Recenzia – Honza Vojtíšek: Sešívance

Sešívance - obálka

Hororov sa vydáva z roka na rok viac, no stále je to málo. Preto mnohých môže nadchnúť poviedková kniha Sešívance Honzu Vojtíška, ktorá vznikla vďaka spolupráci s viacerými autormi. Myšlienka, že sa dvaja stretnú a napíšu spolu román či poviedku, sa realizuje zriedkavo. Treba zladiť množstvo detailov – jazyk, štýl, myšlienky, dohodnúť sa, kam bude zápletka smerovať. Napriek všetkým zjavným úskaliam sa to Vojtíškovi a jeho kolegom podarilo. Preto sa pripravte a skontrolujte každučký temný kút… Presne tak, pozrite sa aj pod posteľ. Prípadne sa ozbrojte aspoň rybičkou. Odskočte si na WC a ubezpečte sa, že je s vami niekto doma. Vo dvojici sa všetkým hrôzam predsa len čelí lepšie.


Nebezpečenstvo je všade

Uchváti vás hneď prvá poviedka Budiž ti přáno, pri ktorej asistovala Sylwia Blach. Noc, dieťa tíško spí… a rodičia prežívajú doslova peklo, z ktorého niet úniku a ktoré sa zo dňa na deň zhoršuje. Príbeh plný beznádeje a ťažkých rozhodnutí.

Drahý denníček, Marek je najúžasnejší muž na svete a ja ho nesmierne ľúbim. No čo sa to stalo na židovskom cintoríne? Čosi je vo mne a neprestajne sa Marka dožaduje. Chcem sa s ním milovať každý deň, stále… Denník si veľmi zaujímavo začal s Vojtíškom písať Martin Štefko. Vy sa v poviedke Uvnitř presvedčíte, že aj sex dokáže vzbudzovať hrôzu.

Vraj Mrtví klauni nepijí, tvrdí Vojtíšek s kolegom Ivanom Kučerom. Ak raz úplnou náhodou zbadáte bytosť, akú stretol Kody, vytriezviete rovnako ako on. Noc, jazero a štyri promile v krvi. Je to, čo vidíte, obyčajná alkoholová halucinácia či skutočnosť? Vy ale určite chcete vedieť, čo sa udialo s klaunom z názvu. Nech sa páči, dozviete sa to v poviedke.

Až traja šikovní muži spojili sily a napísali story V pokoji. Vojtíšek, Petr Boček a Miloslav Zubík sa vynasnažia splniť sny tomu, kto vstúpi do tajomnej izby v starom špinavom dome určenom na predaj. Lenže sny zostávajú snami, tajomné izby zvyknú strašne klamať a vy sa potom budete márne snažiť z toho zlého sna prebudiť.

K čomu môže viesť umelé zväčšenie pŕs? K bohatému manželovi, dobrej práci či k únosu. Vie o tom svoje aj Mark E. Pocha. Poviedka Pusť mě ven je akýmsi varovaním, že silikóny môžu byť úplne niečím iným, ako si myslíte. No, no, no, milé slečny! Na hľadanie zdravého rozum s obrovskými silikónmi je už neskoro.

Bytosti noci, neustále hladné a bažiace po krvi. Kto normálny by sa chcel stať takou príšerou? Čo ak ale nemáte na výber a práve neživot pre vás znamená život? Odhodláte sa nájsť starého priateľa? Nebudete sa báť bolesti? Dvojica Vojtíšek a Robet Poupátko a story My, kteří kráčíme stíny.

Aj alkoholik zvládne prejsť premenou, ak má motiváciu. Tou Milošovou sa stali lósy. Zmenil sa. Aspoň to tak chvíľu vyzeralo. No starého psa novým kúskom nenaučíš. Drsný príbeh, pri čítaní ktorého treba vetrať. Inak váš byt napáchne cigaretami, alkoholom a močom. Vojtíšek a Janko Iša s ich Setři mě si riadne zahazardovali.

Dokázali by ste jazdiť v pohrebáku? Členovia rockovej skupiny Trackař s krásne rozbehnutou kariérou s tým problém nemajú. Sú to tvrdí chlapi. Až do toho dňa, keď sa v aute začnú diať čudné veci, ktoré ich ohrozujú. Že nemáte strach? Len sa pekne bojte. Ide vám totiž o život. Pretože nie každý verí vo veci medzi nebom a zemou. Vynikajúci Funeral Blues je napísaný spoločne so Svatoplukom Dosedělom.

Rozprávanie O chlapečkovi, kterému uletěl ptáček je drsné, špinavé aj surové. Po prečítaní sa budete snažiť nechodiť v noci po uliciach sami, aby sa vám nestalo to, čo hlavným protagonistom. Akým spôsobom dokáže psychiku ovplyvniť neustále ponižovanie a izolácia? Prečítajte si. Stojí to za námahu. Snažil sa aj spoluautor Łukasz Radecki.

Ďalšia dáma zo zoznamu spolupisateľov je Kristína Haidingerová. Svet svetla a tmy. Bytosti miznúce a nečakane sa objavujúce. Nezhasínej, aby nezmizli. Nerozsvecuj, pretože sa objavia. Kam sa podela krásna Asami? Ktorým lietadlom priletí do Prahy? Máte paranoju alebo to videné, prežité či čudný sex v hoteli sa skutočne stalo?

Jediný komiks v zbierke má názov Odmaskovat. Napísal ho Honza Vojtíšek, kreslil Dávid Marcin. Pôsobí osviežujúco, no pre obyčajného čitateľa predstavuje problém. Bez lupy ho jednoducho neprečítate…

Minipoviedka Honzu Vojtíška Dotma je skôr akousi strašidelnou úvahou. Začína celkom obyčajne, no ku koncu začnete hľadať najbližšiu lampičku, rýchlo ju rozsvietite a so strachom, opatrne sa presvedčíte, či ste v izbe naozaj sami.


Prežili ste bez ujmy?

Zbierka zložená z poviedok, napísaných v spolupráci autora a jeho kolegov z Čiech, Slovenska aj Poľska, je veľmi vyrovnaná. Autori využili každodenné situácie, aby čitateľov presvedčili, že mať strach je príjemné. V príbehoch nájdete ľudí, ktorí v ničom nevybočujú z priemeru, a ktorých možno máte vedľa seba či v susedstve. Práve rutina, všednosť a často aj naša nevšímavosť k obyčajným veciam naokolo ponúkli nesmierne širokú paletu námetov. Tie sú o to uveriteľnejšie, že sa začínajú úplne… nenápadne. Hrôza, ponižovanie, agresivita, neistota či množstvo závislostí. Neskôr sa situácia zvrtne a to, čo vyzeralo ako nudná realita, sa stáva skúškou zdravého rozumu, trpezlivosti a pevnosti nervov. Muž, ktorý submisívne prijímal manželkinu tyraniu, vypúšťa svoje sadistické alterego. Alkoholik sa zbavuje svojho závislého ja. Ponižovaný a týraný človek začína byť spokojný s osudom otroka.

Nech si už vezmete ktorúkoľvek z poviedok, spracovanie je vysoko profesionálne. Texty z knihy Sešívance pripomínajú živých ľudí. Občas sú milé, inteligentné, inokedy drsné. Hulia jednu cigaretu za druhou, kopú do seba štamprlíky a popri tom sa snažia o falošné zdanie krásy. Veď žijeme iba raz – a aj to nevieme, dokedy ešte.

Drahí čitatelia, ak teraz siahate po tejto knihe, vychutnajte si pocit bezpečia a objímajúcu náruč milovaného človeka. Áno. A potom už iba dúfajte, že to, čo cítite, je skutočné bezpečie a to vrúcne objatie nebude smrteľné…


Sešívance
Poviedková zbierka
Žáner: horor,
Autor: Honza Vojtíšek a kol.
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Počet strán: 278
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88067–09–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portály Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


5. novembra 2019
Ena