Recenzia – Dalibor Vácha: Šedá

Dalibor Vácha - Šedá

V Temelíne to takmer vybuchlo a istá časť so zvláštnou puklinou je uzavretá. Obyvatelia z blízkeho aj ďalekého okolia utekajú preč. Sťahovanie je v týchto porevolučných časoch časté. Kto môže a má na to bubáky, rovno emigruje. Väčšina však skončí v utečeneckých táboroch. Komunizmus padol, ŠtB sa už nevolá ŠtB, no funkcionári na istých postoch sú stále tí istí a ťahajú za nitky. Nik netuší, čo za hmota to z pukliny vyviera. Je to sivé a čudesné…


Nadaní na úteku

Jenovéfa sa s rodičmi pred pár rokmi presťahovala do zapadnutej dediny neďaleko Temelína. Kým každý, kto môže stadiaľ uteká, oni zostávajú. Otec pracuje na odstraňovaní škôd po tom osudnom skoro výbuchu. Čo sa vtedy stalo? Žiaden odborník presne nevie. Možno sa otvoril priechod do inej dimenzie či sa inak zakrivil časopriestor. Z praskliny, ktorá vznikla, uniká sivá a mení okolie. Šíri sa to pomaly a isto. Nikto netuší, aký má sivá na ľudí dopad. Vie sa len to, že niektorých mení. Medzi nami totiž v utajení žijú ľudia s mimozmyslovým vnímaním. A práve tí vďaka sivej získavajú čoraz silnejšie schopnosti. O týchto jedincoch vedela už ŠtB a bývalá vláda. Pokúšali sa ich zlomiť a prinútiť spolupracovať. Pretože komu by sa nehodila armáda ovládajúca telekinézu, pyrokinézu či telepatiu? Metódy sú často drastické a talentovaných zabíjajú, prípadne z nich, z ich mozgov spravia… šalát.

Jenovéfa s rodičmi sú nadaní. Dlho netušila, že sa ocitli v hľadáčiku štátnej bezpečnosti a ukrývajú sa. Preto bývajú v zapadákove na konci sveta a tvária sa, že vlastne neexistujú. Majú svoje zabehnuté koľaje, každodennú rutinu. Jedného dňa však u nich doma zazvoní už takmer dôchodca agent Machovský a Tereza. Tereza je tiež nadaná. Pracuje s pomocou kariet a dokáže vidieť budúcnosť. Prinesú so sebou fotky a všetkým je jasné, že ŠtB ich stále sleduje.

Znovu unikajú. No teraz to Jenovéfa vníma inak. Je viac-menej dospelá a uvedomuje si ich možnosti, činy aj následky. Za žiadnu cenu sa nechcú stať pokusnými králikmi. Treba sa schovať, zmiznúť. To nebude také ľahké. Všade sú vojaci, politická situácia je nestabilná. V Rusku sa bojuje, na hraniciach so západnými štátmi sú tisíce utečencov.

Pomoc príde z úplne nečakanej strany a z dôvodu, ktorý nikto nepredpokladal. V každom prípade to pre Jenovéfu a jej rodičov znamená veľkú výhodu. Agent Machovský má kontakty a mnoho dobrých priateľov, ktorí mu radi posunú dôležité informácie, a navyše má Terezu. Tá vidí budúcnosť síce nejasne, no jej videnia im zvyšujú šance na úspech. Zvlášť, keď priveľmi aktívny, tajomný a po moci bažiaci plukovník Vlastimil Malý našiel Jenovéfinu stopu. Ona a všetci nadaní, s ktorými sa ukrývala, sa teraz musia otvorene brániť. Podarí sa im poraziť vojenskú presilu? Aj medzi vojakmi sú rovnako talentovaní jedinci ako oni. Detský dom čaká. Sú v ňom deti oplývajúce mimozmyslovými schopnosťami aj talentom obdarení klinicky mŕtvi, ktorých zničili pokusy. Okrem nich aj množstvo zbraní a vojakov. Čo bude zajtra, je neisté, ani Tereza so svojimi kartami nevie presne, čo sa stane. Posledná akcia agenta Machovského a jeho priateľov je naplánovaná a spustená. Pomôže im Boh či sivá, ktorá pokrýva všetko naokolo?


Strach má veľké oči aj všeličo iné

Zo strachu sa rodí veľa násilia a nenávisti. To na vlastnej koži pociťujú hrdinovia tejto knihy. Narodili sa s nevšednými schopnosťami a po celý život svoj talent skrývajú alebo žijú na úteku. Pretože možnosti, ktoré im ich talent dáva, im ľudia závidia, majú z nich strach či túžia ich schopnosti zneužiť vo svoj prospech.

Dalibor Vácha má rád alternatívnu históriu. V takej sa odohráva aj román Šedá. Je po revolúcii, sme Československo, no vôbec nie sme slobodní. Obyvatelia z krajiny utekajú, všade sú vojaci, obchody zívajú prázdnotou a v Rusku sa schyľuje k občianskej vojne. Autorova predstava románového sveta je skutočne temná a depresívna, no úplne realistická. Podarilo sa mu vykresliť svet bez štipky nádeje na zlepšenie, no jeho postavy sa napriek tomu pokúšajú žiť a tešiť z drobných radostí, ktoré im sivé dni prinášajú. Snažia sa držať spolu a pomáhať si navzájom. Svoje schopnosti pred svetom taja, stoja na okraji spoločnosti a to ich istým spôsobom zbližuje.

Príbeh je delený na kapitoly nazvané podľa postáv. Každý hrdina je tak predstavený detailnejšie, čitateľ sa s ním oveľa viac zblíži a nazrie mu do hlavy. Či už je to ambiciózny plukovník Malý alebo profesor, ktorý robí z talentovaných poslušné bábky, či pár veľmi nadaných detí z Detského domu, utlmených množstvom liekov. Pri čítaní kapitol s menom Machovského budete v kĺboch cítiť reumatickú bolesť a vaše starecké pľúca sa zadýchajú pri každom rýchlejšom pohybe. Skrátka, v románe je všetko na svojom mieste. Postavy, dejové linky, zvraty, reálie. Nič nechýba ani nezvyšuje.

Text románu je navyše prekladaný fiktívnymi novinovými správami, hláseniami tajných služieb, prísne tajných dokumentov, prípadne denníkov. Tieto kúsky dokážu aj neveriaceho čitateľa presvedčiť, že Váchove alternatívne dejiny sú realitou. Aj vďaka nim sa hlbšie ponoríte do príbehu a zžijete sa s postavami a dobou, v ktorej sa ocitli.

Ak nemáte čo čítať, choďte do toho! A ak máte čo čítať, aj tak si knihu kúpte a sami sa presvedčte o tom, že je výborná.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Šedá si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Šedá si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Šedá
Žáner: science fiction
Autor: Dalibor Vácha
Vydavateľstvo: Epocha
Rok vydania: 2020
Väzba: brožovaná
Počet strán: 464
Jazyk: český
ISBN: 978–80–7557–234–1


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


3. septembra 2020
Ena
Zdroj informácií