Recenzia – Jaroslav Kalfař: Kosmonaut z Čech

Jaroslav Kalfař - Kosmonaut z Čech - obálka

Pred niekoľkými týždňami sa na knižnom trhu objavila literárna senzácia s názvom Kosmonaut z Čech. Jej autor Jaroslav Kalfař, žije od svojich 15 rokov v USA a knihu pôvodne napísal v angličtine, do češtiny bola preložená dodatočne. Od svojho vydania zožala oslavné recenzie v médiách, vrátane The New York Times a Guardian. Kalfař pristupuje k literatúre pomerne nekonvenčne a nezvyčajne mieša fantastiku s realitou, históriu so súčasnosťou. Kosmonaut z Čech je výborným príkladom, ako môže byť sci-fi využité ako nástroj na zachytenie moderného sveta. Popri pomerne vážnych témach minulosti otca, rozpadu manželstva a samoty sa v príbehu vyskytujú vtipné repliky a ironické až absurdné postrehy približujúce knihu k dielam Kurta Vonneguta. Podobne ako Vonnegut, aj Kalfař využíva fantastiku len ako zámienku na rozvinutie iných, osobných a spoločenských tém.

V roku 2018 kozmická loď Jan Hus 1 na palube s kozmonautom Jakubom Procházkom dostane za úlohu zozbierať vzorky medzigalaktického prachu, ktorý do blízkosti Zeme privliekla kométa zo vzdialenej galaxie. Ohromný oblak prachu zasahujúceho aj našu planétu nazvali Chopra. Zvláštne bolo, že sondy vyslané na výskum nedokázali vzorky nazbierať, ako keby mrak neexistoval. Čoskoro bolo jasné, že musí nasledovať let s ľudskou posádkou. Oblak značne poškodí raketu a Jakub tesne pred smrťou zvolí vstup do jadra Chopry. A začnú sa diať nečakané veci.

Jakubovi robí po štarte spoločnosť zvláštne mimozemské stvorenie: obrovský pavúk s telepatickými schopnosťami. Tvor v snahe pochopiť, odkiaľ kozmonaut pochádza, vyvoláva v mužovi rôzne asociácie na jeho minulosť a tiež na niektoré udalosti z národných dejín. Napríklad upálenie Jana Husa, anexiu Nemeckom pred druhou svetovou vojnou, búrlivý vývoj v 90. rokoch 20. storočia. Jakub prítomnosť vesmírneho pavúka pred riadiacim strediskom tají, predpokladá, že by ho vyhlásili za šialeného. Na začiatku románu zaberá pomerne veľa priestoru aj Jakubov vzťah s manželkou Lenkou a život zachytený v spomienkach na detstvo. Oboje sú plné citov, dojatia, zážitkov so starými rodičmi. Oproti tomu sú opisy života vo kozmickej rakete strohé, vecné, až dokumentárne.

Kalfař invenčne pracuje s českou históriou. Napríklad mimozemskú bytosť pomenoval Hanuš, podľa vzoru Majstra Hanuša, jedného z konštruktérov Pražského staromestského orloja. Na prvý pohľad sa prelínanie fantastiky s úvahami o minulosti Čiech zdá zvláštne a žánrovo nekompatibilné, nie je to však tak. V knihe to Kalfařovi vynikajúco ladí a prechody medzi jednotlivými pasážami sú plynulé. Hlavná postava v detstve prišla v dôsledku tragickej nehody o obidvoch rodičov, Jakubov otec bol pritom členom štátnej bezpečnosti (známej pod skratkou ŠtB), čo neskôr po rozpade socialistického bloku Jakubovi spôsobí traumatizujúce udalosti.

Ako bolo povedané, Kalfař sci-fi využíva ako kulisu. Z viacerých opisov života na vesmírnej stanici je jasné, že sa pripravoval dôkladne a kontakt s mimozemskou bytosťou zobrazil hodnoverne. Kosmonaut z Čech je ale predovšetkým kniha o samote, medziľudských vzťahoch, o ich krehkosti a potrebe starať sa o ne, o neustálom opakovaní chýb, aj o snahe zmieriť sa s vlastnými zlyhaniami a nenapraviteľnou minulosťou, o pamäti a fixovaní na krásne okamihy pominuteľného života. Jeden z mimoriadnych literárnych zážitkov vo fantastike v tomto roku.

Knihu Kosmonaut z Čech si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kosmonaut z Čech (orig. Spaceman of Bohemia)
Žáner: sci-fi
Autor: Jaroslav Kalfař
Vydavateľstvo: Plus
Rok vydania: 2017
Preklad: Veronika Volhejnová
Jazyk: český
Väzba: pevná s prebalom
Počet strán: 320
ISBN: 9788025906705


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


4. júla 2017
Ján Blažovský