Recenzia: Jan Hlávka – Jana Vybíralová: Pomníky zimy

Pomníky zimy

Ďalšia z publikácií vydaných tento rok vydavateľstvom Brokilon je tretie pokračovacie cyklu Algor s názvom Pomníky zimy. Skalní fanúšikovia na túto časť čakali dlhšie, ako sa predpokladalo, preto vzbudila patričný ohlas. Dnes už je zvedavosť uspokojená. Všetci ale dúfame, že štvrté pokračovanie bude napísané oveľa skôr, pretože autori znovu nechali mnoho koncov otvorených a osudy hlavných hrdinov sú stále viac zamotané.

Román nadväzuje na dramatické udalosti, ktorými sa končila druhá kniha. Únos algorskej cisárovnej skončil množstvom zranených a mŕtvych. Celá viridianská delegácia a diplomatický zbor, na čele s Viktóriiným bratom Georgom Talminisom, bola z Algoru vyhostená. Premiér Avrian Dann z Menabaranu aj naďalej sleduje svoje vlastné mocenské plány, s ktorými mu pomáha tajomná Luciana. Jeho ambície rastú rovnako rýchlo, ako jeho ego, vďaka čomu visí vo vzduchu medziplanetárny konflikt. Každému z čitateľov aj hrdinov knihy je jasné, že Andrej Korwarian si svoju manželku vezme späť. Nikto nepochybuje o tom, že to bude pre Danna veľmi „bolestivá“ príučka. Kým sa na Algore tvrdo pripravuje komando Viktóriiných ochrankárov na záchrannú akciu, Georgovi došlo, že Avrian Dann z neho spravil neskutočného blbca. Žiaľ, toto poznanie prišlo príliš neskoro. Šéf jeho tajnej služby Michail Petrov a niekoľko najlepších agentov, sa preto priamo na Viridiane snaží minimalizovať škody, ktoré ich panovník svojimi rozhodnutiami napáchal. Nechá sa Georg vydierať Dannom alebo sa prejaví ako skutočný kráľ? A čo samotná Viktória? Dokáže vo svojom nedobrovoľnom väzení odolať všetkým nástrahám a zostane lojálna?

Sestry Vanbergové spolu s Darrenom Iversonom a Gilom Daleym, unikajú pred prenasledovateľmi z jednotky S-19. Ich loď Udatný Achilles sa vydáva do hlbín vesmíru hľadať „stratené poklady“ na opustených staniciach. Natália sa snaží vyrovnať so stratou milovaného doktora a Nikola sa zase pokúša udržať si zdravý rozum a nezblázniť sa z udalostí, ktoré ich vyhnali z domova, smrti čo ich tak náhle obklopila, ale aj z Iversonových bláznivých nápadov. Statočne bojuje so stavmi trápiacimi jej sestru a pritom dohliada na mužskú časť posádky Achilla. Aké dobrodružstvo čaká týchto štyroch v hlbinách vesmíru? Zbohatnú, či si so sebou privezú niečo iné, ako cenné historické artefakty?

Ako sme si zvykli u predchádzajúcich kníh série, aj príbeh tohto dielu je zložený zo štyroch dejových línií. Sú samostatné, no zároveň sa navzájom prepletajú, dopĺňajú a jedna bez druhej by nefungovala. Ako dávajú tušiť nepatrné náznaky, raz sa všetci hlavní aktéri spolu strenú a poriadne to „roztočia“ vo veľkolepom finále. Ale na to si musíme počkať.

Autori nás sprevádzajú zápletkami, intrigami aj mocenskými hrami, z ktorých postupne odstraňujú nánosy tajomstva, aby čitateľ mohol pochopiť kto a prečo. Rovnako rýchlo a nečakane nás zatiahnu do drsných vesmírnych dobrodružstiev. Všetko sa to deje úplne prirodzene a zrozumiteľne. To, čo sa začalo v prvej časti svadbou Viktórie a Andreja, nabobtnáva, poctivo sa premiešava s nečakanými zvratmi, ktoré sú okorenené poriadnou dávkou akcie. So zatajeným dychom sledujeme, ako známe postavy zomierajú a nové do príbehu ľahúčko a nenápadne prichádzajú. Hlávka s Vybíralovou nám nedovoľujú nudiť sa alebo zaháľať. Nenechajú nás, aby sme sa v deji stratili, čo pri takomto rozsiahlom diele považujem za veľké plus.

Postavy sa v každom pokračovaní vyvíjajú, dozrievajú a každá rana, ktorú utŕžia, ich poznamená, zároveň však posunie v živote aj osobnostne ďalej. Žiaden charakter nie je úplne jednoznačný, pretože postavy sú ako skutoční ľudia. Tu musím vyjadriť veľkú spokojnosť. Fanúšikovia budú určite radi, že sa z Viktórie, ktorá sa dva diely tvárila ako ustráchaná handrová bábika a omdlievala pri každej vhodnej príležitosti, stala konečne cisárovná hodná algorského trónu. Prečo sa správala tak zvláštne? Tento spisovateľský zámer nemuseli pochopiť a stotožniť sa s ním všetci. Bola predsa vychovávaná na kráľovskom dvore. Od malička jej vtĺkali do hlavy spôsoby vhodné pre šľachtu a súdiac podľa úvodu prvej časti, bola pripravená na to, že bude vládnuť a vo všetkom dbať na blaho svojho ľudu.

Keďže ide už o tretie pokračovanie, ktoré úzko nadväzuje na predchádzajúce časti, Pomníky zimy sú vhodné len pre tých, ktorí tento cyklus poznajú. Niečo zaujímavé si v Pomníkoch zimy, no vlastne v celom cykle Algor, nájde každý. Autori dokážu využiť široké poznatky z oblasti vesmírnych technológií, zbraní, taktiky boja, majú veľa dobrých nápadov a ich štyri rozdielne svety sú prepracované do detailov. Nič v nich neškrípe, nič čitateľa nedráždi. Vlastne dráždi… že je potrebné dlhšie čakať na každý nový román. Ale žiaľ, s tým sa nič robiť nedá – ak má byť kniha napísaná dobre, treba na to čas. A Pomníky zimy dobre napísané sú.

Vzájomná chémia a iskrenie medzi Hlávkom a Vybíralovou funguje úžasne, čoho výsledkom je už niekoľko spoločne napísaných úspešných kníh. Je až neuveriteľné, že títo dvaja autori sa prvýkrát naživo stretli až toto leto, na Parcone. Dúfajme len, že im toto osobné stretnutie padlo na úžitok a že ďalšia časť Algoru s názvom „Chlad Chiméry“, nenechá na seba dlho čakať.

Knihu Pomníky zimy si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pomníky zimy
Cyklus: Algor, 3. diel
Autori: Jan Hlávka a Jana Vybíralová
Vydavateľstvo: Brokilon
Rok vydania: 2017
Počet strán: 652
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788074563331


14. augusta 2017
Ena