Recenzia – Carlton Mellick III.: Dům na tekutých píscích

Dům na tekutých píscích

Žáner bizarofiction u nás zatiaľ nie je príliš rozšírený. Jedným z najvýraznejších predstaviteľov tohto smeru je Carlton Mellick III., s ktorého knihami sme sa už mali možnosť stretnúť. Tentokrát sa inšpiroval skúsenosťami z vlastného detstva a dospievania. Tie samozrejme premietol do knihy svojským bizarným spôsobom. To však nič nemení na tom, že táto kniha má tentokrát oveľa hlbší dosah, než sa na prvý pohľad zdá.


Metodická príručka pre pestúnky

Klíštěk a Polly bývajú vo výchovni, čo je automatizovaný uzatvorený komplex určený na výchovu detí. Majú vlastné izby, herňu, jedáleň aj teleportovaciu miestnosť, aby mohli chodiť do školy. Inak výchovňu opúšťať nemôžu. Vraj v tieňoch za dverami striehnu nebezpeční sliediči, ktorých ale doteraz nevideli. Klíštěk je ešte chlapec. Polly už narástli parohy, čo znamená, že je takmer dospelá a občas ju bude prepadávať poriadny amok.

Výchovňa je plná oblečenia, hračiek a strojov na prípravu jedál. Avšak deti dosiaľ nestretli svojho otca a mamu. Tých im nahrádza pestúnka Warburoughová. Síce dostanú všetko, čo potrebujú, no chýba im rodičovská láska. Vedia, že oco s mamou žijú v rovnakom dome, no sú veľmi dôležití a zaneprázdnení. Keď nadíde správny čas, prídu a odvedú ich k sebe. Voľačo sa ale muselo stať, pretože Polly je už priveľká, a predsa si po ňu dosiaľ neprišli. Takže deti trávia čas chodením do školy, debatami o svete za dverami výchovne a neustálymi súrodeneckými hádkami. Namiesto dlho očakávaných rodičov však do výchovne pribudne nový súrodenec. Táto udalosť akoby odštartovala sériu zvláštnych udalostí. Klíštěk z nich začína byť zmätený. Otec s matkou sa stále neukázali, komplex prestáva fungovať a v škole chýba čoraz viac spolužiakov. Prepukla nejaká infekcia? Ak áno, nakazil sa už aj on?

Zrazu sa aj pestúnka Warburoughová začne správať divne. Vtedy súrodenci usúdia, že je načase zistiť, čo sa deje. Musia preskúmať dom a vypátrať, z akého dôvodu sa prístroje kazia, či sliediči naozaj existujú, kde žijú rodičia a prečo sa o nich nezaujímajú… Otvoria dvere a vrhnú sa do tmy chodieb križujúcich dom, ktorého veľkosť si zatiaľ ani nedokážu predstaviť. Objavia množstvo nepochopiteľných vecí, odhalia šokujúce tajomstvá a stretnú ďalších obyvateľov domu. Nechtiac spadnú do náručia dobrodružstva, bez ktorého by sa zaobišli, no to ich nakoniec dovedie k vytúženým odpovediam. Je možné, že nájdu matku a pochopia svet okolo seba? Možno, len keby tak ich putovanie a snahu dozvedieť sa pravdu nekazili pravidelné návaly Pollinho amoku.


Bizaro na vážnu tému

Hoci sa recenzie na Mellickove príbehy píšu zväčša s nadsádzkou a humorom, teraz je téma bizarná, no zároveň aj vážna. Autor námet spracoval originálne, nevšedne, a hoci sa väčšina príbehu odohráva v tme alebo šere, aj poriadne farebne. V príbehu rezonujú najmä nezodpovedané otázky, pocit samoty a prázdnota, ktorá detských hrdinov zožiera. Nedostatok odpovedí ich núti, aby ich hľadali svojsky, s pomocou fantázie. Či sú ich závery správne, sa presvedčia, keď otvoria dvere. Čo nájdu v temnote? Zistia, prečo Polly rastú rohy a odkiaľ sa berú sliediči? Jedno bude postavám aj čitateľom jasné. Všade prítomná čierňava a obrovské priestory domu ešte umocňujú pocit bezútešnosti, bezbrannosti a osamelosti.

V dome nežijú len Klíštěk a Polly. Detí s rovnakým osudom je mnoho. Otázkou je, čo sa stalo s ich rodičmi. Prečo nejavia záujem o vlastných potomkov? Niet nič horšieho ako odložiť vlastné dieťa. Niekto to spraví z vážnych dôvodov. Majú ale takéto pohnútky aj rodičia týchto detí? Vraví sa, že aká matka, taká Katka, aký otec, taký syn. V tomto prísloví je obsiahnutá hlboká pravda o tom, že výchova a správanie rodičov ovplyvňuje detskú dušu viac, ako by sme boli ochotní pripustiť. Vo výchovni je aspoň pestúnka. Môžete ale milovať a napodobňovať niekoho, kto vás za každý prejavený cit potrestá? Pretože prvé pravidlo znie: Nikdy nesmieš mať rád pestúnku. Kto si teda zaslúži detskú lásku?

Mellick je majstrom slova. Jeho príbehy sú nekomplikované. Jednoduchý dej však dokáže vyrozprávať takým spôsobom, že čitateľa doslova pohltí. Zo stránok na vás vypadnú vône, chute, zvuky. Pri tejto story budete obkľúčení temnotou a pocitmi prázdnoty a zbytočnosti. Toto je prvok, ktorý robí z Mellickových kníh neobyčajný zážitok. Poviete si, že je to obyčajné, bizarné, ľahké a oddychové čítanie, na ktoré po zatvorení knihy zabudnete. No to je obrovský omyl. Nech už chytíte ktorúkoľvek autorovu knihu, zakaždým spoza netradičného nápadu zrazu vyskočí niečo hlboko ľudské, logické a reálne, čo opantá vašu myseľ a núti vás o knihe premýšľať inak.

Milí čitatelia, ak ste si obľúbili žáner bizaro, prípadne by ste radi skúsili niečo nové, Dům na tekutých píscích je to pravé. Vlastne, každý román Carltona Mellicka III. je výnimočný zážitok, ktorý by ste si nemali nechať ujsť.

P.S. Autor pre svojich fanúšikov vlastnoručne nakreslil a napísal aj krátky humorný komiks, ktorý nájdete ako bonus na konci knihy.

Hodnotenie: 100 %

Knihu Dům na tekutých píscích si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Dům na tekutých píscích
Žáner: bizaro fiction
Autor: Carlton Mellick III.
Vydavateľstvo: Carcosa
Jazyk: český
Preklad: Milan Žáček
Počet strán: 288
Väzba: brožovaná
ISBN: 978–80–88243–50–2


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. decembra 2021
Ena
Zdroj informácií