Recenzia – Jiří Sivok: Smrt bývá nehezká

Smrt bývá nehezká

Stránka se otáčí, Koniáš zatleská, Gogh leží v bodláčí, smrt bývá nehezká…

…spieva Karel Kryl. Dodnes ľudia odmietajú prijať predstavu, že smrť je konečná, že po nej už nič neexistuje. Počas tisícročí vzniklo množstvo predstáv o tom, čo sa s ľuďmi deje po smrti, a je na nás, ktorej z nich veríme či chceme veriť. Smrť má mnoho podôb, no žiadnu by sme nenazvali peknou. Berie nám našich milovaných, spôsobuje žiaľ. Ak vám navyše zavraždia dieťa, je smútok o to väčší, vaša viera v nesmrteľnosť duše omnoho silnejšia a túžba spojiť sa s mŕtvym dieťaťom nutkavejšia.


Sú veci, s ktorými sa zmieriť nedá

Dan a Míša sú obyčajní manželia. Žijú jeden pre druhého a svoju dcéru. Spoločné šťastie trvá veľmi krátko, keďže len sedemročnú Markétku zavraždia. Každý z manželov sa s tragédiou vyrovnáva po svojom. Míša nadopovaná liekmi na chalupe. Dan sa utápa v alkohole a sebaľútosti doma. Stále čaká, že sa Míša vráti, že sa ráno zobudí a zistí, že vražda dcéry bol zlý sen. Nedokáže opustiť byt s nedotknutou Markétkinou izbou, v ktorom spoločne žili.

Dan je spisovateľ, preto sa rozhodne z prežitej bolesti vypísať. Napíše knihu, v ktorej sa jeho mŕtva dcéra dostáva do imaginárneho sveta a zažívala veľa dobrodružstiev. Stal sa zázrak! Kniha je bestseller, bolesť zo straty sa síce nestratila, no Dan je aspoň schopný žiť a bojovať o Míšu a novú budúcnosť. Lenže… Až dodatočne si uvedomí istú drobnosť na fotkách svojho prvého auta. Tieň chlapa, ktorý sa rozvaľuje na zadnej sedačke. Tento detail a takmer zabudnutá spomienka na istú ženu, ktorá ho ovplyvnila silnejšie, než by si kedy priznal, ho privedú na cestu plnú očakávaní. Má nádej? Dan verí, že áno. Túži sa vydať na púť a na jej konci znovu stretnúť svoje malé dievčatko. Pretože jeho fantázia dokáže priviesť na svet to, čo bude chcieť.

Najskôr musí nájsť svoje staré bazárové auto. Ale ktože vie, komu teraz patrí a či už nie je dávno zošrotované? Na ceste za novým majiteľom stretáva Rosťu. Je to síce taký truľo s akné a spisovateľskými ambíciami, no má isté neoceniteľné skúsenosti. Bez neho sa Dan ďalej nedostane. Bude Rosťa ochotný hľadať spolu s ním cestu k Markétke? Kedysi kvôli drogám spadol až na dno. A práve na tom hnusnom delirickom dne si so svetom za oponou prežil nepekné veci. Viackrát sa do týchto miest dostať nechce. Urobí výnimku?

Rosťa sa Danovi snaží vysvetliť, že podlieha klamu, kvôli svojej fixnej idei nevidí a nepočuje. Z predstavy, že sa spojí s dcérou, sa stala posadnutosť, na ktorú môže škaredo doplatiť. Ale čo spravíte s chlapom, ktorý sa o svojom omyle zásadne presviedča na vlastnej koži? Nič. Môžete dúfať, že prežije, a pre istotu zostať nablízku. Pretože Rosťa dobre vie, do čoho sa Dan vrhá.


Žijeme, umierame a nič viac?

Ak zomrie starý človek, nesieme to ťažko, no časom sa s tým vyrovnáme. Keď nám zomrie dieťa, je to oveľa ťažšie. Ak bolo zavraždené, rodičia sa s traumou väčšinou nevyrovnajú nikdy. Zostávajú spomienky, oblečenie či hračky, ktoré nedokážu vyhodiť. Myšlienky na to, aké by ich dieťa bolo, keby malo čas vyrásť a dospieť, čo by mohlo byť, keby… Práve takáto udalosť je ústredným motívom románu Smrt bývá nehezká. Milujúci rodičia by sa za dieťa obetovali. Ak zistia, že majú šancu spojiť sa s ním či vrátiť ho späť, chopia sa hocakej nádeje.

Jiří Sivok zručne pracuje s tým, čo ľudí odjakživa máta. Skon blízkeho, otázky, či existuje život po smrti a ak áno, čo sa s nami deje? Môžeme sa vrátiť späť? Napäto sledujeme, čo smrť dieťaťa napáchala na dvoch ľuďoch, ich videní sveta, manželstve aj vzťahu k sebe samým. Drogy, alkohol, rozpad osobností, akési hmlisté videnie reality, ktorú nemá ani jedna z postáv chuť vidieť triezvymi očami. Dokedy takto vydržia? Postupujeme pomaly, od úplného úpadku osobnosti, až po akési znovuprecitnutie. Aj malá nádej dokáže obrátiť Danov život hore nohami a vliať mu novú silu do žíl. Pátra, hľadá, prosíka, žiada aj klame. Využíva všetko, čo môže, vrátane svojej spisovateľskej slávy a peňazí. Bezhlavo sa ženie po stopách svojho starého auta a nehľadí na pocity ľudí, spojených s týmto autom podobnou tragédiou.

Celý príbeh je podaný veľmi sugestívne. S postavami trpíte, plačete, bojíte sa. Smrt bývá nehezká nemožno označiť ako obyčajnú ducharinu. Román ide oveľa hlbšie, utrpenie sledujeme úplne zblízka. Rovnako aj zákutia ľudských duší, do ktorých by sme radšej ani nemali chcieť nahliadnuť. V istých okamihoch zastrie stránky temnota a zaseje do čitateľovej mysle mnoho otázok a neistotu. Atmosféra zhustne a začne desiť. Sympatické je, že v poslednom čase autori hororov prinášajú príbehy odohrávajúce sa v domácich reáliách. Sú to mestá a miesta dobre známe, čitateľom blízke, takže každý román sa stáva niečím viac, ako len neosobnou story. Stáva sa niečím, čo by mohol čitateľ zažiť na vlastnej koži, stretnúť priamo v uliciach.

Hoci je táto kniha počtom strán neveľká a príbeh je ladený skôr komorne, je to plnohodnotný horor. V tomto útlom balíčku nedostanete iba vraždy, duchov, rozpad osobnosti, či pár nechutných scén po ktorých budete mať zimomriavky. Prinúti vás premýšľať o živote, stratách, zúfalstve a sile lásky, a to nielen k dieťaťu.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Smrt bývá nehezká si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou momentálne 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Smrt bývá nehezká
Žáner: horor, triler
Autor: Jiří Sivok
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Počet strán: 203
ISBN: 978–80–88067–25–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


21. januára 2021
Ena
Zdroj informácií