Recenzia – Kolektív autorov: Fantázia ´23

Fantázia ´23

Martinus Cena Fantázie je jednou z našich najprestížnejších literárnych súťaží. Každoročne sa vydáva zborník s víťaznými prácami aj s tými umiestnenými na popredných miestach v niektorej z kategórií. Ani tento ročník nebol výnimkou. Do výberu sa dostalo dvadsaťšesť poviedok od známych, menej známych aj neznámych autorov. Udalosťou sú zakaždým aj prebaly týchto zborníkov. Nuž a ilustrácia na obálke Fantázia ‘23 je doslova exkluzívna. Poďme sa na ocenené texty pozrieť trošku bližšie.


Fantastika je úžasná!

Poviedky sa žánrovo zameriavajú na sci-fi, fantasy a horor. Hoci tie na popredných miestach zaznamenali úspech u porotcov, neznamená to, že budú automaticky úspešné aj u čitateľov. Niektorí z autorov sa snažili do svojich prác zakomponovať aktuálnu politickú situáciu, iní humor a ďalší vážne témy.


Fantasy

Fantasy bola najbohatšie obsadenou kategóriou. Námety a reálie sú pestré. Od súčasných až po rozprávkové. Nájdu sa aj úsmevné, iné čitateľov nútia k zamysleniu. Autori ďalších síce mali skvelé nápady, no ich spracovanie môže začať čitateľa nudiť. K najvýraznejším textom patria tieto poviedky:

Za plotom spievajú víly (Anastasia Sebastian) o zvláštnej priateľke zo susedného domu. V tom dome sa v jednej izbe ukrývajú tajomstvá. Pamätaj na nás (Dominika Sakmárová) je rozprávanie o tých, ktorí sú s nami, hoci už s nami nie sú, a možno stačí ničím neskazená detská duša, aby ste si ich prítomnosť znovu uvedomili. Trošku hororovo ladený je Andrejov spiatočný lístok (Ján Babarík) o chlapcovi a najstaršej obyvateľke malej dedinky, ktorá nemôže odísť tam, kam by chcela. Humorná a milá je poviedka Na koniec sveta (Veronika Wan) o putovaní a dobrodružstvách najmocnejšieho mága a jeho žiaka na koniec sveta zo skutočne neuveriteľného dôvodu. Pri čítaní poviedky V tieňoch (Adriana Sulíková) narazíte na niekoľko nelogických okamihov, no v tomto prípade treba prižmúriť jedno, prípadne aj obe oči. Prečo? Autorka má totiž iba pätnásť rokov. Po prečítaní sa začnete určite tešiť na to, čo nám táto mladá dáma napíše o takých päť – desať rokov. Ak nezaspí na vavrínoch a bude na sebe pracovať.


Sci-fi

Rovnako aj sci-fi kategória bola rozmanitá. Niektoré príbehy ukrývali jemný humorný podtón, iné boli vážne až postapokalyptické.

Medzi tie písané s nadsádzkou a humorom patrí vynikajúca Jama a chápadlo (Sabina Godalyová) o starých manželoch, ktorí objavia na svojom pozemku čosi z vesmíru. Skutočne pozoruhodná práca! Jemným humorom je pretkaná aj poviedka Substancia X12 (Ján Bodzan). Čo sa môže stať, keď vyskúšate novú drogu a vaša suseda si práve vtedy príde požičať vysávač? Čistič (Lenona Štiblaríková) aj Vita (Miroslav Tokarský) sú poviedky o UI, ktorá vládne ľuďom. V Čističovi určujú život ľudí akési herné pravidlá, na dodržiavanie ktorých UI dohliada. Vita je oveľa drsnejšia a ponurejšia poviedka o svete, v ktorom UI určuje, čo je správne a čo nie. Do života aktérov zasiahne zrada. Humor nechýba ani hlavnej postave poviedky Ruža z Tivoli (Peter Janoviček), ktorá si zo života a povinností nič nerobí. Osemdesiat kilometrov na D1 (Tomáš Hrábek) je dobrá poviedka. Kolónu dlhú 80 km si pri stave našich ciest a diaľnic vieme dobre predstaviť už dnes. Čo by sa ale mohlo stať, ak by takáto kolóna skutočne vznikla a nedalo sa z nej odísť?


Horor

Poslednou kategóriou sú horory. Skoro všetky v zborníku boli výborné. K tým najlepším z nich patrí Syn (Andrea Farkašová) – hororové rozprávanie, ktoré je však plné materskej lásky a zúfalstva. Matka, umelkyňa, vychováva autistického syna, ktorý si zamiloval starý vyschnutý strom v ich záhrade. Nuž a ten zmení všetko… Rovnako skvelá je poviedka Gumák (Mária Hanúsková), kde bezmocnosť hlavnej postavy priam cítite na svojom vlastnom tele. Už len čakáte, kedy aj k vám príde gumák, aby dokončil dielo skazy. Dom (Zdenka Kollárová) je veľmi priehľadná práca, čo sa zápletky týka. Od začiatku budete tušiť, koľká bije. Autorka príbeh o starkej, ktorej hlavnou starosťou je, aby niektoré z detí či vnúčat posadili do záhrady všetko, čo treba, ale napísala s takou dávkou nehy a pochopenia, že si ho obľúbite, horor – nehoror. Poviedka Mľaská to v tme (Eva Myjavcová) nás vráti o desaťročia späť a rovno do ZSSR, kde navrátilci z bojov na fínskom fronte začali trpieť posttraumatickou stresovou poruchou. Tú však strana a vláda nepripúšťa, takže niekoľko nevinných na to škaredo doplatí.


Koniec aj zvonec

Fantázia ’23 je dôkazom toho, koľko talentovaných ľudí na Slovensku máme. Niektorí autori sú úplní nováčikovia, iných dobre poznáme. Niektorí majú písanie vyštudované či je náplňou ich práce, ďalší sa písať učia.

Medzi poviedkami nájdete také, ktoré vás udržia v napätí od začiatku do konca. Je ale aj pár takých, ktoré vás budú chvíľami nudiť alebo sa budete v deji strácať. Zopár je láskavých a nežných a nájdu sa aj drsné a humorné. Občas zistíte, že sa autor snaží do deja zakomponovať viac alebo menej aktuálne politické dianie. Často na škodu príbehu.

Na stránkach zborníka sa čitateľ dozvie poradie víťazných prác aj celkové hodnotenie a poradie všetkých dvestošestnástich poviedok, ktoré sa prebojovali do druhého kola súťaže. V úvode nájdeme slová Ivana Aľakšu a na konci si môžeme prezrieť fotografie víťazov jednotlivých ročníkov. Za každým uverejneným textom sa nachádza aj krátka poznámka o autorovi a konkrétnej poviedke.

Poviedky sú veľmi rôznorodé a námety často originálne, pretože nápad sa dá nájsť všade okolo nás, aj v tých najbežnejších, občas aj nudných rutinách. Mnohé ocenené práce sú takmer na profesionálnej úrovni.

Podaktoré texty, žiaľ, majú redakčnú úpravu spravenú ledabolo. Opakujú sa slovné spojenia či časti vety za sebou, čo robí text neprehľadným a u niekoho to môže vzbudiť nechuť čítať ďalej.

Keď spolu po dobrom obede sedeli na verande po dobrom obede a babka stále… (str. 21)
Pokrútila babka hlavou – obláčikom babka… (str. 97)
…ale tvoje príbuzenstvo sa stretne asi najskôr stretne na pohrebe… (str. 401)

Editori by snáď v budúcnosti mohli zvážiť, či v zborníku neodstrániť aj výrazné logické chyby (zmysel textu by to neovplyvnilo a poviedka už bola hodnotená v pôvodnom znení) či nespisovné/nárečové výrazy.

My, čitatelia, môžeme poďakovať organizátorom a porotcom súťaže Martinus Cena Fantázie za tvrdú prácu, trpezlivosť a snahu pomôcť talentovaným ľuďom nájsť si cestu k čitateľom. Že je takých stále veľa, vidno aj v tomto zborníku. My ich namáhavú prácu oceníme tým, že si tento zborník s chuťou prečítame.

Hodnotenie: 70 %

Knihu Fantázia ´23 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Fantázia ´23 si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Fantázia ’23
Žáner: fantasy, sci-fi, horor
Autori: kolektív autorov
Vydal: Fantázia media s.r.o.
Rok vydania: 2023
Zostavil: Ivan Aľakša
Väzba: brožovaná
Počet strán: 524
ISBN: 978–80–89823–33–8


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


16. apríla
Ena
Zdroj informácií