Recenzia - Benedict Jacka: Skrytý

Benedict Jacka - Skrytý

Fantasy (literatúra) je tu s nami odjakživa. Urban fantasy si musela počkať na vznik miest, ale aj keď ju vnímame ako mladicu, v skutočnosti sú jej korene hlboko v devätnástom storočí a jej súčasná popularita začala pred viac ako polstoročím. V českých prekladoch jej otvárali cestu napríklad Gaimanovo Nikdykde (2006, originál 1996) alebo Lukjanenkova Nočná hliadka (po česky 2005, originál 1998) a pomerne rýchlo sem úspešne vpadli aj populárne série Simona Greena (Noční strana, po česky od 2005), Laurell Hamiltonovej (Anita Blakeová, od 2006) alebo Jima Butchera (Harry Dresden, od 2008).

Urban fantasy spravidla zasadzuje dej do reálnych miest. Keďže tých zaujímavých je len obmedzené množstvo, môže sa zdať, že pouličná mágia má to najlepšie za sebou. Že už nieto čo objavovať, že nám kravička spásla to najchutnejšie, čo na lúke bolo, a už len prežúva v maštali.

Našťastie to nie je pravda. Iste, alternatívny Londýn či skryté podsvetie Prahy nás už neprekvapí, ale ako v každom žánri, aj v urban fantasy platí to, že dobré príbehy nie sú o trónoch z mečov a sklenených črieviciach. Že v skutočnosti si radi prečítame o ľuďoch, ktorí o tróny bojujú, a o dievčinách, ktoré tie črievičky stratili.

Séria britského spisovateľa Benedicta Jacku o Alexovi Verusovi (po česky od 2020) je mestská fantasy z Londýna a jej sila je práve v postavách. Na prvý pohľad ide len o ďalší klon Harryho Dresdena, ktorý sa preniesol z Chicaga do metropoly nad Temžou. V skutočnosti sú to príbehy čarodejníkov (a ich učňov), ktorých si rýchlo obľúbite a ktorým držíte palce. Benedict Jacka je veľmi zručný vo vytváraní zložitých situácií, do ktorých sa hrdinovia dostanú a nepodá im žiadnu barličku, zo všetkého sa musia vysekať sami. Žiaden deus ex machina nepríde a každá puška, ktorá sa v príbehu ocitla, vystrelí.

Alex Verus by mohol chodiť do McAnallyho krčmy s Dresdenom a jeho obchodík s magickými proprietami nie je nepodobný tomu, o ktorý sa staral Atticus O'Sullivan (Železný druid Kevina Hearneho, po česky od 2012). Aj v Alexovom Londýne súperia temní a svetlí mágovia, majú svoju Radu, svoje pravidlá a monštrá, ktoré žijú medzi „obyčajnými“ bez toho, aby o tom smrteľníci tušili. Na originalitu sa táto séria nehrá – jediné, čo ju výraznejšie odlišuje od predchodcov, je ešte silnejší posun „k Sithom“. Alex je černokňažníkov učeň. Hoci sa vydal na svetlejší chodník, má v sebe viac temnoty ako Dresden a aj keď nezabíja vlastnou rukou ako trebárs Kate Danielsová (v sérii od Ilony Andrews, po česky od 2011), jeho protivníci tiež nekončia svadbou pred oltárom.

Najnovšia kniha o Alexovi Verusovi s názvom Skrytý je piata v poradí. O deji sa nedá hovoriť bez prezradzovania, bezprostredne však nadväzuje na predošlé diely a do série nemožno vstúpiť len tak, treba si knihy prečítať zaradom. Každá má síce samostatný a uzavretý príbeh, ale v každej sa vyskytne niečo kľúčové, na čo sa nadviaže neskôr.

Skrytý rozvíja príbeh liečiteľky Anny, ktorý začal v tretej knihe – v Zmiznutých (Zmizelí, po česky 2021). Na štvrtú knihu (Vyvolený, 2022) sa nadviaže nepriamo, ale ak by ste ju preskočili, zasa by vám chýbal kúsok skladačky. Vo Vyvolenom sme sa zoznámili s postavou Caldery, ktorá je magickom svete niečo ako policajt (Dohližitelka Řádu hvězdy po česky, v originále je jej hodnosť keeper). Caldera spolu s časovým mágom Sonderom sa v Skrytom snažia vyriešiť Annino zmiznutie a Alex, ktorý má s Annou komplikovaný vzťah, sa im pokúša pomôcť. Keďže je podobným magnetom na problémy ako Dresden alebo Mercy Thompsonová (séria o vlkodlakoch Patricie Briggsovej, po česky od 2009), v jeho balíku prvej čarodejníckej pomoci bude veľa ostrého (najmä meče a pazúry), výbušného a smrtiaceho. A bude sa veľmi často utekať; Alex Verus je veštec-mág pravdepodobnosti a z väčšiny ťažkostí dokáže vybehnúť. Problémy nastanú vtedy, keď s ním jeho priatelia nedokážu udržať krok a on sa musí zastaviť a otočiť čelom k tomu, čo ich ohrozuje.

Skrytý nie je taký intenzívny diel, ako bol predošlý. Vo Vyvolenom sa čitateľ oprávnene bál o mnohé z postáv a ani riešenie problému s Alexovou temnou minulosťou nebolo jednoduché a určite sa autorovi nepísalo ľahko. Skrytý je pomerne priamočiary. Aj keď ide o veľa, cítiť v ňom rozbeh proti oveľa mocnejšiemu protivníkovi. Najsilnejšie emócie vyvoláva skôr pocit bezmocnosti, keď sa k Verusovi obrátia chrbtom tí, od ktorých to nečakal. Na druhej strane, Alex získa aj nového spojenca – a ten sa bude čitateľom určite páčiť. Čaká nás minimálne ďalších sedem príbehov, séria má aktuálne dvanásť dielov a česky vyšlo zatiaľ päť.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Skrytý si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 3 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Skrytý si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Skrytý (orig.: Hidden)
Séria Alex Verus, 5. kniha
Žáner: urban fantasy
Autor: Benedict Jacka
Vydavateľstvo: FANTOM Print
Rok vydania: 2023
Preklad: Kateřina Niklová
Počet strán: 320
EAN: 9788075941312


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


29. mája 2023
Rastislav Weber
Zdroj informácií