Recenzia – Jan Hlubek: Les

Jan Hlubek - Les

Tajomných miest je na svete veľa. Aj na Slovensku a v Čechách sa nájdu hlboké lesy, rokliny či osady ďaleko od ruchu sveta, kde sa strácajú ľudia a dejú sa čudné, nepochopiteľné veci. Dávajte si preto pozor, kam sa vyberiete na huby alebo výlet. Aby ste sa aj vy nestali fantastickým titulkom v novinách…


Hory, lúky, háje

Všetko sa začalo tým, že pán Karel sa rozhodol žiť na samote v lese. Príroda to bola krásna, to hej, dokonca mal blízko rybník, a tak mohol celé dni rybárčiť, ale… Neďaleko jeho domu driemalo prastaré zlo. To sa raz za čas pýtalo na svet vtelené do živej bytosti. Karel podvedome vycítil, ktorými lesnými chodníčkami môže chodiť. Lenže v jeden deň sa nechtiac ocitol na nesprávnom mieste.

Karlova neter Veronika pozvala na strýkovu chalupu partiu spolužiakov z vysokej školy. Pred niekoľkými týždňami si to tam bola obzrieť a je presvedčená, že kamaráti budú maximálne spokojní. Pretože Veronika už so všetkým spokojná je. Spolužiaci sú nadšení hlavne z toho, že chalupa leží na samote. Plánujú celé dni spať, piť, súložiť. Niet nad vzrušenie, ktoré prináša plodné lono prírody. Jedno krásne ráno nasadnú do auta a vyrazia. Už cestou sa však stretnú s prvými problémami. Slabšie povahy by auto otočili, partička nadržaných mladých však plány meniť nemieni.

Po príchode na samotu sú uveličení. To ešte netušia, že už prvá noc bude pre nich znamenať obrovskú zmenu. Niekto zo začiatku zažije splnenie tajných snov, no nakoniec sa pre všetkých stane noc hororom.


Postavy a postavičky

Na taký krátky príbeh, akým Les je, sa v ňom ukrýva veľa postáv a postavičiek. Sledujeme dejovú líniu strýka Karla, Veroniky či niektorých rodičov. Aj dvoch čudných mladíkov Josého a Tondu, ktorých priťahuje okultizmus a nadprirodzeno a v lese sú z istých dôvodov. Kus skladačky nám prezradia študenti a starý pumpár. Poslední do deja vstúpia Karin a Marian. Na knihu s rozsahom novely je to naozaj dosť. Autor však dokázal každú jednu postavu maximálne využiť. Hoci sa niekoré v príbehu iba mihnú, majú v ňom svoje miesto. Čitateľ nakoniec zistí, že životy a neživoty všetkých postáv sa navzájom poprelínajú a ovplyvnia.


Horor sťa z filmu

Slasher, do ktorého Les patrí, je subžánrom hororu. Taký obyčajný krvák, k akým patrí aj väčšina populárnych amerických hororov. Skrátka literatúra (či film), ktorá sa drží vlastných pravidiel, väčšinou je nenáročná a pri jej čítaní si príjemne oddýchnete. Samotný Les je ako vystrihnutý z filmového plátna. Ukričaný krvák s prímesou nadprirodzena, predvídateľný, no napriek tomu napínavý tak, že si začnete obhrýzať prstíky a nechtíky a zajedať to slanými tyčinkami, prípadne tabuľkami čokolády. Nervy totiž treba niečím dobre obaliť, aby ste tento román zvládli bez úhony. Uznávam, je to trošku nadnesené, no pravda je taká, že Les je skutočne napínavý. Miestami vám napriek tomu, že viete, čo môžete čakať, naskočia riadne zimomriavky. Keď totiž príde na lámanie chleba, autor množstvom krvi a mŕtvych nešetrí a aktérov berie pekne rad za radom. Dopraje každému.

Čo ešte treba oceniť, sú veľmi pekne napísané erotické scény. S chuťou si ich predstavíte a budú s nimi spokojné obe pohlavia. Nie každý dokáže napísať erotiku slušne a pritom plnú napätia, príťažlivosti a sexuálneho náboja.


Keď sa bojíš, nechoď do lesa

Mnoho autorov už pracovalo so silami prírody, so zlom v tej najčistejšej a najprimitívnejšej forme. Zlo a násilie je v slasheri prítomné všade. Postavy a s nimi postupne aj čitateľ sa začínajú ľakať každého zvuku alebo tieňa. Nikdy neviete, či neveštia vašu blízku smrť či utrpenie. Práve husté lesy tvoria vynikajúcu kulisu hororom, ktoré útočia na psychiku čitateľa a nútia ho obozretne obracať stránky, pretože čo keby sa náhodou niečo z príbehu prenieslo do reality? Veď predsa aktéri sú presne ako vaši priatelia, spolužiaci, kolegovia… Občas navštevujete veľmi podobné miesta a keď si uvedomíte, že na nich pociťujete to, čo hrdinovia knihy, až vás zamrazí. Rovnaké všeobjímajúce ticho, v ktorom počuť len vaše kroky a šuchot lístia. Zľakli ste sa, lebo nečakane praskla suchá vetvička, na ktorú ste neopatrne stúpili. Srdce vám od strachu vynecháva a v žilách prúdi beznádej. Cesta sa kamsi stratila a netušíte, či idete správne, či nechodíte stále dokola. Máte pocit, že Niečo niekde čaká na príležitosť psychicky vás zdeptať a potom, keď sa od hrôzy nedokážete ani pohnúť, zmocní sa vašej telesnej schránky.

Ak teda hľadáte nenáročný a pritom dobre napísaný horor, pri ktorom si oddýchnete a zároveň budete napätí, neváhajte a siahnite po knihe Les. Určite budete spokojní.

Hodnotenie: 90 %

Knihu Les si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Les
Žáner: horor
Autor: Jan Hlubek
Žáner: horor, slasher
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Počet strán: 176
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–89968–63–3


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


6. apríla 2022
Ena
Zdroj informácií