Recenzia – Anthony Ryan: Volání vlka (audiokniha)

Ryan - Volání vlka

Vélin Al Sorna mal ambíciu stať sa epickým hrdinom. Minimálne v knihe Píseň krve ním aj bol. Jeho príbeh sa však Anthonymu Ryanovi vymkol z rúk. Zrazu bola trilógia Stín krkavce o ostatných postavách. Po štyroch rokoch sa autor rozhodol do svojho sveta vrátiť, aby rozohral poslednú krvavú hru o dušu svojej legendy.


Škótsky spisovateľ Anthony Ryan sa na našom trhu preslávil sériou Draconis Memoria, no najmä trilógiou Stín krkavce. Do svojho epického sveta sa vracia práve v dilógii Čepel krkavce, v ktorej sa prikláňa k jednoduchšej príbehovej forme. Rozprávanie opäť sústreďuje najmä okolo Vélina. Teraz už zostarnutý hrdina Zjednoteného kráľovstva túži len po pokoji. Akékoľvek vojny sú mu vzdialené a ako Pán veže sa stará iba o poriadok svojho kúsku sveta. Osud s ním má iné plány.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Volání vlka

Autor naplno využíva svoj rozprávačský talent. Dokáže rýchlo a ľahko vtiahnuť čitateľa do diania. Doslova ho opantá, takže si často ani neuvedomuje nedostatky textu. Najmä jeho rozsiahlosť a zbytočná podrobnosť však bývajú najčastejšou prekážkou, ktorú treba pri čítaní prekonať. Jednotlivé scény sú opísané vkusne a s dôrazom na detail. Občas však vyjde najavo, že dej by sa zaobišiel bez toho či onoho okamihu a viac by mu prospela stručnosť.

Audioknižné spracovanie má potenciál tieto nedostatky zakryť. Ponúka totiž dynamiku aj v okamihoch, keď postavy stoja na mieste a len premýšľajú. Vydavateľstvo OneHotBook poslucháča zaujme aj hudobným sprievodom. Samotný melodický motív je síce jednoduchý a pre niekoho repetitívny, no k príbehu sa hodí. Vzhľadom na spôsob vyrozprávania príbehu sa v audioknihe predstavujú dvaja interpreti – Milena Steinmasslová a Ivan Lupták.

Kniha je rozčlenená do troch častí a každú uvádza Luralynina správa. V podstate ide o kvázi výseky z kroník, ktoré pomáhajú dotvoriť obraz Vélinovho ďalšieho nepriateľa. Steinmasslová interpretuje práve tieto časti, no nesnaží sa meniť prízvuky alebo inak odlíšiť hlasy rozdielnych postáv. Napriek tomu sa jej darí poslucháča zaujať, držať ho v napätí a prebudiť v ňom záujem. Jej dramatizácia je výrazná a veľmi príjemná.

Ivan Lupták za ňou v mnohom zaostáva. Práve on číta zvyšok knihy venovaný Vélinovi a jeho uhlu pohľadu. Snaha o dramatizáciu v jeho podarí má isté rezervy. Ani on sa nepokúša o hlasové odlíšenie rôznych postáv, takže niektoré dialógy sú zmätočné. Snaží sa aspoň meniť tempo reči a melódiu, no nie vždy to stačí. Väčšinu času to pôsobí, akoby čítal v jednej línii. Bez ohľadu na to, či akurát poslucháčovi približuje les alebo opisuje vcelku naturalistickú popravu väzňa.

O to náročnejšie je sledovať rozsiahly a miestami aj hutný príbeh. Anthony Ryan dokáže budovať napätie, vie prekvapiť a jeho postavy sú trojrozmerné, hoci trvá istú časť knihy, kým sa tieto kvality prejavia. Audioknižné spracovanie to hlavne zo začiatku nedokáže vykompenzovať. Jednoducho chvíľu trvá, kým si poslucháč zvykne na Luptákov prejav.

V knihe Volání vlka autor nadväzuje na formu, ktorú kedysi predviedol v Písni krve. Svojim fanúšikom doprial príbeh zameraný predovšetkým na Vélina. Veľakrát sa ale zastavuje pri zbytočnostiach. Dej je preto skôr rozvláčny, než dynamický. Gradácia napätia je takisto pomalá. Napriek tomu má kniha čo ponúknuť. Je temná, dokáže vtiahnuť, predkladá morálne dilemy a vysvetľuje mágiu opisovaného sveta. Tým všetkým Ryan dokazuje svoj talent.

Hodnotenie: 70 %

Audiokniha Volání vlka je okamžite dostupná na Audiolibrix

Audioknihu Volání vlka si môžete okamžite stiahnuť napríklad aj v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Volání vlka (orig. The Wolf’s Call) – audiokniha
Séria: Čepel krkavce 1
Žáner: epická fantasy, temná fantasy
Autor: Anthony Ryan
Preklad: Jakub Němeček
Vydavateľstvo: OneHotBook
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Interpreti: Ivan Lupták a Milena Steinmasslová
Réžia: Hynek Pekárek
Formát: CD mp3, mp3 na stiahnutie (1040 MB)
Dĺžka nahrávky: 18 hodín 54 minút


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


12. mája 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií