Recenzia – Darek Šmíd: Žrádlo pro psy (Kladivo na čaroděje č. 9)

Vypustite psy! Ale nezabudnite ich nakŕmiť...

Zradlo pro psy obalka

Kníh žánru urban fantasy je v poslednom čase na pultoch kníhkupectiev pomerne dosť. Hlavným hrdinom je väčšinou niekto veľmi špecifický a iný ako ostatní „normálni“ ľudia. Napríklad mág, starobylý druid, prípadne upír alebo vlkodlak. V sérii Kladivo na čaroděje sú však hrdinovia hneď štyria. A nie hocakí. Sú to vlastne nehrdinskí hrdinovia, ktorých dala dokopy núdza. Spoločne vyriešili prvý problém a ďalej sa vezú na vlne nadprirodzena v susednom Česku (i keď v jednej knihe si odskočili aj do Nitry). Nie sú to však záchrancovia, ktorých by ste volali, keby ste mali možnosť výberu. Na nich sa obrátite, až keď už naozaj nie je iné východisko.

Charakteristický faktorom pri tejto sérii je striedanie autorov pri písaní. Knihy sú takto dostatočne rôznorodé a nehrozí (aspoň zatiaľ) nejaké sebavykrádanie či kopírovanie pasáží. Nad dodržaním osnovy sveta drží pevne ruku Jiří Pavlovský a zatiaľ sa mu to celkom úspešne darí. Pozrime sa teda, aké úspešné to bolo v prípade žrádla pre psov.

Darek Šmíd je v Kladive na čaroděje novým autorom. Okrem dvoch komiksov (Superpérák a Archibaldova dobrodružství) sme sa s ním mohli stretnúť pri jednej poviedke v Ikarii a dvoch knihách o filme, ako sa dočítame v tiráži. Svojím príbehom nás prenesie do Prahy.

Pri rannej káve sa nezvyčajne drastickým spôsobom vyzabíja osadenstvo firmy plnej bankárov. Jeden z vyšetrujúcich policajtov má skvelý nápad privolať Félixa a jeho družinu, aby pomohli hľadať príčinu tam, kde klasická daktyloskopia, dedukcia či vybavenie CSI zlyhávajú. Karty sú rozdané, hlavní protagonisti známi, dobrodružný príbeh plný napätia, mágie a prekvapení sa môže začať.

A začína sa naozaj razantne. Na rozdiel od predchádzajúcich „félixoviek“ sa v „žrádle“ dej nerozvíja pomaly a postupne. Čitateľ hneď na prvých stranách naskočí na chrbát divej obludy, ktorá ho strhne so sebou. Potom doňho zaborí zubiská a nepovolí, až kým ho neprivlečie k veľkému finále a záveru knihy. Tam čitateľa ako poslušný pes pustí na zem a čaká pochvalu od pána.

Dej sa výborne rozvíja, akcia sa strieda s oddychovými pasážami, ktoré pre zmenu vysvetľujú detaily alebo históriu na pozadí. Postavy sa rozvíjajú snáď viac ako v predchádzajúcich ôsmich knihách. Človek by si povedal, že zjavne ide o najlepší diel série. A bolo by to aj možné, nebyť dvoch prvkov, ktoré zamrzia. Ako som spomenul, dynamický dej nás prinesie k veľkému finále. Tam sa žiaľ živosť rozprávania úplne vytratí a príbeh sa mení na komentovaný hokejový zápas v rozhlase roztiahnutý na 20 strán knihy. Nasleduje klasické klišé v podobe stretnutia s hlavným zloduchom, ktoré našťastie nie je príliš dlhé, a na úplný záver scénka ako z hororov 80. rokov s náznakom, že ešte nie je úplne všetkému koniec. Druhý spomínaný prvok je práve vývoj postáv. Oni sa totižto nie len vyvíjajú, ale priam menia. Ba získajú takmer superhrdinské schopnosti. Zároveň tak nejako strácajú hlavné časti svojej osobnosti, ktorými boli typické. Kniha však naozaj dokáže pohltiť a zabaviť, takže oboje sa istým spôsobom dá prepáčiť.

Dielo sa v určitej miere odlišuje od predchádzajúcich v sérii. V Žrádle je viac krvi a prvkov splatteru či priamych sexuálnych narážok. Pre mňa je to prvé stretnutie s Darekom Šmídom a pokiaľ sa do série Kladivo na čaroděje ešte zapojí, rád sa pozriem, kam sa autorsky posunul. Z pohľadu celej série je tento diel pre mňa osobne najslabším.

Ak vás recenzia navnadila, knihu Žrádlo pro psy si môžete kúpiť momentálne s 5 % zľavou na Martinuse kliknutím na tento link


Žrádlo pro psy
Autor: Darek Šmíd
Žáner: splatter, urban fantasy
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2018
Väzba: paperback
Jazyk: český
ISBN: 9788074252648


29. októbra 2015
Richard Gullath Bojničan