Recenzia - František Kotleta: Spad - audiokniha

Kotleta - Spad audiobook

Jen pro ten dnešní den stojí za to žít,
jen klid svůj tichý mít a víc po ničem netoužit.

Audioknihy sú skvelá vec, pokiaľ cestujeme autom. To je bez debaty. Je to vlastne jediný spôsob ako za volantom čítať a neohrozovať pri tom ostatných účastníkov cestnej premávky. Veľmi zaujímavý pocit je, keď počúvame postapokalyptický cestopis a počas toho sa práve premiestňujeme v priestore, o ktorom sa tam hovorí. To sa podarilo ostatný víkend nám, po tom, čo sme boli na výlete na Vysočine.

Toľkokrát sme o tom už čítali. Videli sme to vo filmoch, ale nikto tomu neveril. Preto nás všetkých apokalypsa úplne prekvapila. A už vôbec sme nečakali, že sa atómové zbrane použijú aj na mestá maličkých krajín, ako sú Čechy či Slovensko. To, čo nastalo po ich dopade, nám už tiež bolo v spomínaných dielach avizované. No žiaľ, ani na to sme neboli pripravení.

A v tomto svete sa odohráva príbeh knihy. Vo vojnách a bojoch, ktoré nastali po bombardovaní, si zocelená skupina veteránov zoberie na plecia ťažkú úlohu: dopraviť zásielku cez rádioaktívnu pustatinu svojmu niekdajšiemu generálovi. Samozrejme, že sa všetko skomplikuje. Proti nim sa postavia obyvatelia pustatiny aj rozličné skupiny žoldnierov, ktorých prevážaný materiál zaujíma. A aby toho nebolo málo, doručiť majú samotnú generálovu dcéru, no jej sa tá idea nepozdáva.

Spad som už raz čítal. Je to však už nejaký ten piatok, tým pádom som si pamätal len hrubý dej. Čakal som, že ma bude kniha nudiť, no nestalo sa tak. Kotleta vie písať tak, aby dej jeho kníh napredoval sám od seba. Čitateľ alebo v mojom aktuálnom prípade poslucháč sa teda môže viezť ako skúsený surfer na špičke perfektnej vlny. Od okamihu jej vzniku až do chvíle, keď sa pomaly rozpustí na brehu.

Ukážku z knihy si môžete vypočuť na stránke Audioteka.sk, prípadne si tu knihu môžete aj stiahnuť

Nie je to dielo, ktoré by zapadlo do bežnej Kotletovej tvorby. Obsahuje podstatne menej zbytočnej krvi a sex sa v nej takmer nenachádza. Takisto absentujú aj infantilné vtipy, ktorými jeho iní hrdinovia glosujú svoje výkony či neúspechy nepriateľov. Tým, že sa hlavná postava rozdelila na kolektívneho hrdinu, vznikla možnosť dať každej z postáv nejakú špecializáciu a svojskú osobnosť. Bravo! Vojenská špeciálna jednotka funguje ako skvelo premazaný Colt Python.

A ako sa podaril prevod tlačeného slova na hovorené? V podstate úspešne. Borek Kapitančík sa textu zmocnil celkom bravúrne. Mám mierne výhrady k jeho dramatizácii, najmä k zafarbeniu hlasu pridelenému ženským hrdinkám. Na druhej strane, prízvuky aplikované na vedľajšie postavy ich veľmi milo ozvláštnili a prehĺbili. Osobne ma samozrejme najviac pobavil jediný Slovák v celej knihe. Ako som už spomenul v úvode, napriek faktu, že som knihu už čítal, som sa aj pri počúvaní výborne bavil. Dokonca aj moje spolucestujúce, ktoré neinklinujú k žánrovej literatúre, sa započúvali do deja či zasmiali pri humorných pasážach. Audioknihu teda jednoznačne odporúčam.

Audioknihu Spad si môžete stiahnuť ako MP3 alebo objednať ako CD aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Spad (Audiokniha)
Séria: Postapokalyptická trilógia
Žáner: sci-fi, postapo
Autor: František Kotleta
Interpret: Borek Kapitančik
Kategória: Fantasy a sci-fi
Vydavateľ: Epocha
Dĺžka: 8 hodín 36 minút
Formát: MP3 na stiahnutie


16. novembra 2017
Richard *Gullath* Bojničan