Recenzia – H. P. Lovecraft: Barva z kosmu

Barva z kozmu

Dnes patrí H. P. Lovecraft ku klasikom, ktorí svojou tvorbou inšpirovali mnohých autorov hororov. Barva z kosmu je zbierkou Lovecraftových poviedok. Ovanie vás dychom minulosti, zavedie na hrôzostrašné miesta, budete vydaní napospas neznámemu zlu, ktoré sa nebadane plazí a zahaľuje svojím strašným tajomstvom vás aj hlavné postavy.


Odvážne fantázie

Či už patríte medzi obdivovateľov diela Lovecrafta, ktorý bol nepochybne čudák, alebo sa s ním len hodláte zoznámiť, dobre urobíte, ak siahnete po zbierke Barva z kosmu. Poviedky v nej sú akýmsi prierezom toho najlepšieho z autorovej tvorby. Pre tých, ktorí ho ešte nepoznajú, bude možno vhodné, ak si o Lovecraftovom živote a diele niečo prečítajú. Prečo? Pretože bol veľmi osobitým človekom – a také sú aj jeho práce.

Ak medzi vaše obľúbené žánre patrí horor a fantasy, určite ste sa už stretli s Randolphom Carterom, Necronomiconom, Cthulhu, Arkhamom či Miskatonickou univerzitou. Tieto fiktívne miesta, božstvá a postavy sa totiž neraz vyskytujú aj v textoch iných autorov. V poviedkach autor čitateľov tentokrát zavedie do neprebádaných hlbokých lesov Nového Anglicka. Ocitnete sa uprostred pohoria Catskill aj v tajomných mestách Arkham a Innsmouth. Lovecraft dokázal dokonale spojiť reálie s fantáziou. Tak máme v konkrétnych amerických mestách vymyslené ulice a štvrte a v skutočných štátoch fiktívne mestá a usadlosti. Nuž a čitateľ len ťažko rozoznáva, kde sa končí realita a začína predstavivosť.


Koľko a aké?

V zbierke nájdete deväť poviedok: Rytina v domě, Hudba Ericha Zanna, Krysy ve zdech, Pickmanův model, Barva z kosmu, Číhajíci dés, Kdo šeptá ve tmě, Stín nad Innsmouthem a Věc na prahu. Ak si myslíte, že Stephen King začal svoje príbehy nenápadne spájať dejovými líniami prvý, tak sa mýlite. Robil to už Lovecraft a pred ním ďalší. Mnohé z poviedok sú poprepájané rovnakými postavami, božstvami, reáliami či konkrétnymi udalosťami. Všimnete si, ako plynulo niektoré výjavy prerastajú z jedného príbehu do druhého, a postupne si rozšírite znalosti o nové fakty.

Všetky poviedky sú typicky lovecraftovské. Čiže nečakajte žiadnu dychberúcu zápletku, britké dialógy alebo bombastické rozuzlenie. Lovecraft používal málo dialógov, ale veľa vnútorných monológov a opisov, ktorými text občas natiahol. Avšak akoby mal akýsi šiesty zmysel a presne vedel, dokedy si môže dovoliť čitateľa napružovať, aby ešte o kúsok vystupňoval napätie, oddialil vyvrcholenie, a pritom nezačal nudiť. Pracuje najmä s atmosférou. Tú vytvárajú práve ponuré opisy divokej a nebezpečnej prírody, depresívne sivá farba miest, skľúčenosť ulíc a bulvárov či temnota podzemia a chátrajúcich domov. Lovecraft nás zoznámi s bytosťami z vesmíru aj z hĺbok mora. S ľuďmi meniacimi sa na príšery aj s tými, ktorí prichádzajú o posledné zvyšky zdravého rozumu. Precestujeme kus východných a južných Spojených štátov a spoznáme tajomstvá tajných spisov, legendy aj povery, o ktorých by sme radšej nevedeli.

Hrdinovia sú vzdelaní, sčítaní a často scestovaní. Preto aj tá trocha dialógov a vnútorné monológy ukazujú vysokú úroveň myslenia a vnímania sveta okolo nich. Hoci sa udalosti snažia chápať a vysvetľovať z vedeckého hľadiska, sú občas nútení priznať, že existujú sily, ktoré si vyžadujú otvorenú myseľ a ducha prístupného aj šialeným či nepravdepodobným teóriám. Jediná premena, ktorou aktéri prechádzajú, je prerod z neveriaceho skeptického človeka na bytosť zmietanú hrôzou a hľadajúcu racionálnu odpoveď na dianie, v ktorého centre sa ocitla.

Súčasníka zaujme aj Lovecraftov jazyk. Kvetnaté a v porovnaní s moderným jazykom trošku skostnatené vyjadrovanie, aké bolo na prelome 19. a začiatku 20. storočia bežné, dodáva poviedkam úplne iný rozmer. Náhle sa aj vďaka nemu ocitnete v inom čase, dimenzii, v roztrieštenom Lovecraftovskom vesmíre.


Vezmite nohy na plecia

Jasnú pointu v týchto rozprávaniach príliš nehľadajte. Často nebýva vyslovená priamo, pretože o tú Lovecraftovi niekedy nejde. Čitateľ si ju dokáže domyslieť aj sám, náznakov mu autor poskytuje viac než dosť. Ide o silu myšlienok a živých obrazov, o to, aby čitateľ pocítil vibrácie nebezpečenstva a zúrivú silu majestátnej prírody. Tá je pripravená ukryť najväčšie tajomstvá a potrestá každého opovážlivca, ktorý sa ich pokúsi odhaliť. Autor vás bez varovania nechá zablúdiť v bezodných hlbinách mesta, v tmavých pivniciach a tajných chodbách. Všade sa ukrývajú čudné bytosti či nehmotné rýdze zlo. Zakrádajú sa za hlbokých nocí ulicami, hľadajú ďalšiu obeť a vy ich mrazivý dotyk pocítite na vlastnej koži.

Prijmite teda moje pozvanie a ponorte sa na dno Lovecraftovej fantázie, do príbehov takých čudných, až vám budú naskakovať zimomriavky. Do živých opisov a filozofických úvah vyjadrených jazykom gentlemanov. Je to zážitok hodný majstra hororu, ktorým Lovecraft rozhodne bol a stále je.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Barva z kosmu si môžete kúpiť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Barva z kosmu si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Barva z kosmu
Autor: H.P.Lovecraft
Žáner: horor, fantasy
Vydavateľstvo: Carcosa
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Preložil: Milan Žáček
Počet strán: 318
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–35–9


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


18. mája 2021
Ena
Zdroj informácií