Recenzia – G. R. R. Martin: Rytíř Sedmi království – audiokniha

Rytíř sedmi království - audiokniha

O Piesni ľadu a ohňa už počuli aj ľudia, ktorí ju nečítali, prípadne nemali možnosť vidieť jej televíznu verziu. No dávno predtým, než sa zrodili hrdinovia tejto slávnej ságy, chodil po svete potulný rytier, do ktorého osudu zasiahli udalosti otriasajúce Siedmimi kráľovstvami. Volal sa ser Dunkan Vysoký a o ňom a panošovi Eggovi sú tri poviedky či skôr novely, ukryté v audiorománe z vydavateľstva Tympanum.

Dunk, co vypil truňk, tupý je jako lenochův meč…

S takouto charakteristikou hlavnej postavy sa poslucháč stretáva počas celého počúvania audioknihy Rytíř sedmi království. Bol to ser Arlan alebo Starý (rytier, ktorému Dunk slúžil ako panoš), kto mu takto začal hovoriť. Popri tom, ako spoločne putovali krížom-krážom po Siedmich kráľovstvách, čistil mladý Starému výzbroj a učil sa od neho bojovať. Arlanova smrť prevrátila celé Dunkove bytie. Zobral si, čo po rytierovi zostalo a osamotený sa vydáva sa na cesty. Putuje krajinou a premýšľa, čím sa bude živiť, až dorazí k hostincu. Tu stretáva opitého hosťa, ktorý vyhlasuje, že ho pozná zo svojich snov. Okrem neho spoznáva malého holohlavého chlapca Egga, ktorého Dunk považuje za sluhu. Práve títo dvaja zasiahnu do mladíkovho osudu s razanciou, akú nepredpokladal. Od tejto chvíle jedna udalosť nasleduje druhú a Dunkov život sa každým okamihom mení.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Rytíř Sedmi království

Potulný rytíř je prvá z troch častí audioknihy. Poviedka je situovaná do čias, keď sa Dunkan, chlapec z ulice Kráľovho prístaviska, učil žiť bez sera Arlana. Cesta ho z hostinca zaviedla na neďaleký rytiersky turnaj na Ashfordskej lúčine. Tu môže Dunk predviesť svoje schopnosti a získať okrem slávy aj nejaký menší majetoček. Holohlavý chlapec, ktorý mu strašne liezol na nervy už v krčme, sa neustále moce blízko neho. Aj keby ho najradšej zmlátil a poslal späť, Dunka nakoniec Eggova šikovnosť a znalosti ohúria natoľko, že dovolí chlapcovi zostať a robiť mu panoša. Zvrat nastáva, samozrejme, kvôli žene. Je to mladá bábkárka, dosť vysoká na to, aby sera Dunkana Vysokého, tak si teraz Dunk hovorí, očarila. Keď dôjde k bezpráviu, zaľúbený mládenec sa na to nemôže nečinne pozerať a zasiahne. Dôsledky sú katastrofálne, keďže útočník je, žiaľ, z kráľovského rodu. Ak Dunkan prežije najbližšie dva dni, bude to zrejme veľký zázrak. Takže, nech rozhodne Boží súd!

Přísežný meč je druhý príbeh. Tu je už z Dunka oveľa skúsenejší rytier. Zložil prísahu a vstúpil do služieb chudobného šľachtica Justáka z Nezlomu. Je leto, horúčava, sucho a ozvali sa nevyriešené spory so susedou, bohatou lady Rohanou, nazývanou aj Čierna vdova. Táto tvrdá, vraj neľútostná žena má povesť bosorky. Problémy sa vyhrotia, keď si Rohana privlastní vodu z rieky, ktorú využíva aj ser Justák. Dunk sa z poverenia svojho pána pokúša všetko vyriešiť diplomaticky, ak sa jeho do očí bijúca neohrabanosť dá nazvať diplomaciou. Veci sa ale zvrtnú a mladému rytierovi nezostáva nič iné, iba si obliecť zbroj a vziať do ruky meč.

Tajemný rytíř je posledným príbehom. Je čas pobrať sa ďalej, za novými dobrodružstvami. Možno až niekam na sever, k Múru… Dunk a Egg cestou stretávajú sprievod lordov, ktorí majú namierené na turnaj na počesť svadby pána Butterwella z Bělostěn. Sú to zaujímavé osoby, očividne oplývajú bohatstvom, titulmi a každý z nich si je istý svojim víťazstvom. Cena pre šampióna je totiž neuveriteľne lákavá. Najmä jeden zvláštny a tajomný muž sa k Dunkovi správa skutočne láskavo. Tvrdí o sebe, že je potulný rytier John Šumař. Táto partia do Dunkovej hlavy nasadila poriadneho chrobáka. Hoc aj malým víťazstvom na tomto turnaji by si prilepšil k biednej sumičke, ktorá mu štrngá v mešci. Tak sa Dunk a Egg za sprievodu svojich škvŕkajúcich žalúdkov vydajú do Bělostěn. No tam mladý rytier s hrôzou zisťuje, že sa ocitol priamo v hniezde zradcovských vreteníc a bez vynaliezavosti svojho panoša je stratený.

Všetky príbehy svojím hlasom oživil František Dočkal. Poteší energickým prednesom, ktorým poslucháčov stále udržiava v strehu a bdelom stave. To pri občas komplikovaných opisoch a množstve charakterov naozaj oceníte. Ak ste sa už s Martinovými dielami stretli, viete, že v textoch má neuveriteľné kvantum hrdinov. Rytíř sedmi království nie je výnimka. Verte, že si ich ani nedokážete zapamätať. Pridajte množstvo erbov, farebné rozlíšenie podobných rodových znakov, oblečenia a stanov, názvy oblastí a miest, ktoré budú poslucháčom známe predovšetkým z Hry o tróny. To, že vám v ušiach utkvejú len tie najznámejšie mená a názvy – Targaryen, Stark, Baratheon, Lannister, či Kráľovo prístavisko –, nakoniec nikoho neprekvapí. Martin sa na heraldike a záplave farieb skutočne vybláznil. No prináša najmä napínavé hrdinské rytierske zápasy, ktoré aj vďaka Dočkalovi vyznievajú tak, akoby poslucháči boli priamo na mieste, vnímali atmosféru, napätie. Nevdojak by sa mohlo stať, že začnete držať palce niektorému favoritovi.

Hlavne zo začiatku budete chvíľami premýšľať nad výberom narátora. Hlavný hrdina je mladý, osemnásťročný muž, Egg má len desať. Snáď by bolo vhodnejšie, keby do úlohy rozprávača obsadili niekoho mladšieho, kto by svojím hlasom dokázal lepšie vystihnúť podstatu a energiu hlavných postáv. No postupne si na starší hlas zvyknete, pretože všetci okolo Dunka Vysokého a Egga sú oveľa starší a skúsenejší muži. V tom množstve zrelých ľudí by hlas mladého herca pôsobil zvláštne. Taktiež je výber vhodný preto, že František Dočkal načítal už Martinovu Hru o tróny, preto k jeho ďalšej knihe zaslúžene patrí.

Audiokniha Rytíř sedmi království je čisté dramatizované čítanie. Neočakávajte žiadny hudobný sprievod čítaného textu, zvukové efekty, prípadne predely medzi jednotlivými dejovými úsekmi či novelami. To, že sa začína nový príbeh, sa dozviete vždy na začiatku ďalšej časti, keď rozprávač prečíta jej názov. Hercov prednes však vyvažuje chýbajúcu „kultúrnu“ vložku a možno sa prichytíte pri myšlienke: Veď som ešte nepočul žiaden hudobný predel… až niekde na konci knihy. Dej je totiž natoľko hustý, strhujúci a kompaktný, že vám vôbec nechýbajú nejaké vylepšenia.

Rytíř sedmi království je napínavá kniha a veľmi dobre sa počúva. Je nahovorená živo a pútavo, čo v spojení s príbehmi bohatými na dej vytvára neodolateľnú kombináciu. Napínavé state striedajú tie pokojnejšie, tajomné či humorné časti. Stratíte sa však opisoch, heraldike a menách aktérov. Rovnako sa utopíte v histórii krajín vytvorených autorom, známych aj z Hry o tróny, pretože je to panovník za panovníkom, jedna vzbura za druhou aj treťou, legitímne deti a bastardi…

Napriek tomu budete slúchadlá skladať z uší neradi a šťavnatá nádielka hrdinských zápolení a strhujúcich činov vás úplne pohltí.

Audioknihu Rytíř Sedmi království si môžete okamžite stiahnuť na Audioteke

Audioknihu Rytíř Sedmi království si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Rytíř Sedmi království – audiokniha
Autor: G. R. R. Martin
Vydavateľstvo: Tympanum
Rok vydania: 2017
Interpret: František Dočkal
Jazyk: český
Dĺžka trvania: 15 hodín 7 minút
Formát: MP3 na stiahnutie


12. decembra 2018
Ena