Recenzia – Arkadij Strugackij a Boris Strugackij: Stalker – audiokniha

Stalker - obálka

Slovo „stalker“ v sebe ukrýva podivne príťažlivé nebezpečenstvo. Väčšina ľudí si pri ňom spomenie na populárnu severskú detektívku od Larsa Keplera, prípadne sa im v mysli vynorí predstava niekoho, kto sa po nociach ukrýva za živým plotom a cez ďalekohľad špehuje nič netušiace objekty svojej posadnutosti.

Kultová kniha od bratov Strugackých z roku 1978 však tomuto pomenovaniu dala úplne nový význam – urobila z neho profesiu. A práve s takýmito stalkermi, pochybnými zberateľmi mimozemských suvenírov, sa teraz môžete zoznámiť aj v audio verzii.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Stalker


Vitajte v Pásme

Kontakt s mimozemskou civilizáciou je nesmrteľným námetom mnohých diel sci-fi literatúry, no bratia Strugackí ponúkajú vlastnú a originálnu predstavu toho, ako by takáto udalosť mohla prebiehať. V románe nie je jasné, či na Zem dopadla mimozemská loď alebo išlo len o krátku zastávku na ceste po nejakej intergalaktickej diaľnici. To však pre príbeh nie je dôležité.

Pásmo, kde sa tento kontakt odohral, zostalo neobývateľné a plné toho najčudesnejšieho „haraburdia“, aké si je možné predstaviť. Záhadné artefakty porušujúce pozemské fyzikálne zákony sú pre mimozemšťanov možno len odpadkami, no okrem bohatých zberateľov má o ne záujem armáda a vedci, ktorí ich skúmaniu zasvätili celý život.


Prežijú len najlepší

Expedície do Pásma sú nebezpečnejšie ako prechádzky po mínovom poli. Každý neopatrný krok či dokonca zvuk môže znamenať istú smrť. A často aj niečo horšie.

Stalkeri sa do Pásma vydávajú pod rúškom noci, no nejde o žiadnych hrdinov pripravených položiť život na oltár vedy. S vidinou rýchleho zbohatnutia pašujú artefakty cez hranice Pásma, aby ich predali tomu, kto ponúkne najviac. Jedným z nich je aj Redrick Schuhart, hlavná postava románu a pre poslucháčov sprievodca po Pásme a jeho okolí.


Krátka prechádzka

Audiokniha Stalker má iba niečo vyše šesť hodín, ktoré však stačia na to, aby si hlavná postava získala poslucháčove sympatie a svojim rozprávaním dokázala navodiť poriadne hustú atmosféru. Dosť veľký podiel na tom má, samozrejme, Jiří Závřel, ktorý audioknihu nahovoril. Jeho hlas sa veľmi dobre počúva. To sa však nedá povedať o občasných hudobných vsuvkách, ktoré nielen že kazia atmosféru, ale prichádzajú na nezmyselných miestach uprostred kapitoly. Zážitok z počúvania by bol silnejší, ak by tam tieto rušivé prvky vôbec neboli.

Celkový dojem z audioknihy Stalker je však veľmi dobrý a rozhodne by si ju mal vypočuť každý fanúšik počítačovej hry S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl, ktorá bola týmto kultovým románom z veľkej miery inšpirovaná.

Audiokniha Stalker je okamžite dostupná na stiahnutie na stránke vydavateľstva Tympanum

Audioknihu Stalker si môžete ihneď stiahnuť aj na Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Stalker
*Audiokniha *
Žáner: science fiction
Autori: Boris Strugackij a Arkadij Strugackij
Vydavateľstvo: Tympanum
Interpret: Jiří Zavřel
Dĺžka trvania: 6 hodín 17 minút
Formát: DC alebo MP3 na stiahnutie (346 MB)

Recenzent Michal Hosťovecký sa okrem článkov pre Fandom.sk venuje knihám aj na svojom vlastnom blogu a je tiež autorom niekoľkých poviedok v súťaži Ohnivé pero. Pod týmto linkom nájdete články a poviedky od Michala Hosťoveckého na Fandom.sk.


9. januára 2020
Michal Hosťovecký