Recenzia – Blake Crouch: Temná hmota

Temna hmota - obalka

Americký spisovateľ Blake Crouch sa preslávil ako autor trilógie Wayward Pines, podľa ktorej bol natočený aj rovnomenný seriál, pričom čitatelia majú k dispozícii slovenský preklad zatiaľ dvoch častí: Borovice (Zelený kocúr 2016) a čerstvej novinky Nevyspytateľný (Zelený kocúr 2017). Prednedávnom sa v slovenčine objavil aj román Temná hmota s témou alternatívnych realít a hlavne otázok o povahe ľudstva – ako ďaleko človek dokáže zájsť pri ochraňovaní svojich blízkych. Crouch dokáže zaujať ani nie tak fantastickým aspektom svojich diel ako skôr morálnymi dilemami, do ktorých privedie hlavné postavy.

V Temnej hmote autor rozvíja príbeh fyzika, univerzitného učiteľa Jasona Dessena, usadeného muža s manželkou a synom, rodinným domom a z časti premrhanou kariérou. Pred 15 rokmi sa totiž rozhodol opustiť sľubnú vedeckú dráhu a venovať sa rodine. Po návšteve baru Dessena unesie zamaskovaný muž, pýta sa ho na podrobnosti z rodinného života a pichne mu injekciu, ktorá ho uspí. Keď sa Dessen preberie, zistí, že sa nachádza v neznámom prostredí obklopený cudzími ľuďmi, ktorí ho však zjavne dobre poznajú. Postupne dedukuje zarážajúce skutočnosti: jeho verzia v paralelnom svete vymyslela hyperkocku, prostriedok na prenikanie do alternatívnych svetov a práve v jednom z nich skončil. Spolu so svojou psychologičkou sa vydá na útek v snahe nájsť svet, do ktorého patrí, kde sa nachádza jeho milovaná rodina.

Kvantová mechanika predstavuje pre sci-fi ohromný potenciál a čerpať z neho budú ešte desiatky spisovateľov. Crouch nestráca čas objasňovaním paradoxov a vzájomne rozporuplných javov na úrovni elementárnych častíc. Hyperkocka jednoducho funguje a otvára dvere do paralelných realít existujúcich v rovnakom čase. O princípoch a aplikáciách kvantovej mechaniky sa veľa nedozvieme, pretože zásadným pre dej sa stáva vývoj hlavnej postavy. Putuje cez rôzne svety a prichádza do interakcie s rôznymi verziami svojej manželky. Pozoruje a prehodnocuje vlastné rozhodnutia, uvažuje nad životmi, v ktorých v určitom okamihu došlo k štiepeniu udalostí zásadne ovplyvňujúcich neskorší vývoj.

Postava Jasona Dessena rozpráva príbeh „ich formou“, čo sa v priebehu románu ukáže ako zaujímavý nápad a vhodne zvolenou technikou písania. Jason má slabosti, uvedomuje si ich a postupne prehodnocuje, nejde ale o žiadne moralizovanie. Vo vhodný čas sa v deji vyskytujú aj akčné scény, no predovšetkým napätie z ďalšieho, značne neistého vývoja. Temná hmota je inteligentný sci-fi thriller, kde si na svoje prídu skôr čitatelia obľubujúci pozorovanie, ako sa zachová postava v mimoriadnej situácii a aké možnosti voľby vymyslí, keď už zdanlivo neexistuje žiadne riešenie.

Knihu Temná hmota si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 11 % a tiež platí zľava ISIC, pre podrobnosti kliknite na tento link


Temná hmota (orig. Dark Matter)
Žáner: sci-fi
Autor: Blake Crouch
Vydavateľstvo: Zelený kocúr
Rok vydania: 2017
Preklad: Peter Macsovszky
Jazyk: slovenský
Väzba: mäkká
Počet strán: 360
ISBN: 9788089761357


Súvisiaci link

Recenzia – Blake Crouch: Mestečko Wayward Pines – Borovice


Viac autorových recenzií nájdete Medzi knihami.


20. júna 2017
Ján Blažovský