Recenzia - Avengers: Rukavica nekonečna (komiks)

Avenges Rukavica nekonečna

Vydavateľstvo Slovart začalo nedávno vážnejšie koketovať s komiksom – a nadviazalo spoluprácu s ťažkým kalibrom, českým vydavateľstvom CREW, ktoré ročne vydá aj stovku komiksových titulov. Výsledkom spolupráce je edícia Môj prvý komiks, v rámci ktorej nedávno vyšiel titul Avengers: Rukavica nekonečna.

Môj prvý komiks je oficiálne určený kategórii 7+, teda pre mladších školákov, ktorí sa akurát naučili čítať. V tomto kontexte je voľba zjednodušenej edície komiksov od Marvelu v poriadku. Prekvapí len detail tohto výberu – Rukavica nekonečna (v origináli Avengers & the Infinity Gauntlet) má štyri diely, pričom u nás vyšiel… rovno druhý.

Prekvapí aj očakávaný mišmaš: séria je z roku 2010 a vyšla teda skôr ako filmové spracovanie tej istej témy. Pre deti môže byť tento prvý vstup do sveta komiksov mätúci – postavy aj dej sú úplne iné, než vo filme, a film určite videl každý z potenciálnych čitateľov tejto knihy.

Chaos možno čakať aj u postáv. V komikse sú síce spomínaní Avengers, ale zaradí sa medzi nich aj (originálne žltý) Wolverine a tiež Doktor Doom, ktorého môžu deti poznať z nie veľmi vydareného spracovania Fantastickej štvorky z roku 2015. Pričom tu je samozrejme úplne iný.

Ak odhliadneme od možného hlavybôľu z tejto torty psíčka a mačičky, samotný komiks nie je ako vstupenka do sveta bublín zlý. Príbeh je zjednodušený, hrnie sa dopredu bez odbočiek a aj keď je v ňom veľa postáv, sú výrazne odlíšené, vizuálne aj správaním. Proti Thanosovi tu totiž stojí napríklad Carol Danversová (tu občas aj Denversová, ako Ms. Marvel, nie Cpt. Marvel), spomínaný Wolverine s Dr. Doomom, ale aj Spider-man či Hulk. Je tu akcia, vtipné hlášky z prekáračiek a kopa citoslovných bublín typu Vooom (vstup do hyperpriestoru), Ka-Klunk (hviezdna vrana klove do rakety) či Klong (čokoľvek udrelo do ľubovoľnej hlavy).

Keby som mal sedem rokov a toto bol môj prvý komiks, bol by som maximálne spokojný. Podobne ako som bol spokojný s Rahanom v Pifovi pred štyridsiatimi rokmi, kde boli bubliny po francúzsky a bolo nám to jedno.

Komiks Avengers: Rukavica nekonečna si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Avengers – Rukavica nekonečna (orig.: Avengers & The Infinity Gauntlet)
Autori: Brian Clavinger, Lee Black
Vydavateľstvo: SLOVART, CREW
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Andrej Šútovec
Počet strán: 96
Väzba: pevná
Rozmery: 157×240 mm
ISBN: 9788055650319


Recenzent Rastislav Weber je otcom Fandom.sk (od roku 1999) a jeho súčasnou sivou eminenciou. Má načítané stovky fantastických kníh (číslo sa blíži k dvom tisíckam) a svoje dojmy občas sprostredkuje v recenzii. A aby autori nešomrali, že nevie, čo kritizuje, má na konte aj jeden román a desiatky poviedok publikovaných v rôznych antológiách a zborníkoch.

Pod týmto linkom nájdete články od Rastislava Webera na Fandom.sk.


25. augusta 2021
Rastislav Weber
Zdroj informácií