Recenzia: Gwind: Nezabiješ?

Ukážka z knihy Gwind: Nezabiješ? obálka

Lívia Hlavačková má na svojom konte niekoľko zaujímavých a úspešných poviedok a pravidelní návštevníci conov vedia, že aj jej prednášky, v ktorých čerpá zo svojej lekárskej profesie, rozhodne stoja za návštevu. Teraz tu máme jej debutový román.


Vysokoškoláčka Anna má tú smolu, že sa z našej súčasnosti z ničoho nič prenáša do cudzieho sveta, ktorý vyzerá zhruba ako náš pred štyrmi storočiami. Tam sa pripletie do cesty skupine nájomných vrahov a dostane na výber – stať sa jedným z nich alebo zomrieť.

Autorka je naozaj dobrá v angažovaní čitateľa. Vytvorila veľmi sympatických hrdinov, ktorým čitateľ drží palce tak, že by za nich aj dýchal. Ak ste kedysi tiež hltali staré francúzske historicko-dobrodružné filmy, také, v akých hrával Jean Marais alebo Gérard Philipe, tu nájdete podobnú atmosféru.

Ak ste však už z tých filmov vyrástli alebo nepatríte tak celkom do cieľovej skupiny, všimnete si aj ďalšiu paralelu so spomínanými filmami: jednoduchosť. Či už v postavách, o ktorých vieme všetko dôležité už od prvej strany, kde sa objavia, a až do konca nevykročia z pridelenej roly; alebo vo vzťahoch, ktoré sú vysvetľované po lopate. Nehovoriac o ťažko uveriteľnej pokojnej idylke v spoločenstve, ktoré sa živí vraždením. Tento prístup je však v tomto subžánri prirodzený a nepovažujem ho za chybu, aj keď určitá snaha vybočiť by potešila.

Jedinou postavou, ktorá nie je hotová už na začiatku, je hlavná hrdinka. Jej prerod od zmätenej cudzinky k žene, ktorá sa vie o seba postarať, je zvládnutý obratne a napríklad scény z kobky sú veľmi pôsobivé.

To skôr v paralelnej príbehovej línii o dvojici čiernych mágov, ktorí sa snažia ovládnuť svet alebo aspoň kráľovstvo, a ktorá sa zatiaľ dotýka hlavnej hrdinky len nepriamo, nájdeme prepracovanejšie postavy. Neurotickú Chrezz ale hlavne Zagurga s nie celkom jasnými motiváciami, ktorý snáď ešte nevyložil všetky karty, a dúfajme, že v ďalšom dieli prekvapí. Väčším problémom je koncepcia miestnej mágie, ktorú autorka ušila horúcou ihlou. Farebné kamene, ktoré slúžia na čarovanie? Stačí držať čierny magický kameň, ktorý, zdá sa, zoženiete kdekoľvek, chvíľa cvičenia, a ste mocným čiernym mágom. Mocné knihy kúziel sa len tak povaľujú u apatiekára. Všetci mágovia ostatných farieb sú takí zahľadení do seba, že nezbadajú, ako sa pomedzi nich prepletajú adepti nepriateľskej čiernej mágie. Ako vôbec dokázali prežiť predošlú vojnu? Prečo kráľovská rodina nie je nejakým spôsobom magicky chránená? Tu sa možno žiadalo trochu vysvetľovania, rozvinúť nejakú mytológiu pôvodu a fungovania mágie, alebo práve naopak, zahmľovať, pretože na niekoľkých miestach mágia vyznieva trochu banálne aj na pomery žánru.

Svet, v ktorom sa príbeh odohráva, sa pred nami otvára po krokoch, s tým ako sa aj Anna pomaly dostáva do obrazu a ako sa rozvíja paralelná línia príbehu. Spočiatku vyznieva trochu plocho, postupom času rastie do hĺbky a stáva sa zaujímavejším. Škoda, že autorka mala také malé ambície vyšperkovať ho nejakými originálnymi detailmi. To, ako sa drží príbehu bez akýchkoľvek odbočiek, síce prispieva k chvályhodnej svižnosti textu a ľahkosti čítania, na druhej strane neprináša ani závan úžasu, ktorý od fantasy tak trochu očakávame. Na pár miestach sa priam žiadalo zahodiť pragmatický minimalizmus a rozvinúť opis nejakého nezvyčajného miestneho zvyku, rituálu, pamätihodnosti…

A posledná vec, ktorá mi trochu mi vadí, je, že autorka vôbec neodôvodnila východiskovú situáciu románu. To, že Anna pochádza zo súčasnosti našeho sveta, nehrá takmer žiadnu úlohu. Opäť – snáď sa dočkáme v ďalších dieloch.

Všetky tieto výhrady však z pohľadu cieľovej skupiny čitateľov málo podstatné; hlavná zložka, pútavý príbeh ich prebíja. Sú skôr povzdychom, že to mohlo byť ešte lepšie.

Gwind: Nezabiješ? je svižnou a pútavou oddychovou fantasy s romantickou linkou, ktorá však nie je dominantná, takže by nemala odradiť ani tých, ktorí romantiku odmietajú. Zabaví a dokáže navnadiť aj na pokračovanie.


Gwind: Nezabiješ?
Autorka: Lívia Hlavačková
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2013
Počet strán: 359


14. januára 2014
Jozef Girovský