Recenzia: Bol raz jeden život (komiks)

Bol raz jeden život je francúzsky animovaný seriál z roku 1987. Zábavnou formou priblížil deťom fungovanie ľudského tela a jeho 26 dielov podchytilo celý kolobeh ľudského života, od zrodenia až po smrť.

Kvalitný seriál rýchlo získal kultový status v každej krajine, kde sa vysielal. Na usilovné červené krvinky Hema a Globinku s láskou spomínajú aj diváci, ktorí sa už vekom blížia k sprievodcovi seriálom – vševedúcemu Maestrovi.

Otcom seriálu je spisovateľ, režisér a producent Albert Barillé. Celý život propagoval filozofiu zábavného vzdelávania a seriály jeho štúdia Procidis boli preložené do desiatok jazykov. Bol raz jeden život je tretím zo série Bol raz…. Ešte pred ním tu bol historický Bol raz jeden človek (1978) a skôr dramatický než náučný Bol raz jeden Vesmír (1982). Po ňom prišli napríklad Bol raz jeden objaviteľ (1997) o veľkých cestovateľoch alebo ekologická Bola raz jedna planéta Zem (2008).


Seriál bol natočený nadčasovo a vysiela sa dodnes. Jeho obsah je ale natoľko univerzálny, že sa ho pokúsili preniesť aj do podoby komiksu. Motív prenosu je jasný, no faktom zostáva, že komiks môže zasiahnuť aj deti, ktoré by sa inak k seriálu nedostali. A to, o čom Bol raz jeden život rozpráva, potrebuje vedieť každé dieťa.

Výsledkom prepisu je séria komiksov v tvrdom obale, kde každá kniha zachytáva dej jedného dielu zo seriálu. U nás vychádza pod značkou Fragment, ktorá spadá pod vydavateľské krídla Albatrosu.

Prevod animovanej podoby do bubliniek je v podstate jedna k jednej, jedinou modifikáciou je jemná modernizácia: postavy majú stále oblečenie spred štyridsiatich rokov, ale už používajú mobily a tlak im meria smart náramok. Väčším prekvapením je poradie jednotlivých dielov – kým seriál začína bunkami a Srdce prichádza ako siedme v poradí, komiksy začínajú práve červenou pumpou.

Odporúčaný vek je pri tomto komikse 8+ rokov, ale kniha určite poteší aj mladšie deti. Ak ešte nevedia čítať, pomôžu rodičia. Vizuálna genialita seriálu je dokonale zachytená aj v komikse, takže s pochopením nebudú mať problém ani predškoláci. Bude im síce chýbať výborné ozvučenie slovenskej verzie seriálu a pesnička, ale tu zasa pomôže Google a Youtube.

Táto veta pravdivá je, život skrýva rôzne taje. No tak daj sa k nám, tak daj sa k nám, pôjdeme tou cestou lákavou. Čo vedie k záhadám, k tým záhadám, tak nájdi zopár slov. Nimi môžeš skúmať svet záhad, hľadať obraz a k nemu rám. Život rozpoznávať, s nami poď, daj sa k nám… len k nám.

Napríklad tu nájdete animované Srdce, môžete ho potom porovnať s komiksovým.

Komiks Bol raz jeden život si môžete objednať napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Bol raz jeden život: Srdce
Autor: Jean-Charles Gaudin
Vydavateľstvo: Fragment
Dátum vydania: 4.9.2020
Počet strán: 48
Formát: 210×290 mm
Hmotnosť: 0,517 kg
Jazyk: slovenský
EAN: 9788056618028
Vek: od 8 rokov


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


10. decembra 2020
Rastislav Weber
Zdroj informácií