Recenzia – Andy Weir: Marťan (audiokniha)

Marťan - audiokniha

„Ano, na lepící pásku je spolehnutí i v téměř úplném vakuu. Lepící páska funguje kdekoliv. Lepící páska je kouzelná a měla by se uctívat…“
Mark Watney

Predstavovať spisovateľa Andyho Weira či knihu Marťan je zbytočná práca. Kto nečítal knihu, videl film, prípadne aspoň niečo počul. No a keď rozprávame o počúvaní, teraz majú priatelia audiokníh (aj všetci ostatní) možnosť vypočuť si tento skvelý príbeh na vlastné uši. Stojí to za to.

Vypočujte si ukážku z audioknihy Marťan

Misia Ares 4 pristala na Marse, no dlho sa na ňom neohriala. (V zime, ktorá tam panuje, je to aj tak dosť ťažké…) Prašná búrka prinútila posádku k predčasnému návratu na Zem. Počas odchodu z ich marťanského „domova“ však nastali komplikácie. Mark Watney je zranený a pretože mu zlyhali indikátory životných funkcií, zvyšok tímu ho pokladá za mŕtveho. Kvôli silnejúcemu vetru musia ostatní odletieť z planéty a Markovo telo nechať napospas besnejúcemu piesku a mrazu marťanskej pustatiny. Lenže Mark žije a je schopný dostať sa do ubikácie a ošetriť sa. Nuž a v tomto momente sa začína rozohrávať drsná partia: Mars proti Watneymu. Ak Watney vyhrá, možno prežije.

Markovi zostalo veľa zásob všeličoho, ale (každý veľký príbeh má svoje „ale“) nie dostatok potravín. Zrazu zostavuje siahodlhý zoznam vecí, ktoré musí nevyhnutne vyriešiť, ak chce vydržať do príletu ďalšej misie. To znamená čakať štyri roky. Teraz nastal moment, keď náš výskumník vyťahuje zbrane ťažkého kalibru: svoju predstavivosť a vynaliezavosť.

Práve marťanské zážitky Marka Watneyho tvoria prvú líniu rozprávania. Markovým hlasom, v podaní Jana Zadražila spoznávame každodenné výhry aj prehry, ktoré si marťanský pustovník zaznamenáva do denníka. Komentuje, čo prežíva, a jeho trefné poznámky každého rozveselia. Jan Zadražil sa dokázal veľmi presvedčivo vžiť do roly človeka, ktorý je takým Robinsonom bez Piatka, jediným obyvateľom celej planéty. Prednes je prirodzený a svojský Markov humor sa prenáša na poslucháča úplne prirodzene a nenútene. Človek postupne začne tohto stroskotanca obdivovať, smiať sa všetkým komentárom nabitým suchým humorom a často na vlastnú adresu. Prichádzajú občas úplne nečakane, po vypätej situácii plnej technických hlavolamov. Odľahčia napätie a vy sa pristihnete pri tom, že sa výborne zabávate.

Pre herca bolo dosť náročné zžiť sa s množstvom odborných výrazov. Hlavný hrdina presne a vedecky opisuje všetko, čo robí. Či už sa musí stať mladým chemikom, fyzikom či elektrikárom, používa odborné skratky. K tomu ešte pridáva terminológiu NASA, robí podrobné prepočty, výpočty a merania, bežným ľuďom neznáme, no pritom fascinujúce. Je totiž vyštudovaný botanik a strojný inžinier. Aj vďaka tomu si dokáže vypracovať plány, ako dopestovať, prerobiť, opraviť, prestavať, pohnojiť, zavlažiť, nevybuchnúť, nezapáliť, spojazdniť, zalepiť… Naservírovať poslucháčom všetky tie odborné termíny takým spôsobom, aby im nepripadali príliš cudzie a pritom boli zrozumiteľné, stálo veľa námahy, no herec aj režisér to zvládli na výbornú.

Červená planéta, okrem množstva vážnych problémov, pripravila Watneymu najväčšiu skúšku bdelosti a fantázie. Kým na Zemi si myslia, že je mŕtvy, on sa snaží prežiť a nestratiť svoj povestný optimizmus, humor a chuť do života. To sú esá, ktoré má v rukáve. Preto keď zistí, že Zem už o ňom vie a pripravuje záchrannú misiu, je šťastím bez seba. Veď kto by nebol? Priznajme si, čo by sa stalo s nami? Dokážeme opraviť vysielačku, prerobiť zložité prístroje, využiť nestabilné rádioaktívne články?

„Držáky jsem otestoval tak, že jsem do nich třískal kameny. My, meziplanetární vědci, jsme proslulí právě podobnými propracovanými postupy…“

Pozemskú podporu Markovi poskytuje Jan Vondráček, ktorého hlas tvorí druhú líniu príbehu. Rozdelenie nosných tém medzi dvoch hercov bolo šťastné rozhodnutie. Pomáha poslucháčovi lepšie sa zorientovať v príbehu a zároveň je príjemným oživením. Obaja umelci totiž podali skutočne skvelé výkony. Jan Vondráček nielen nahovoril postavy pozemšťanov, ale dokázal intonačne a silou hlasu odlíšiť každú jednu osobu. Všetkým počúvajúcim pomáha precítiť neskutočnú únavu, množstvo vypitých káv, pach upotených tiel a dokonca sa nám spravia kruhy pod očami od neprestajného bdenia a premýšľania. Máme pred očami mužov a ženy zahádzaných množstvom papierov, robíme s nimi zložité výpočty a zabúdame na čas. Zrazu si uvedomíme, koľko ľudí, plánovania, technických problémov a výpočtov je potrebné na záchranu jediného človeka. Aké je nesmierne ťažké všetko do detailu naplánovať a pritom stačí jedna nepatrná odchýlka a celý projekt sa zrúti. V prípade Marťana sa Murphyho zákony doslova vybúrili. Čo sa mohlo pokaziť, to sa doslova posr… Vondráček poslucháčom sprostredkúva aj pocity posádky, ktorá cestou domov zistila, že zanechala kolegu na pustej planéte. Bola to náročná úloha a poslucháči sa vďaka hercovej kreativite môžu stať kýmkoľvek zo záchrancov zabudnutého výskumníka.

„Během své rekreace v Klubu Mars jsem se naučil jednu věc, a to, že všechno se může hodit.“

Na realizácii audioknihy Marťan sa podieľal ostrieľaný režisér Hynek Pekárek, ktorý znamená záruku kvality. Spolu s Martinom Pilařom, riaditeľom vydavateľstva OneHotBook, mali šťastnú ruku a obsadili kvalitných hercov. Audiokniha je po technickej stránke vynikajúca, herecké výkony sú skvelé a minúty pri počúvaní letia nesmierne rýchlo. Jediné, čo môže poslucháčovi po celý čas vadiť, sú zvukové predely v deji. Majú zrejme priblížiť zvuky Marsu, navodiť atmosféru vesmíru a samoty. Pripomínajú tiež pípanie družice, hudbu nekonečných sfér, no sú veľmi hlasné a ostré, takže sa zakaždým zľaknete a strhnete.

V každom prípade, ak sa profesionálny prístup, aký zvolili všetci, ktorí na tejto nahrávke pracovali, spojí so živým a humorným textom knihy, nemôže vzniknúť nič iné než audiokniha, ktorú si jednoducho musíte vypočuť. Verím, že ju „zhltnete“ a na konci budete rovnako nadšení a vysmiati, ako som bola ja.

Audioknihu Marťan si môžete okamžite stiahnuť Audioteke


Marťan – audiokniha
Autor: Andy Weir
Vydavateľstvo: OneHotBook
Interpreti: Jan Zadražil a Jan Vondráček
Čas trvania: 1 hodín 38 minút
Formát: MP3 na stiahnutie


14. augusta 2018
Ena