Recenzia - Diana Gabaldon: Cizinka - audiokniha

Cizinka - audiokniha - obálka

Cestovanie v čase je jednou zo základných tém fantastiky a poznáme množstvo jeho variácií s ďalšími témami alebo žánrami. Americká spisovateľka Diana Gabaldon sa rozhodla využiť tento motív v románe Cudzinka a skombinovala ho s historickou romancou. Cudzinka (v origináli Outlander) je v súčasnosti už viacdielna séria kníh. K dispozícii máme český aj slovenský preklad, existuje aj obľúbená seriálová adaptácia a ku koncu minulého roka sa k nám dostala aj rovnomenná audiokniha.

Hneď v úvode je vhodné poznamenať, že Cudzinka je cielená skôr na romantické duše, dobrodružné povahy, čitateľov, resp. poslucháčov uprednostňujúcich ľúbostnú zápletku pred epickým dejom. Veľa fantastiky v nej nenájdete, fantastické ozvláštnenie sa objaví vlastne len dvakrát. Prvýkrát vtedy, keď dôjde k presunu v čase. Druhýkrát pri objavení jedného bájneho tvora, ale tento prvok nemá pre dej žiaden význam a je sem umiestnený akoby len tak – v azda najkratšej kapitole (necelých 6 minút). Na druhej strane, autorka kladie veľký dôraz na detail a podrobnosti z každodenného života v 18. storočí.

Dej Cudzinky začína po druhej svetovej vojne, keď sa hlavná hrdinka Claire spolu so svojím vyvoleným Frankom vydáva do Škótska. Tam sa počas výletu k menhirom dostane do minulosti, do roku 1743. Presný mechanizmus presunu do minulosti sa nedozvieme. Claire upadne v kruhu menhirov do bezvedomia a keď sa prebudí, nachádza sa síce na tom istom mieste, ale v odlišnom čase. Miestni obyvatelia ju považujú za anglickú špiónku. Ale keďže pôvodne bola zdravotnou sestrou, disponuje skúsenosťami, ktoré jej uľahčia komunikáciu s novými ľuďmi. Napriek tomu to rozhodne nemá ľahké. Aby sa vyhla ťažkostiam a obvineniam, rozhodne sa vydať za Jamesa Frasera.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Cizinka

Konflikty s Angličanmi a intrigy medzi miestnymi privádzajú dvojicu do rôznych problematických situácií, neraz pomerne dobre dramaticky vystavaných. Za jednu z najlepších kapitol považujem Čarodějnice si nezaslouží žít, kde je napätie priam hmatateľné.

Román má jednu rozprávačku, uhol pohľadu napríklad mužských postáv nám nie je ponúknutý, dôraz sa kladie na vzťahy a lásku, čiastočne aj erotiku.

Knihu narozprávala Jitka Ježková, jej prejav sa výborne hodí nielen k hlavnej postave. Vie náležite vyjadriť všetky emócie Claire, ale aj mužských hrdinov, dokonca aj tých na prahu smrti. Scény, kde sa Claire rozčúli (a nie je ich málo) sú narozprávané, respektíve nakričané ukážkovo. Dĺžka audioknihy 24 a pol hodiny dá naplno vyniknúť práve herečkinmu hlasu, pretože lineárne rozprávanie so striedaním dobrodružných a ľúbostných scén vyžaduje pomerne rýchlo meniť rôzne aspekty reči.

Cudzinka určite dokáže spríjemniť cestovanie alebo prechádzky po prírode, je potrebné si ale uvedomiť, že pre okrajovosť fantastických motívov ju zrejme nebudú vyhľadávať fanúšikovia napríklad historickej fantasy. Vďaka hlasu Jitky Ježkovej ale počúvanie určite poteší.

Audioknihu Cizinka si môžete okamžite stiahnuť na Audiolibrix

Audioknihu Cizinka si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Cizinka (orig.: Outlander) – audiokniha
Žáner: romantické fantasy
Autor: Diana Gabaldon
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2018
Jazyk: český
Interpretka: Jitka Ježková
Dĺžka trvania: 24 hodín 39 minút
Formát: MP3 na stiahnutie (1363 MB)


16. januára 2019
Katarína Kamhalová