Recenzia - Arthur C. Clarke: Setkání s Rámou – audiokniha

Setkani s Ramou - audiokniha

Vydanie knihy Randezvous with Rama (1973) sa stretlo v tom čase s masívnym ocenením a ohlasom, ktorý neskôr podnietil k voľným pokračovaniam a k rozvíjaniu klasickej témy kontaktu ľudstva s mimozemskou civilizáciou. Sir Arthur Charles Clarke (1917 – 2008) napísal zásadnú knihu a jej audio podobu Setkání s Rámou pripravilo nedávno vydavateľstvo Walker a Volf v interpretácii herca Martina Myšičku. Variácií na tému stretnutia s neznámymi objektmi a ich nie ľudskými tvorcami poznáme už desiatky, preto sa prirodzene objavuje otázka, či sa vypočutie Setkání s Rámou oplatí? Určite áno a to hneď z niekoľkých dôvodov.

Vypočujte si ukážku z knihy Setkání s Rámou

Vzhľadom na to, že ide o doslova kanonické dielo svetovej sci-fi, má určitú historickú hodnotu a je dobre poznať základné diela žánru, obzvlášť ak sú také podnetné a nápadité. Ďalší dôvod je spôsob písania A. C. Clarka charakteristický výnimočným zameraním na realistické zobrazenie prostredia (tento aspekt na druhej strane viacerých unavuje a niekedy mu býva prílišná detailnosť aj vyčítaná). Ráma síce bol mimozemským artefaktom, ale fyzika na ňom platila rovnako ako na Zemi a Clarke nenechal nič na náhodu. Precízne sa venoval postupom astronautov, rôznym meraniam a výpočtom a nadovšetko opisu pomerom vládnucim v Rámovi.

Dej románu je pomerne jednoduchý: V slnečnej sústave sa v roku 2131 objavil objekt, o ktorom sa zistilo, že má pravdepodobne umelý pôvod. Na prieskum sa vydala loď Endeavour, ktorá čoskoro hypotézu potvrdila. Po vstupe do vesmírneho plavidla sa ukáže spočiatku zatemnený impozantný interiér a neskôr prieskumníkom spôsobí šok prítomnosť biologických robotov. Nové a nové otázky prichádzajú rýchlosťou, ktorej konkuruje snáď len rýchlosť samotného Rámu – je čoraz istejšie, že slnečnou sústavou iba prelieta a že čas na jeho prieskum sa výrazne kráti. Popri výskume a nepochybnom bohatstve zozbieraného materiálu sa objavujú aj náznaky xenofóbie z kolónie na Merkúre a snahy riešiť ju potenciálnym zničením Rámu. Ľudstvo totiž v tom čase už obýva viaceré planéty a mesiace v slnečnej sústave a zvedavosť je len jednou z hlavných nadčasových ľudských vlastností. Tou ďalšou je aj strach z neznáma – pocit z ohrozenia vzbudzuje pochybnosti o vhodnosti konania aj u značne racionálnych ľudí v budúcnosti.

Pri počúvaní Setkání s Rámou si čoskoro všimneme aj ďalší prvok typický pre A. C. Clarka: jeho postavy nie sú príliš prepracované, nevyznačujú sa hlbšou psychológiou, resp. sú až príliš racionálne. To môže časti čitateľov, resp. poslucháčov aj vadiť. Ale Clarke písal predovšetkým hard sci-fi a v jeho dielach emócie nezohrávajú príliš veľkú úlohu. Na svoje si rozhodne prídu priaznivci astronómie, astrofyziky, vesmírnej technológie a vedeckého výskumu. Spracovanie audioknihy prináša okrem pútavého hlasu Martina Myšičku aj rôzne zvuky, ruchy, šumy a ďalšie efekty, ktoré vytvárajú atmosféru putovania cez ohromný mimozemský objekt. Počúvanie Clarkovho diela má aj trochu pietny nádych, keďže len nedávno (16. 12. 2017) uplynulo sto rokov od narodenia tohto vizionárskeho spisovateľa.

Kniha je okamžite dostupná na stiahnutie na Audioteka.sk


Setkání s Rámou – audiokniha
Žáner: sci-fi
Autor: Arthur Charles Clarke
Vydavateľstvo: Walker a Volf
Rok vydania: 2017
Interpret: Martin Myšička
Dĺžka trvania: 8 hodín 57 minút


Viac autorových článkov nájdete Medzi knihami.


25. januára 2018
Ján Blažovský