Recenzia – Daniel Šmihula: Obrancovia Liptova – opus magnum

Obrancovia Liptova - obálka

Na viac ako sedemsto stránkach spoznávame alternatívnu históriu kraja pod Tatrami. V tejto verzii stredovekého Liptova okrem ľudí nechýbajú ani víly, trpaslíci a iné mýtické stvorenia. Dobovú politiku dotvárajú čary a naši predkovia čelia nájazdníkom z východných stepí za pomoci mečov a mágie. Za kronikára fantastických dejín sa svojim románovým debutom úspešne prihlásil Daniel Šmihula.


Divotvorné dejiny alebo Čo nás v škole neučili

V tejto chvíli ležia na mojom písacom stole tri zväzky, ktorých autorov oddeľujú od seba celé stáročia. Dve sú faksimile dobových tlačí, s ktorými som za ostatné týždne pracoval, a tá tretia, ešte voňajúca novotou, je knihou, s ktorou som si voľné chvíle príjemne krátil. „Žywuot nass nicz gineho neni nežby ustawične putowani z gedneg psoti do druheg,“ sťažuje sa autor zo storočia sedemnásteho, zatiaľ čo pisateľ z toho nasledujúceho bedáka nad tým, ako „my mizerni lidé hned od narozenj nassého zůstavame pocestni a putownjcy.“ Porovnanie pobaví, obzvlášť, ak si vďaka súčasnému autorovi tej tretej knihy ležiacej úplne navrchu s potešením vybavíme, že motív cesty a putovania je jedným zo základným a rozpoznávacím znakom žánru fantasy. A že, na rozdiel od svojich dávnych kolegov, nás dokáže na bezmála ôsmich stovkách strán presvedčiť, že napriek možným rizikám a nepohodliu je putovanie vcelku zábavnou a dobrodružnou záležitosťou. Obzvlášť, ak ide o fantastickú verziu nášho sveta situovanú do krajiny pod Tatrami niekedy v 13. storočí.

Daniela Šmihulu možno vďaka tomuto literárnemu počinu nepochybne zaradiť medzi výnimočných autorov. Niežeby v prípade tohto čerstvého päťdesiatnika išlo azda o prvý kontakt so žánrom fantastiky: už len letmý pohľad na jeho doteraz uverejnené krátke prózy (Tvár, Misia k Titánu, O statočnom kadetovi, 60 miliónov, Inžinier Gordon a jeho ľud, Pútnik a i.) nás presvedčí, že ide o talentovaného tvorcu postupne zbierajúceho skúsenosti a kreatívnu odvahu k vytvoreniu obsiahleho diela, mimoriadneho v literárnom kontexte fantasy žánru na Slovensku. A ešte obdivuhodnejšie je zistenie, do akej miery využil pri jeho tvorbe úctyhodné znalosti z oblasti diplomacie, politiky a medzinárodného práva, ktorými sa vo svojom profesionálnom živote ako rešpektovaný odborník zaoberá.

Základnú informáciu o románe poskytne už anotácia na zadnej strane knihy. Dáva priestor na otázky dráždiace fantáziu všetkých, ktorí po nej práve siahli: Dokážu sa statoční obyvatelia slobodného Liptova ubrániť pred útokmi tatárskych nájazdníkov vedených nebezpečným čarodejníkom z východných stepí? Sú povesti o drakovi, ktorého sa obávajú ľudia na severe Slovenska, príbehmi o skutočnom tvorovi alebo sú len vytvorené na zastrašovaniu? Potvrdí sa pravdivosť dávnych legiend o trpaslíkoch a vílach obývajúcich nedostupné oblasti Tatier?


Putovanie, kúzla a… politika

Odpovede na vyššie uvedené otázky nám spisovateľ ponúka prostredníctvom putovania šestice odvážnych hrdinov. Už samotná ich zostava je dostatočne pestrá na to, aby sme hneď na začiatku cesty pochopili, že zažijeme s nimi nejedno dobrodružstvo: profesorka astronómie, jazdkyňa bojovníčka, čatár, kováč, čarodejník a diplomat. Táto skupinka sa vydáva na cestu oblasťou, ktorá je okúzľujúcou alternatívou reálnej topografie stredného Slovenska, predovšetkým Tatier a priľahlých kotlín. A hoci ide o žáner fantasy, s knihou v ruke môžeme pri jej čítaní alebo potom skutočne navštíviť miesta, kde sa opisované udalosti odohrávajú a porovnať si imagináciu autora s realitou. Na Liptov, Oravu, Spiš, Turiec alebo časť Zamaguria sa budeme zaručene pozerať inými očami. V našich predstavách budú splývať a vzájomne sa zamieňať fantastické mémy s reálnymi faktmi – bude to v poriadku, pretože tu nekonšpirujeme, iba sa tvorivo pohrávame s predstavivosťou.

Daniel Šmihula na stránkach svojej knihy priviedol k životu množstvo zaujímavých postáv, s ktorými sa je na konci zaťažko rozlúčiť. Nie sú to obvyklí hrdinovia fantasy, ale také tie typy z reálneho života zatiahnuté do víru nadprirodzených udalostí – remeselníci, roľníci, vojaci, úradníci či dokonca poslanci usilujúci sa o znovuzvolenie. A samozrejme, aj ich pendanti zo sveta víl, trpaslíkov a ďalších legendárnych bytostí. Na fantasy pomerne zvláštna stafáž, kde pre nikoho niet hlavnej úlohy. Dej je umne vyskladaný ako mozaika zážitkov jednotlivcov. Niekomu by za iných okolností mohli pripadať nezaujímavé, ale tu si pri ich líčení budeme hrýzť nechty, aby sme sa dozvedeli, ako to ďalej pokračuje.

Mohli by sme tiež podotknúť, že hoci autor suverénne ovláda a ctí fortieľ spisovateľského remesla, pripadá nám skôr ako kronikár fantastických dejín tak veľmi podobných tým, aké poznáme z reálnej histórie, a predsa ozvláštnených bájnymi udalosťami a ich aktérmi. Svojráznej koncepcii kroniky zodpovedá nielen kompozícia a štýl, ale aj skvelé rozprávačské umenie miestami podfarbené potmehúdskym humorom a žmurkaním autora na čitateľa pri vydarených významových asociáciách s dneškom.


Dielo, ktoré sa podarilo

Obrancami Liptova Daniela Šmihulu k nám prichádza nepochybne opus magnum slovenskej fantasy. Úprimný, akéhokoľvek pátosu zbavený dej rozprávaný „po našom a pre našincov“, s využitím vhodných prostriedkov slovenskej jazykovej kultúry a pritom moderný, zrozumiteľný. Pravý opak literárneho putovania „z gedneg psoti do druheg“, ako by lamentoval nejaký dávny pisateľ. Napínavý, plnokrvný príbeh o putovaní, rokovaniach a boji o záchranu rodnej zeme zamotanej v siločiarach veľmocí je o to atraktívnejší, že aj napriek niektorým smutným momentom sa všetko v podstate dobre skončí. A to je správa, ktorú chceme počuť síce vždy, ale v súčasnosti určite omnoho viac, ako kedykoľvek predtým.

Hodnotenie: 90 %


Knihu Obrancovia Liptova si môžete objednať napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 8 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Obrancovia Liptova
Žáner: fantasy, alternatívna história
Autor: Daniel Šmihula
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 784
Väzba: pevná
ISBN: 9788089968671


Miloš Jesenský je spisovateľ a publicista. Vo svojich dielach sa už tri desaťročia venuje problematike tajomstiev, záhad a paranormálnych javov, takže fantastika mu nie je cudzia. Viac sa o jeho tvorbe môžete dozvedieť na jeho oficiálnom webe alebo na jeho FB profile. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Miloša Jesenského na Fandom.sk.


8. septembra 2022
Miloš Jesenský
Zdroj informácií