Recenzia: Honza Vojtíšek - Útočiště

Zbierka hororových poviedok cerí zuby

utociste obalka

Honza Vojtíšek je v kruhoch požieračov hororovej fikcie známe meno. Literát, aktivista, publicista, guru, sexsymbol – jednoducho všestranne činný človek, ktorý upísal svoje čierne srdce žánru. Čo nám (okrem skvostne desivej obálky) prináša jeho druhá zbierka poviedok Útočiště?


Trinásť poviedok na vyše 150 stranách – to je štatistika. Ale štatistika je pre suchárov. My chceme šťavu. Hustú bielu, striekajúcu červenú, slizovo zelenú… Hlavne nech to tečie! A Honza vie, ako na to. V prvej poviedke Já to slyšel prichádza s doslova gustióznou čiernohumornou pointou z prostredia železničnej dopravy, čo je sféra, v ktorej sa autor profesijne pohybuje. Nečudo, že jazda vlakom inšpirovala aj niektoré jeho ďalšie diela. Napríklad hneď druhá poviedka Rychlík 666 je tiež z tohto súdka. A je to dobre, pretože páchne autentickosťou. Realizmus, hoci niekedy obzvlášť popisný, je v horore žiadaný: najprv vás vtiahne do reality fikcie a potom dá vyniknúť fantastickým prvkom. A jazda pokračuje!

S príchodom hrôzostrašných motívov v jednotlivých poviedkach prechádza Honza od realizmu k naturalizmu. Drsné, kruté scény sa neraz miesia s erotickými motívmi, a tak máte pocit, že pred sebou vidíte literárnu verziu francúzskeho exploitation hororu – oči vám lezú z hlavy, žalúdok sa vám sťahuje a vôbec, je z vás hotový uzlík nervov. Zo stránok prýšti krv, vyliezajú upíri, démoni, sadisti a ďalšia háveď. S každou stranou pribúda obetí a šialenstvo sa rozmáha viac a viac.

V čiernohumornom kraťase Jeho sestra sa prelieva skutočnosť s fikciou, Nesprávný odraz si berie na paškál klasickú rozprávku, ale nájdeme tu aj rozlúčkový list samovraha napísaný z tak trochu iného uhla. Nahliadneme aj do zákulisia natáčania amatérskeho hororu, dozvieme sa, čo všetko sa zmestí do Libušinej vagíny a… A tak by sme mohli pokračovať dlho do tmavej noci, ale to by nám v telke ušli Nákupné maniačky, a to by nám potom polovičky vyčítali až do súdneho dňa.

Nuž si to zhrňme a podčiarknime nabrúsenou britvou: zaujímate sa o literárnu hrôzu a chcete poznať jej domáce formy, súčasný trend a načrtnuté smerovanie? Nebojíte sa navštíviť galériu hnusu a iné ponuré miesta? Tak potom neriešte a pred skokom z ôsmeho poschodia si prečítajte túto knihu. Bude sa vám lepšie padať.

Mimochodom, autor mi na úvodné strany knižky napísal aj milé venovanie: Najväčšiemu slovenskému úchylovi. Takže bolo vlastne od začiatku jasné, že táto recenzia nemôže dopadnúť ináč, ako výsostne pozitívne.

Veď takú lichôtku nedostáva človek každý deň!


Útočiště
Poviedková zbierka
Autor: Honza Vojtíšek
Vydavateľstvo: Nová Forma, s. r. o.
Rok vydania: 2014
Počet strán: 150
Jazyk: český


3. decembra 2014
Mark E. Pocha