Recenzia – Jana Plauchová: Úvod do teórie chaosu

Uvod do teorie chaosu - obalka

Jana Plauchová napísala svoj doteraz najlepší román Úvod do teórie chaosu, pričom treba povedať, že jej doterajšia tvorba určite spĺňa kritériá pútavej science fiction. Pozornosti by nemali uniknúť jej poviedky alebo predchádzajúce romány Nula Kelvinov (Ja neexistujem, ty neexistuješ) (Q111, 2012) a Večnosť omylov (Artis Omnis, 2014). Okrem nich sa Plauchová venuje aj popularizácii vedy a napísala dokonca aj príručku tvorivého písania Ako (ne)písať (1000knih.sk, 2017). Ak čitateľ hľadá výborné hard sci-fi, Úvod do teórie chaosu bude patriť medzi vynikajúcu voľbu.

Podobne ako pri predchádzajúcich knihách, aj v ostatnej sa autorka nepochybne podrobne pripravila a na detailných opisoch týkajúcich sa vedy a techniky to vidno. Časť deja sa odohráva v podmorskom priestore. Ak sa v tejto oblasti príliš neorientujete, odporúčam pohľadať si na internete obrázky hlbokomorských rýb, ktoré sa v románe spomínajú, pretože výborne dotvárajú atmosféru pomerne neznámeho sveta veľkých hĺbok. Román je rozdelený do troch častí. Jadrom deja je pátranie po vesmírnej stanici, ktorá núdzovo pristála v oceáne a podľa všetkých ukazovateľov zmizla pod hladinou. Členom záchranárskeho tímu je aj Pete Murray, teoretik hĺbkového prežitia. Kvôli panickej hrôze z vodného tlaku vo veľkých hĺbkach väčšinou konzultuje na lodiach, tentokrát ho ale situácia privedie k zásadnému testu svojich schopností. Keďže ide o tajnú vojenskú operáciu, na mieste sú otázky, akými konkrétnymi úlohami boli astronauti poverení.

Úvod do teórie chaosu sa venuje viacerým témam, pričom ich prelínanie pôsobí úplne prirodzene, a to len dokazuje spisovateľské zručnosti autorky. Dominujú paralelné vesmíry (za pasáže, v ktorých sa multiplikujú a štiepia reality by sa nemusel hanbiť ani P. K. Dick) a kvantová mechanika, svoje miesto si nájde aj vesmírny výskum, metodika záchranných akcií a fyzika podmorského sveta. Opisy nabité informáciami potešia každého nadšenca vedy, ale nechýba ani poriadna dávka akcie a napríklad pasáž prenikania do hĺbok a následne do vesmírnej stanice hraničí s hororom a patrí azda k vrcholom knihy. Istú časť deja nevyhnutne tvorí zápas Peta s vlastnou fóbiou, pričom nejde o žiadnu patetickú hru – predmetom je silný vnútorný konflikt na hranici sebapoškodzovania. Postáv je v románe, samozrejme, viac, ostatným sa len jednoducho nedostalo toľko priestoru, čo je v danom žánre prirodzené.

Na knihe na prvý pohľad zaujme jej názov a obálka. Oboje má svoje presné miesto. Hoci na prvý dojem pôsobia trochu rozpačito, po dočítaní je očividné, že boli vybrané výstižne a reprezentujú dej aj atmosféru. Týmto románom Jana Plauchová pevne ukotvila svoje postavenie originálnej autorky hard sci-fi a určite patrí k tomu najlepšiemu zo slovenskej fantastiky v ostatných rokoch.

Knihu Úvod do teórie chaosu môžete kúpiť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Úvod do teórie chaosu
Žáner: hard sci-fi
Autorka: Jana Plauchová
Vydavateľstvo: Artis Omnis
Počet strán: 432
Rok vydania: 2016
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788089718825


Súvisiaci link

Jana Plauchová vás uvedie do teórie chaosu


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


6. apríla 2017
Ján Blažovský