúša nájsť riaditeľ múzea Kalamon Daaz. Svet končí, slnko je nestabilné a čoskoro sa zmení na ničiteľa. Treba odletieť, kým je čas. Podarí sa Daazovi Fomwe nájsť? Odídu títo uctievači slnka? Ich čary sú silné…
Jednoduchá a krátka poviedočka, ktorá vám pripomenie, akí bezohľadní často sme.

Sabre je nádherné a majestátne mesto čarodejníkov. Do Sabre smerujú kroky Immy, dvornej dámy a spoločníčky kráľovho brata. To on ju zoznámi s drogou Pel. Každý ju túži vyskúšať a ak ju raz okúsi, už sa Pelu nevzdá. Dáva ľuďom to, čo v skutočnom živote mať nemôžu. Výroba je prísne utajená. No Imma sa dostane, kde nemá, a zistí veci, ktoré nikdy vedieť nechcela. Aj o tom je Stáčení nevinnostiod Kristýny Sněgoňové.
Dobre napísaná poviedka. S ľahkosťou zničí niektoré ilúzie o priateľstve a láske.


S mágiou na večné veky a nikdy inak

Tretia antológia dua Kyša – Hokr, tentokrát venovaná mágii, obsahuje osemnásť prác rozmanitých ako téma sama. Mágia je široký pojem a je vidieť, že každý z autorov ju dokázal poňať svojsky a z iného konca. Nájdete v nej mágov, tajomné hory, gang jeziniek či manipulátorku, vesmír, magickú detektívku a hravú rozprávku. Samotné príbehy sú raz uletené, inokedy temné či krvavé. Stačí si vybrať, na čo máte chuť a žalúdok. Naozaj je z čoho. Okrem starých známych harcovníkov sa zoznámite aj s ešte pomerne novými tvárami.

Dni sú teraz krátke, večery a noci dlhé a ak nemáte iné plány, pri antológii Ve stínu magie sa určite dobre zabavíte. Je to posledná antológia zo série a do bodky spĺňa to, čo sa hovorí: Že na koniec príde to najlepšie.

Knihu Ve stínu magie si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Ve stínu magie si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse momentálne so zľavou 55 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ve stínu magie
Antológia
Žáner: fantasy, horor
Zostavili: Leoš Kyša, Boris Hokr
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2019
Jazyk: český
Počet strán: 632
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788075572189

Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. februára 2020
Ena