Recenzia: Audiokniha - Robert Fabian: Mariňáci I.

Marinaci audiobook obal

Bolo obdobie, keď som si kládol otázky, prečo a pre koho vlastne existujú audioknihy. Bolo mi jasné, že pre nevidiacich je to jedna z mála ciest ako sa dostať k príbehom. Nechápal som, načo sú dobré pre nás, čitateľov. To boli sladké časy…


Toto som sa pýtal dávno pred tým, čo som začal denne dochádzať do práce niekoľko desiatok kilometrov vlastným autom. Rýchlo pochopil, že tie chvíle, keď sa venujem pozorovaniu cesty, môžem využiť práve počúvaním knihy. Vzhľadom na svoju multijazyčnosť som už vyskúšal audiobooky v nemčine, ktoré mi príliš nesadli, následne v angličtine, hlavne Warhammer 40k a Dresden Files, ktoré boli už oveľa lepšie. Teraz som dostal možnosť skúsiť niečo v češtine.

Ako na to? V skutočnosti je to pomerne jednoduché. Na stránke audiotéky si najskôr vyberieme dielo z ponuky, zaplatíme a môžeme sa tešiť na počúvanie. Asi minútku trvá, kým bude audiokniha pre nás dostupná. Mp3, ktoré si následne môžeme stiahnuť, sú totižto upravované a je do nich vkladaný špeciálny kľúč, ktorý je iba náš. Následne si môžeme jednotlivé mp3 stiahnuť a nerušene sa venovať počúvaniu. Alebo si môžeme nainštalovať aplikáciu, kde si vyberieme, či chceme počúvať knižku streamovane, prípadne si ju vieme v aplikácii naťahať, keď sme napojení na wifi, a počúvať ju aj na miestach, kde nie je pokrytie signálom.

Zatiaľ mi prekáža iba absencia webplayera, ktorý by sa synchronizoval práve s appkou, takže keď som pri počítači, nepotreboval by som buď hľadať medzi empétrojkami, alebo používať práve zmieňovaný telefón, aby som pokračoval priamo tam, kde som prestal.

Na prvé stretnutie s českou produkciou audiokníh som si zvolil Fabianových Mariňákov. Viedli ma k tomu dva dôvody. Nikdy som túto knihu nečítal a podľa opisu na stránke trvá iba 8 hodín. Čo som si, na moje nešťastie, nevšimol, je fakt, že sa dielo volá Mariňáci I. Okrem tohto existuje ešte Mariňáci II. Z toho logicky vyplýva, že prvý diel končí zhruba v polovičke.

Z tej časti, ktorú som počul, sa dosť ťažko píše recenzia na knihu samotnú. Je to klasické military sci-fi, ktorého prvá štvrtina dáva človeku pocit, že počúva votrelcov. Fabian sa ani netají, čo bolo jeho vzorom, pretože odkazy v menách či názvoch niektorých vecí sú úplne jasné. Neskôr sa predsa len dej skomplikuje, na scénu prichádzajú nové, nečakané rozuzlenia a kdesi v polovičke (skôr ako skončí prvá audiokniha) začína byť úplne jasné, ako to celé musí dopadnúť. Postavy sú pomerne uveriteľné, i keď ich počet je občas zbytočne veľký a potom pôsobia dojmom, že sa autorovi tak trošku vymkli spod kontroly. Hlavné charaktery sú však celkom uveriteľné v rámci spomínaného žánru.

Ak sa môžem vyjadriť k vyhotoveniu audioknihy, zo začiatku som mal pocit, že Zdeněk Velen, ktorý knihu nahovoril, to snáď robí za trest. Alebo predčíta text, ktorý vopred nevidel, a vôbec sa nesnaží o nejakú formu dramatizácie. Dokonca sú tam momenty, kde úplne pokojným hlasom prečíta nejakú nadávku a na to emotívne skríkne „zařval mariňák“. Toto sa ale časom zlepšuje a už niekde v polovičke je to naozaj na úrovni, ktorú poznám z iných audiobookov. Takisto je tam snaha používať pre hlavné postavy rozličné hlasy, a je to celkom dobré, ak prižmúrime oči nad tým, že najhlbší hlas bol prisúdený práve hlavnej ženskej postave.

Z technického hľadiska by som ešte rád spomenul, že medzi jednotlivými kapitolami sú krátke hudobné predely, ktoré nepôsobia rušivo, i keď občas ide o zbytočne dynamickú hudbu. Ako pozitívum tiež beriem fakt, že rozhovory cez vysielačku sú patrične skreslené a pôsobia takmer autenticky.

Celkovo sú Mariňáci počúvateľnou audioknihou, ktorej dej sa dynamicky odsýpa a takmer nemá hluché miesta. Ak zvládnete prepočúvať prvú hodinu, ďalej to bude už len lepšie.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Mariňáci I.
Audiokniha
Autor: Robert Fabian
Žáner: Military Sci-fi
Interpret: Zdeněk Velen
Vydavateľ: Walker and Volf
Rok vydania: 2015
Dĺžka:8 hodín 51 minút


15. apríla 2016
Richard Gullath Bojničan