Recenzia – Jamie Sawyer: Odpadlík

Odpadlík

Kdesi v hlbinách vesmíru sa stále bojuje. Teroristická organizácia Čierna špirála podniká čoraz častejšie a odvážnejšie útoky. Ničí vesmírne kolónie, stanice aj vojenské základne a je rovnako krutá k vojakom aj civilistom. Po jednej nevydarenej akcii sa ocitá skupinka zelenáčov pod velením poručíčky Keiry Jenkinsovej v nemilosti velenia. Neuposlúchli rozkazy, vraj všetko posrali a pre nich nebol splnený cieľ misie. Nikoho nezaujíma, že celý výsadok bol vopred odsúdený na neúspech, pretože niekto vo velení podcenil prácu spravodajcov…


Divokí Dingovia

Veteránku Keiru Jenkinsovú z legendárnej Lazarovej légie odmenili za zásluhy v boji… No o tom, či je to odmena, by sa dalo polemizovať. Skrátka, velí bande totálne neskúsených nováčikov, ktorí svoju nepripravenosť vyvažujú priveľkým egom. Bandu odlišnejších indivíduí nájdete len ťažko. Lopezová je dcéra senátora, Novak zase bývalý trestanec, Feng je klon, Zero vojnová sirota s fóbiou a svalnáč Riggs bol pilot. Dali si meno Dingovia a pripravujú sa na akciu vo vesmírnej výskumnej stanici Daktar.

Dingovia nie sú obyčajní vojaci. Patria ku kontroverzným oddielom duplikantov. Duplikanti sú istým spôsobom bojové stroje. Kým človek leží v nádrži napojený na prístroje, myseľ sa prenesie do jeho umelo vyšľachteného, geneticky vylepšeného a plne vyzbrojeného klonu – duplikanta. Klony umierajú, no ľudia žijú ďalej. Je v tom ukrytá krása nesmrteľnosti a práve tento fakt zároveň mnohých odporcov duplikantov dráždi.


Obetní baránkovia

Dingovia sú jediní, ktorým sa výsadok podarí. Akcia na záchranu rukojemníkov uväznených vo výskumnej stanici Daktar však prebieha ako jeden veľký nezdar. Jenkinsová netuší, prečo spravodajcovia utajili najdôležitejšie informácie. Ako to, že im na pomoc prišli Krellovia, mimozemská rasa, s ktorou pozemšťania celé roky bojovali? Rozhodne sa teda neuposlúchnuť rozkazy a zasiahnuť. No s partiou neskúsených vojačikov sa záchrana skončí úplným fiaskom.

Poznáte zákon padajúceho hovna? Samozrejme. Dingovia boli vyhlásení za hlavných vinníkov nepodarenej akcie a hrozí im prísny trest, Jenkinsovej pravdepodobne väzenie. No dostanú ešte jednu šancu. Sú preradení k spravodajcom a odletia na stanicu North Star, kdesi na okraji Maelstromu, kúsok od Fragmentnej brány spájajúcej rôzne časti vesmíru.


Príliš utajené skutočnosti

Veliteľ rozviedky Sergkov im o ich utajenom poslaní nepovie takmer nič. Takže pre partiu nováčikov je každý deň prekvapením. Nezostáva im nič iné, iba aby vo svojich duplikantských telách robili to, čo im namyslený spravodajca povie. Na North Star však zažijú pár horúcich chvíľ, pretože stanicu obsadia agenti Čiernej špirály. Evidentne vedia o Sergkovových úmysloch viac než Dingovia. Na North Star spravodajca navštívi profesora, ktorý dokázal naklonovať Krella. Mimozemská rasa Krellov je veľmi bojovná. Geneticky upravený krellský klon sám seba nazýva Odpadlík a je extrémne nebezpečnou zbraňou. Aké má Sergkov s Odpadlíkom úmysly?

Našťastie je tu ešte veliteľka vesmírnej lode Santa Fe Carminová, Jenkinsovej priateľka, ktorá arogantného spravodajcu dokáže poslať tam, kam patrí. Dingov aj posádku Santa Fe čaká neľahká úloha, pri ktorej sa nestretnú len s bojachtivými Krellmi, no aj s teroristami z Čiernej špirály, pirátmi, prospektormi a vesmírnymi dobrodruhmi. Navyše majú medzi sebou zradcu a jeho odhalenie sa stane pre všetkých obrovským prekvapením. Budú blúdiť vesmírom a plniť úlohy, zas a znovu zomierať v podobe duplikantov a strácať priateľov, ktorých smrť zastihla v ich vlastných telách. Možno sa spriatelia aj s Odpadlíkom, ktorý sa proti ich vôli stal členom tímu. Klon je skvelá „mašina“ na zabíjanie a môže im pomôcť pochopiť spoločenstvá Krellov. Snáď sa im podarí poraziť zvláštnu nákazu šíriacu sa vesmírom a zistiť, čo bola civilizácia Fragmentov zač. Zostali po nich podivné brány, ktoré ľudstvu umožňujú cestovať pohodlne a rýchlo do ktorejkoľvek časti nekonečného kozmického priestoru. Držme im palce.


Pripútajte sa, začíname!

Odpadlík je prvá časť série Věčná válka. Už úvodná časť naznačuje, že to bude napínavé čítanie. Príbeh ubieha poriadne rýchlo. Akcia strieda akciu a v tých pohodovejších úsekoch sa zoznamujeme a zžívame so svetom príbehu a postavami, ktoré nás ním budú sprevádzať.

Odpadlík je akčný román. Ak patríte medzi čitateľov, ktorí si na akciách a ich zrozumiteľnosti zakladajú, možno zostanete trošku sklamaní, lebo občas sú postavy jedno bojujúce klbko, v ktorom sa okamžite nevyznáte. Ak si tieto pasáže nepotrebujete dokonale vizualizovať, začnete si napäto obhrýzať nechty (či niečo iné, čo nájdete) a na výsadkoch Dingov sa dobre zabavíte.

Samotný svet funguje skvele a rovnako si vás získajú postavy. Je to poriadne rôznorodá partička a vy sledujete ich prerod z úplných zelenáčov na efektívne bojové stroje. Aby príbeh nebol iba jednoliate bojisko, umožňuje nám autor nahliadnuť do súkromia postáv a spoznať ich aj z ľudskej stránky. Zažijeme ich náklonnosť, lásku, sex aj nie práve najkrajšie spomienky.

Zápletka je pomerne jednoduchá, no v priebehu deja sa zahustí, zamotá a prinesie priveľa otázok, takže čitateľovi bude jasné, že sa má v ďalších knihách na čo tešiť. Mnoho vecí a javov necháva autor bez bližšieho vysvetlenia. Pravdepodobne sa viac dozvieme v pokračovaní príbehu.

Ak ste fanúšikovia sci-fi a máte radi série, prípadne radi objavujete nové svety a civilizácie, Odpadlík je pre vás to pravé. Je napínavý, akčný a zároveň vám poskytne mnoho nových obrazov kozmu a civilizácií, ktoré ním putujú. Preneste sa teda do budúcnosti a odleťte s Dingami až kamsi do Prúdu na okraji galaxie, na skok k hrozivému Maelstromu, v ktorom miznú planéty a hviezdy ako zrnká piesku. Vám našťastie žiadne nebezpečenstvo nehrozí. Príjemné čítanie.

Hodnotenie: 80 %

Knihu Odpadlík si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Odpadlík si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Odpadlík (orig.: Pariah)
Séria Věčná válka, 1. kniha
Autor: Jamie Sawyer
Žáner: sci-fi
Vydavateľstvo: Fantom Print
Rok vydania: 2022
Jazyk: český
Preložil: Tomáš Slavík
Počet strán: 318
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–7594–117–6


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


20. decembra 2022
Ena
Zdroj informácií