Recenzia - Jeff VanderMeer: Anihilácia

Anihilace - obalka

Keď vydavateľská spoločnosť Farah, Straus and Giroux sa v roku 2014 rozhodla v rozmedzí ôsmich mesiacov publikovať tri sci-fi romány Jeffa VanderMeera, bolo to prekvapenie. Trilógia však zožala priaznivé ohlasy a jej prvý diel, Anihilácia, sa dočká aj filmového spracovania.


Londýnsky scenárista Alex Garland vstúpil do režisérskeho sveta minulý rok sci-fi filmom Ex Machina. Takmer dvojhodinová komorná dráma s ťažiskovou témou umelej inteligencie bola nominovaná na Oscara, a preto sa netrpezlivo očakávalo, do čoho sa rodák z Londýna zahryzne najbližšie. V roku 2014 štúdio Paramount Pictures oznámilo, že kúpilo práva na knihu Anihilácia a jej prípravu pre filmové plátna zverilo práve Garlandovi. Ten už vo februári tohto roku začal pracovať na scenári.

Southern Reach Trilogy

Jeff VanderMeer je v USA známym autorom sci-fi a hororových poviedok i románov. Je aktívny v publikačnej činnosti, pravidelne uverejňuje recenzie a stĺpčeky vo Washington Post či Publishers Weekly. Pre európskeho čitateľa však zostal pomerne skrytý až do roku 2014, keď uzrela svetlo sveta trilógia Southern Reach Trilogy.

VanderMeer pripravil pre svojich čitateľov literárnu šokovú terapiu, keď všetky tri časti trilógie vydal v rozmedzí ôsmich mesiacov, od februára do septembra. Trilógia sa dočkala veľmi dobrého prijatia, keď aj samotný majster žánru Stephen King ju nazval „šialenou a fascinujúcou“.

Prvý diel, Anihilácia, sa minulý rok dočkal prekladu do češtiny, a to isté sa po veľkom úspechu očakáva aj s ďalšími dielmi Autorita a Akceptácia.

Anihilácia

Prvý z troch dielov začína v Oblasti X, kde sa stretávame so štyrmi ženami, ktoré za účelom výskumu prekročili „hranicu“. Výskumné tímy do Oblasti X prenikajú už dlhé roky, no často s hrozivými následkami, tak psychickými ako fyzickými.

Po viac než dvoch rokoch je do oblasti vyslaná ďalšia, vládou financovaná expedícia, ktorej súčasťou sú biologička, kartografka, psychologička a antropologička. Aj keď vodcom skupiny je psychologička, príbehom nás sprevádza biologička, ktorá je rozprávačom príbehu.

Autor za účelom odosobnenia veľmi správne zvolil rozprávanie bez mien. Ponurá, až desivá atmosféra nás pohlcuje po celú dobu čítania, z mysteriózneho trileru sa miestami stáva gotický horor s veľavravnými odkazmi na sci-fi klasiku (Veža, Maják, hranica).

Mnohokrát je v tomto žánri prítomná predvídateľnosť, čo v prípade Anihilácie nehrozí. VanderMeer majstrovsky stupňuje napätie i prekvapivé chvíľky, čo nepôsobí ako silená hra na šokovanie čitateľa. Zdá sa, akoby sám spisovateľ bol v Oblasti X, akoby biologička bola jeho alter egom, prostredníctvom ktorého sa snaží prerozprávať svoju životnú skúsenosť.

Nie sú prítomné iné roviny deja, okrem spomienok biologičky sa nestretneme v podstate so žiadnym iným menom či postavou. Autor nám naservíroval osud štyroch účastníčok expedície, ktorej pôvod je od prvej strany zahalený rúškom tajomstva. Dozvedáme sa iba útržky, nejasné motívy, načrtnutý spôsob prepravy na miesto nazvané jednoducho – Oblasť X.

Vďaka rýchlemu spádu a dynamizácii deja však nezistíme niektoré dôležité informácie. Autor mohol v niekoľkých odsekoch či kapitolách rozvinúť dôvod, pre ktorý sa posielajú expedície do Oblasti X. Kto je za tým, aká vláda, akého štátu?

Tieto informácie nám možno budú odtajnené v ďalších dvoch dieloch trilógie alebo spisovateľ jednoducho chce nechať niektoré časti nevypovedané. Či už pre väčší „záhadný“ účinok, alebo aby podnietil čitateľa využiť fantáziu na dotvorenie príbehu.

Alex Garland sa so svojím režisérskym prológom medzi sci-fi komunitu zapísal veľmi tučnými písmenami. Teraz sa rozhodol pre sfilmovanie knihy, ktorá je jazykovo prístupná aj obyvateľom Česka a Slovenska. VanderMeer sa môže tešiť, že aj vďaka filmovému spracovaniu sa prvá časť jeho sci-fi mysterióznej trilógie dostane v podstate do celého sveta. Už teraz má kniha Anihilácia dobre nakročené stať sa kultom pre fanúšikov žánru. Počkajme si na preklad ďalších dvoch diel.

Knihu Anihilace si môžete kúpiť v Martinuse teraz so zľavou 5 %, v prípade záujmu kliknite na tento link


Anihilace (orig. Annihilation)
Žáner: science fiction
Autor: Jeff VanderMeer
Vydavateľstvo: Argo
Rok vydania: 2015
Preklad: Petr Kotrle
Jazyk: český
Počet strán: 180
Väzba: pevná
ISBN: 9788025715512


8. apríla 2016
Zoran Boškovič