Recenzia - Kladivo na čaroděje: Poslední stadium

Posledni stadium - obalka

Jiří Pavlovský je známy spisovateľ, recenzent ale aj vydavateľ. Stal sa jedným z členov literárnej skupiny Rigor Mortis, ktorí dali svojskými textami o sebe vedieť hlavne v deväťdesiatych rokoch minulého storočia. No a práve on je otcom myšlienky napísať sériu knižôčok „Kladivo na čaroděje“. Vymyslel ústredné postavy a vdýchol život nielen im, aj pračudesným bytostiam, pohybujúcim sa vo svete jeho urban fantasy. Kulisy veľkomesta, tajomné javy, ľudia ovládajúci mágiu aj mágiou ovládaní… Jednoducho bonbónik pre tých, ktorí si radi oddýchnu pri napínavom príbehu.

Jiří Pavlovský napísal päť častí série a ostatné zveril overeným menám ako Jan Hlávka či Ondřej S. Nečas a ďalším. Každá z dvanástich kníh je v podstate samostatná, existuje však základná kostra, ktorá vždy spájala všetky príbehy. Tie sa pomaly no isto posúvali vpred, k veľkému finále, k „Poslednému štádiu“.

Niečo zlé sa dlhší čas deje so žriedlom nadprirodzenej sily a už je takmer isté, že mágia bude čoskoro mŕtva. „Rakovina“ dokončuje svoje skazonosné dielo. Jediný, kto ju môže zachrániť, je Felix Jonáš a jeho tím. Môže však niekto, po kom takmer pravidelne zostáva mesto v ruinách, všetkým pomôcť? A bude po jeho zásahu svet ešte ako-tak obývateľný?

Hlavní hrdinovia sa teraz snažia zmieriť so svojou priemernosťou. Klaudie, Felix, Vincenc aj Walter boli svojím spôsobom vždy beznádejné prípady, ale oni na to boli hrdí. S týmto faktom pracovali všetci autori a prispôsobili mu humorné hlášky, narážky či rôzne divoké situácie v každom diele série. Teraz sa ale na scéne objavuje Ester von Blaschkof s prísne tajnou informáciou, že sa našiel spôsob ako mágiu zachrániť. Budú pri tom síce vyhladené všetky živé bytosti, ale za záchranu takejto mocnej sily to predsa stojí! Jonášovi a jeho tímu je ľudstvo ukradnuté, no keď si uvedomia, že sa k nemu počítajú aj oni, rýchlo usúdia, že menšiu pomoc si svet predsa len zaslúži. Začínajú teda konať na vlastnú päsť. Nevedia, čo by mali robiť, no Felix je stelesnením improvizácie a zakaždým mu niečo na poslednú chvíľu napadne.

Zrazu sa Prahou prechádza monštrum z iného sveta, hltá všetkých, na ktorých natrafí, ako gumových macíkov a nikto a nič ho nedokáže zastaviť. Na scénu vstupujú tanky, vrtuľníky, ozýva sa streľba a budovy, ktoré tejto beštii stoja v ceste, padajú ako hrady z piesku. Opäť stretávame zabudnuté postavy, ktoré ale ešte môžu kvalitne zamiešať karty. Scéna je pripravená a naši hrdinovia vyrážajú na poslednú misiu…

Za to, že Jonášov tím bojuje proti nadprirodzenu, môže ďakovať svojim špeciálnym schopnostiam. V Posledním stadiu sa z nich ale stali obyčajní ľudia, ktorí ťažko niečo zmôžu bez magických vylepšení. Takže zrejme nastane väčší problém než obyčajne, pretože ako dobre vieme, táto partička oplýva aj celou kopou úchyliek, odchýliek a psychických porúch. Napriek tomu, že posledný kšeft im dáva poriadne zabrať, sršia svojským čiernym humorom. Vincencove silácke reči a hlášky či Walterov vyberaný slovník nemôžu samozrejme chýbať.

Tento román sa radí k ľahšiemu čítaniu, pri ktorom nepotrebujete premýšľať. Na každého z nás doľahnú chvíle, keď je skutočne vystresovaný či unavený, túži sa len usadiť a v pohode si oddýchnuť… napríklad pri tejto knihe. Séria je zábavná a obsahuje veľa dynamického napätia, prítomného vďaka mágii. Akčné scény sú plné ruín, litrov krvi, poletujúcich končatín, čarovných bytostí, záhad a samozrejme srandy. Nedočkáte sa hlbokých myšlienok, ani morálneho ponaučenia (veď kto už by si bral vzor napríklad z Vincenca, bývajúceho na verejných záchodoch?). Napriek tomu je Kladivo na čaroděje plnohodnotné fantasy čítanie.

Poslední stadium je vynikajúce ukončenie, bodka za celou sériou. Nájdete v ňom všetko. Od akcie, cez humor, hádky až po naozaj smutné, citlivé časti. Jiří Pavlovský prišiel s jednoduchými, no veľmi nápaditými riešeniami problémov. Príbeh dospel ku koncu. Postavy nám každý z autorov nejakým spôsobom ozvláštnil a priblížil. Teraz dozreli, dali sa nám spoznať a snáď ich aj niektorí čitatelia začali chápať. V románe sa z nich ale stali obyčajné bytosti, ktorým sa ich čudesné schopnosti možno opäť vrátia. A možno aj nie. Tak ako množstvo fanúšikov, aj ja verím, že story bude pokračovať. Že toto nie je skutočne posledné štádium, po ktorom k nám už viac Felix, Klaudie, Vincenc a Walter, neprídu.

Kladivo na čaroděje je určené pre každého, kto sa chce zabaviť, odreagovať a má pri tom rád akciu plnú čiernho humoru. Ak ste sérii prepadli, Poslední stadium musíte vo svojej knižnici určite mať. Ak ste sa s týmto príbehom ešte nestretli, je načase to napraviť.

Knihu Poslední stadium si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Poslední stadium
Séria: Kladivo na čaroděje 12
Žáner: urban fantasy
Autor: Jiří Pavlovský
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2017
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788075570642


5. septembra 2017
Ena