Recenzia – Jana Richterová: Zahrada – Sféra, Lovec, Návrat, Velmistr, Hostina

Zahrada 1 - Sféra
Zahrada 2 - Lovec
Zahrada 3 - Návrat
Zahrada 4 Velmistr
Zahrada 5 Hostina

V Zahrade Jany Richterovej je všetko, čo v nej túžite nájsť. Príbeh plný mystiky, viery, anjelov aj diablov s ľudskou tvárou. Zo začiatku sotva tušíte, chvíľku potrvá, pokým záhadám fantázie porozumiete, pevne ich uchopíte a už nepustíte. Necháte sa viesť po krásnych aj smutných zákutiach, ochutnáte čaro snov, trpkosť nočných môr aj sladkosť lásky.


Univerzum v univerze. Magický les, v ktorom pocítite voľnosť, akú ste ešte neokúsili. No zároveň je to kruté a neľútostné miesto. Hrdinovia tohto románu sa presvedčili, že svet nie je priamy, vedecký ani logický. Zistili, že to, čo považovali za nenormálnosť a čo ich trápilo, teraz každému prináša možnosť prežiť priam neuveriteľné zážitky.

Michal, Nikolaj, Tomáš, Johan, Mara, Anna a Karolína sú aktérmi všetkých kníh pentalógie Zahrada. Postupne sa k nim pripoja ďalší dôležitý hráči – Julie, Áron, Nina… Každý z nich má svojský dar, ktorým sa odlišuje od ostatných ľudí. Takmer magické schopnosti vychádzajú z ich vnútornej prirodzenosti. Preto sú so svojimi nositeľmi pevne spojené a akoby koreňmi prerastajú každú jednu osobnosť. Vďaka nim sú vyvolení vstúpiť do snového Lesa. Ten je napriek všetkému reálny, divoký, nadpozemsky krásny a hlavne nebezpečný.

Rozprávanie sa odohráva v neznámom meste na Morave, kde s hrdinami prežijeme šťastné obdobia aj tvrdé pády. Niekedy sú kvôli zvláštnym darom labilní, inokedy im dávajú nepochopiteľnú moc. Spoločný sa im stáva boj proti organizácii nazvanej Komenda. Tá sa snaží pomocou Lovca ovládať mesto. Lovcom sa stáva muž z istej rodiny a v Lese panuje takmer neobmedzenou mocou. Časy sa však menia. Nový Lovec sa búri, priamo z jeho rodu povstáva nové zlo, horšie, nebezpečnejšie a zákernejšie než Komenda. Ovláda odporné tvory zrodené z nenávisti, nebezpečných a poslušných služobníkov každého, kto túži ničiť. Spoja aktéri románu sily a postavia sa Lovcovi? Zvládnu odložiť staré krivdy, vyrovnať sa so svojimi slabinami a povzniesť sa nad mnoho drobností, ktoré sa za roky priateľstva či nepriateľstva medzi nimi nahromadili?

Knižná séria Zahrada (vychádzala postupne od roku 2013 do roku 2018) je veľmi zaujímavý počin. Sťa hlt toho najlahodnejšieho vína, ktoré vám preteká hrdlom a rozohrieva dušu, budú vám riadky stekať do mysle a prebúdzať zmysly. Opojíte sa príbehom, ktorý v sebe spojil mystiku aj záhady bytia.

Les je domovom druhého ja, akejsi neznámej, dosiaľ utajenej existencie každého, kto sa do neho dokáže dostať. Iba tam sú všetci voľní. Milujú sa, lietajú, splývajú so zemou a stromami, bojujú o životy priateľov aj o ten svoj. Je to práve priateľstvo, schopnosť odpúšťať, sila zaprieť samých seba pre blaho ostatných, čomu sa musia naučiť nielen postavy, ale aj my.

Prvý diel série Zahrada – Sféra je o láske aj nenávisti. Hrdinovia sa v snoch začínajú príliš často objavovať v nejakej paralelnej dimenzii, ktorá pripomína rozprávkovú horu. Udalosti prežité v spánku dokážu príliš reálne zasahovať do ich fyzického bytia. Tajomné schopnosti aktérov sa dopĺňajú a prepájajú, no ešte nejaký čas potrvá, kým začnú spolupracovať. Sféra je o boji dobra s prebúdzajúcim sa zlom.

Názov druhého dielu série Zahrada – Lovec – naznačuje, komu sa kniha venuje najviac. Lovec je vždy vládcom snového Lesa a ten posledný je najsilnejší ale aj najvzpurnejší. Podarí sa mu vymyslieť dobrý plán, legálne sa zbaviť povinností Lovca a ujde z područia Komendy? Medzitým sa komplikuje osobný život niektorých protagonistov. Láska, Bože, láska… tá hýbe svetom, dejinami aj srdcami. Budú zúčastnení schopní povzniesť nad osobné pocity a ochrániť seba aj Les?

Tretí diel má názov Návrat. Je to príbeh Lovca, ktorý zomrel, no znovu ožil a vrátil sa medzi priateľov. Snaží sa opäť zlepiť vlastný život, lásku, rodinu. No má aj veľké plány týkajúce sa Komendy. Nebude krátkozraké zmeniť zabehnuté pravidlá za pochodu? Zlo zmocnelo a svet sa obracia hore nohami.

Štvrtý diel – Velmistr nás konečne zoznámi s tajomnou osobou Veľmajstra Komendy. Prišiel vyriešiť problémy, ktoré napáchal Lovec tým, že sa vzoprel svojim povinnostiam. Jeho totožnosť je dlho skrytá, čo mu umožňuje spoznať ľudí lepšie, než by mal. Ukazuje sa, že nič nie je iba čierne či biele. Bytie, Les, Veľmajster… Všetko má stovky odtieňov a farieb. Je na nás, či tie odtiene vidieť chceme.

Piaty diel – Hostina sériu Zahrada uzatvára. Lovcova neposlušnosť, samoľúbosť a pýcha prinesú trpké ovocie. Skutočný nepriateľ sa môže nespoznaný dostať tam, kam chce, a napáchať hrdinom aj Lesu šokujúce škody. Niekedy sa, žiaľ, nechceme preniesť ponad staré krivdy, priznať svoj podiel viny či spraviť kompromis. Udalosti sú v pohybe, valia sa sťa divá riava a zastaviť príval zla stojí mnoho síl. Nadišla chvíľa, keď všetci zaplatia za každé jedno zlé rozhodnutie.


Po jazykovej stránke je pentalógia Zahrada na veľmi vysokej úrovni, s úchvatným štýlom. Samotný príbeh je premyslený do posledného detailu a podaný pútavým spôsobom. Je to fantastika plná kúskov obrazov, snov a tušení, ktoré si čitateľ pomaly skladá do jedného veľkého celku. Bohatá slovná zásoba, komplikované zápletky, používanie latinských, francúzskych či iných cudzích slov, gréckej mytológie, odkazov na literárne alebo operné postavy a diela poukazujú na to, že román nebol napísaný pre široké masy čitateľov.

Pri čítaní Zahrady máte pocit, že ste tieto knihy dostali za odmenu. Kultivovaný jazyk, zaujímavý dej a hlavne veľa silných ľudských citov. Láska, nenávisť, sila priateľstva, bytosti z paralelných svetov a do toho čriepky úplne obyčajných životných osudov. Zahrada je ako balzam. Pri čítaní si uvedomíte, že v živote často strácame, aby sme vzápätí niečo nové našli. Sme schopní žiť tak, aby naše straty nepatrili k tým, ktoré nikdy neprebolia a zanechávajú v duši prázdnotu? Skúsme radšej menej strácať a viac nachádzať.

P.S. Škoda, že čitateľ nenájde žiadne poznámky pod čiarou. Neznámych výrazov a viet je najmä v prvých dvoch častiach skutočne dosť. Ušetrilo by to veľa googlenia a spravilo romány prístupnejšie.


Zahrada: Sféra
1. diel série.
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jana Richterová
Vydavateľstvo: Libor Richter – Kruh
Rok vydania: 2013
Jazyk: český
Počet strán: 300
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090562806

Knihu Zahrada – Sféra si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zahrada: Lovec
2. diel série.
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jana Richterová
Vydavateľstvo: Libor Richter – Kruh
Rok vydania: 2014
Jazyk: český
Počet strán: 304
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090562844

Knihu Zahrada – Lovec si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zahrada: Návrat
3. diel série.
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jana Richterová
Vydavateľstvo: Libor Richter – Kruh
Rok vydania: 2015
Jazyk: český
Počet strán: 292
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090562899

Knihu Zahrada – Návrat si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zahrada: Velmistr
4. diel série.
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jana Richterová
Vydavateľstvo: Libor Richter – Kruh
Rok vydania: 2016
Jazyk: český
Počet strán: 298
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090655201

Knihu Zahrada – Velmistr si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zahrada: Hostina
5. diel série.
Žáner: fantasy, magický realizmus
Autorka: Jana Richterová
Vydavateľstvo: Libor Richter – Kruh
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 358
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788090655263

Knihu Zahrada – Hostina si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.



1. októbra 2019
Ena