Recenzia – Kateřina Havlíková: Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy

Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy

Ľudstvo zažilo ďalší tragický koniec. Vojna, ktorá trvala tak dlho, že zomreli aj tí, ktorí si ešte pamätali, čo ju vlastne vyvolalo, nakoniec skončila. Svet bol rozdelený na tri časti. Každá mala náležať inej skupine – suchozemcom, moreplavcom a vzduchoplavcom. Všetci mali žiť v mieri a pokoji a stačilo dodržiavať jediné pravidlo: aby sa členovia jednotlivých frakcií stretávali v čo najmenšej možnej miere. Nie všetkým sa to ale darí.


Jak se stane, že se vzduchoplavec ocitne na moři a pak na pevnině?

Česká autorka Kateřina Havlíková stvorila pomerne jednoduchý svet s jasne určenými pravidlami. Vznikol na troskách toho predošlého. Jeho fungovanie čitateľovi približujú zástupcovia každej z troch skupín. Lampár Straat zastupuje vzdušnú časť národa. Pracuje na obrovskej vzduchoplachetnici a od života chce len dostatok alkoholu, spánku a priestoru na starostlivosť o lampy.

Jeho jednotvárny život plný stereotypu (veď ako lampár prežil neuveriteľných dvadsať rokov) naruší búrka. Počas nej prepadne cez okraj a zrúti sa do oceánu. Všetci predpokladajú, že taký pád nemôže prežiť. Nebyť moreplavkyne Lagúny a jej lode (alebo skôr plachty), stal by sa Straat ďalším mŕtvym lampárom.

Tieto dve postavy v príbehu zastupujú typických obyvateľov vzduchu a mora, čo vytvára istý komediálny potenciál umocnený charakterom rozprávania. To je svižné a rýchle, podporené vskutku dynamickým tempom. Jedna kríza strieda ďalšiu. Pád z nebies, roztrhanie a následné opravovanie plachiet, prenasledovanie pirátmi a mnoho iného.

Sáhla jsem si do jejich svědomí, však to včas poznaj! A čím dřív to poznaj, tím dřív se tenhle svět snad zas usmíří. Je plný sebestředných, mocichtivých bláznů, co žijou jen ve své omezenosti, kterou považujou za jedinečnost, ale o ohromnosti a rozmanitosti světa kolem nevědí nic. Na všechno nasazují svoje představy a nechtěj dovolit, aby něco fungovalo jinak. A to je jeden jak druhej. Všichni jsou stejní.

Postavy teda nemajú čas poriadne si ani vydýchnuť. Peripetie nevyhnutne ešte väčšmi prepletú ich životné cesty. Navyše to občas vyzerá, že stať sa môže doslova čokoľvek. Preto sa nikto nemôže čudovať, že Straat a Lagúna spoja svoje sily so suchozemcom Levianom. Ten je navyše práve na úteku, lebo túži po slobode a skutočnom živote.

Trojica je prenasledovaná z rôznych dôvodov a zažije mnoho napínavých okamihov. Väčšina z nich vyčarí úsmev na perách. Vďaka tomu sa príbeh ich putovania mení na oddychovejšie čítanie. V niektorých momentoch dokonca pripomína humornú fantasy. No hoci sa čitateľ bude veľakrát usmievať alebo pochechtávať, takisto bude premýšľať. Pretože kniha je v istých momentoch až bolestne realistická. Havlíková sa totiž obtrela o rôzne pálčivé témy.

Niektoré sú odľahčenejšie, napríklad taká byrokracia. Kvôli nej sa zo Straata stane živý mŕtvy. Už vypísali tlačivo o jeho smrti a to skrátka nemôžu prepísať. Inokedy ale autorka tne do živého. Opisuje vynútenú segregáciu, predsudky, dokonca otroctvo. Tiež sa zamýšľa nad tým, o čo jednoduchšie by sa ľuďom žilo, keby si niektorí jedinci nevykladali zákony pomerne svojsky. Napriek tomu čítanie vyvolá skôr pozitívne a príjemné emócie.

Kniha Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy opisuje dobrodružstvo nepravdepodobnej skupiny hrdinov. Tí zažívajú všeličo možné aj nemožné a väčšinou tým vyvolajú úsmev. K tomu sa pridružia miestami až príliš realistické postrehy. Autorke sa však darilo udržať oddychovejší charakter príbehu. Čitateľ tak má možnosť na chvíľu zabudnúť na svoje problémy. Rozprávanie zároveň pôsobí ako začiatok novej série, keďže koniec je relatívne otvorený.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Lampář, lodivodka a kluk z továrny na slzy
Žáner: postapo fantasy
Autor: Kateřina Havlíková
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2023
Jazyk: český
Počet strán: 312
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–275–1551–6


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.\---


31. mája 2023
Martina Urbanová
Zdroj informácií