Recenzia – Jennifer Donnelyová: Nevlastná sestra

Nevlastná sestra

Kde bolo, tam bolo, bola jedna rozprávka, ktorá sa dobre skončila. Očarovala toľko ľudí a dotkla sa sŕdc toľkých generácií, že ju rozprávali dookola a donekonečna. Každý svoju verziu trochu pozmenil, prikrášlil, pridal zaujímavý prvok, ale aj tak mali všetky variácie niečo spoločné. Ich hlavná hrdinka Popoluška žila šťastne až naveky a jej zlomyseľné nevlastné sestry (prípadne len jednu) čakal zaslúžený trest. Čo by sa však stalo, ak by osud na chvíľu zaspal a na jednu z nich by sa usmiala Šťastena?

Kde sa končí jeden známy príbeh, začína strastiplné dobrodružstvo plné sĺz, utrpenia a odrezaných prstov, ale aj odvahy, kúziel a nádeje. Áno, na rozdiel Popolušky, jej nevlastné sestry nemajú také šťastie. Nachádzajú sa v neslávne známej temnej verzii, kde sklenenú črievičku skropia vlastnou krvou. Po naliehaní matky, ktorá sa v ceste za svojím cieľom neštíti ani zmrzačiť vlastné dcéry, sa s Isabelle stretávame prvýkrát vo chvíli, keď v ruke drží nôž. Vonku nervózne podupkáva veľkovojvoda s princom, jej sestra sedí v mdlobách s odrezanou pätou a matka vymýva zo sklenenej črievičky krv. Nehovoriac o jej týranej nevlastnej sestre, ktorá, zamknutá hore v podkroví, búcha na dvere a prosí o milosť. A to je len začiatok ťažkej cesty, ktorú musí opovrhovaná dievčina podstúpiť, aby rozhodla, či si vyberie vlastnú cestu alebo podľahne krutému osudu.

Autorka Jennifer Donnelyová sa netají láskou k rozprávkam od bratov Grimmovcov či Hansa Christiana Andersena. Ako prvou sa inšpirovala Malou morskou vílou a napísala ságu pre mladých dospelých, ktorá ju v tomto žánri preslávila. Nasledovala asi najznámejšia z klasických rozprávok – Popoluška. Namiesto novej interpretácie toho istého materiálu však poriadne zamiešala karty a priniesla hneď niekoľko nových prvkov. A tiež oprášila pár tých osvedčených.

Postavy, ktoré sú v pôvodnom príbehu charakterizované maximálne dvoma prídavnými menami, sú tu vytieňované, s vlastnými snami, túžbami a motiváciami. Nekonajú zlé skutky, lebo ich to baví – tie sú skôr symptómom ich vlastného utrpenia a slabostí. Protagonistka Isabelle je síce na prvý pohľad typická predstaviteľka young-adult žánru – baví ju vojenská stratégia a s mečom v ruke sa vie obracať –, no namiesto chlapíkov dvakrát väčších ako ona sa popasuje hlavne so svojimi vnútornými démonmi. Jej sestra Octavia, napriek nesúhlasu okolia, dennodenne číta múdre knihy a stvára bláznivé vedecké experimenty. Bližšie spoznáme dokonca aj Ellu, ktorá síce už nie je stredobodom príbehu, ale stále je jeho dôležitou súčasťou. Či už ide o ústredné postavy, alebo len bežné postavičky z Isabellinej dediny, každý vyznie ako človek z mäsa a kostí.

Ak máte pocit, že kniha je v podstate historicky verná verzia Popolušky z pohľadu inej osoby – nie je to tak celkom pravda. Napriek tomu, že postavy prežívajú dilemy, s ktorými sa môžeme stotožniť, príbeh v sebe nesie aj poriadnu dávku nadprirodzena. Okrem Isabellinej vlastnej cesty sa tu totiž odohráva súboj Osudu a Šance – a to doslovný. Našu nevlastnú sestru však v najťažších chvíľach čaká pomoc aj od inej mocnej bytosti – od tej istej, ktorá dostala Popolušku na bál.

V neposlednom rade si prídu na svoje aj fanúšikovia všetkých verzií večného príbehu. Nájdu sa tu zhovorčivé holubice, ktoré vyzradia posledný trik macochy a sestier, či nápomocné myšky. A možno sa objavia aj tri oriešky… prinajmenšom ich obdoba.

Nevlastná sestra sa číta akosi sama od seba. Jednak láka fantazijný rozmer, historické prostredie, jednak fakt, že nezáleží na tom, odkiaľ alebo z ktorého obdobia pochádzame, niektoré starosti máme spoločné. Je cítiť, že autorka nepísala len príbeh, ktorý by znel zaujímavo. Pokúsila sa tiež nastaviť zrkadlo spoločnosti aj jednotlivcom – hlavne ženám, ktoré sú často proti svojej vôli či prianiam zväzované do neprirodzených úloh. Preto kniha zarezonuje skôr u nežnejšieho pohlavia. Páni však, okrem fantazijného dobrodružstva, možno ocenia náhľad do duše žien, ktorý im pomôže aspoň trochu pochopiť ženské trápenia.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Nevlastná sestra si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 2 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Nevlastná sestra (orig.: Stepsister)
Žáner: fantasy, pre mládež
Autor: Jennifer Donnellyová
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 312
Väzba: pevná
ISBN: 9788056621295


Recenzentku Máriu „Márdž“ Antoničovú možno poznáte aj ako stand-up komičku z Comedy Dungeon. Rada recenzuje filmy, knihy, občas aj divadelnú hru a s chuťou sa púšťa aj do reportáží z conov či rozhovorov s osobnosťami. Príbehy rada nachádza aj vo videohrách a hudbe.

Pod týmto linkom nájdete články Márie Antoničovej na Fandom.sk.


8. júna 2021
Mária Antoničová
Zdroj informácií