Recenzia - František Kotleta: Poločas rozpadu

Rozbil sa nám chrlič, pani Geiger-Müllerová

Polocas rozpadu obalka

František Kotleta je ako gothamský chrlič. Sleduje vás s nadhľadom, často z neho niečo vytryskne a keď máte šťastie, zazriete na ňom Batmana.

Z bruntálskeho kameniaka vytryskol už tucet kníh a v tomto roku sa možno dočkáme aj tej jubilejnej. Všetky sú slušnou zábavou, ale to, čo spočiatku vyzeralo ako svieža recesia, začína byť stereotypné a namiesto Batmana vidieť na kraji strechy zväčša holuby.

Kotleta sa totiž tématicky drží superhviezd českej fantastiky. Začal písať ponášky na Kulhánka a bolo to vtipné. Keď to niekoľkokrát zopakoval, bolo to mrzuté. Ale pri kopírovaní Žambocha a Šlechtu to začalo byť trápne a – čo je najhoršie –, nudné. Dvanásťkrát zopakovaný vtip prestáva byť vtipom.

Postkatastrofická séria Spad, Poločas rozpadu a Rázová vlna (11/2017) nie je klasická kotleta. Oproti predošlým rebierkam jej chýba dôležitá ingrediencia – humor. A keďže je len variáciou na príbehy, v ktorých dominuje Vladimír Šlechta so svojim Oggerdom, stratila aj prvok napätia. Ak ste navyše čítali knihy Alexa Dreschera zo série Prolnutí (2010), tak vás zhody v deji doslova šokujú. V kategórii akčná oddychovka, kam Kotleta patrí, to nie je fatálne, ale zážitok z čítania to degraduje.

Spad a najnovší Poločas rozpadu sledujú príhody partie okolo plukovníka Michaleka, veterána vojny, ktorá zničila celý svet.

V prvej knihe si plukovník pomerne spokojne nažíva v troskách Prahy, kým sa nechcene neocitne vo víre udalostí, ktoré ho prevedú českými lúhmi a rádioaktívnymi hájmi až na kraj sveta a Brna.

V Poločase rozpadu preživší z prvého dielu zistia, že sú aj hroznejšie končiny, ako je Brno, a že musia vyraziť pre Prsteň, aby ho hodili do Hory osudu (alebo aspoň do hlbín Severného mora). Cestou zažijú rôzne dobrodružstvá, naberú nový členov Spoločenstva, prídu o pár družiníkov, nepodarí sa im prejsť Caradhrasom a tak si dajú aspoň dvě v leže v Bielorusku.

Kotleta chrlí hladko, aj Poločas rozpadu sa dobre číta a stránky rýchlo ubiehajú. Neprítomnosť humoru je vyvážená až nezvyčajnou porciou depresie, čitateľkám môže prísť chvíľami nevoľno. V zničenej Európe totiž ženy nehrajú druhé husle, tu sú úplne mimo koncert a jedinou zábavou im je cat fight na život a na smrť v hyrkánskych jamách. Smrť je pritom častejšia a často vítaná – ako vykúpenie.

V závere knihy sa rozdajú karty pred posledným dielom a Rázovú vlnu možno právom očakávať v sile desiatok megaton. Prsteň, ktorý treba zničiť pre záchranu sveta, sa totiž veľmi rád prekára s Geiger-Müllerom. A vo svete, kde je tmavá sivá tou najlepšou protiváhou temnoty, je plukovník so svojimi bratmi a sestrami v zbrani najlepšou voľbou.

Alebo jedinou voľbou?

P. S.: Kniha nie je vhodná pre Batmana ani Harley Quinn.

P. P. S.: Nedávajte ju čítať Jokerovi.

Knihu Poločas rozpadu si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-book Poločas rozpadu si môžete kúpiť v Martinuse za polovicu, pre podrobnosti kliknite na tento link


Polčas rozpadu (Spad 2)
Autor: František Kotleta
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2017
Počet strán: 304
Väzba: brožovaná
Jazyk: český
ISBN: 9788075570673


19. septembra 2017
Rastislav Weber