Recenzia – Amelie Wen Zhao: Krvavá dedička

Krvavá dedička - obálka

Ana je cyrilskou princeznou, no o pohodlný život na hrade ju pripraví spriaznenosť, schopnosť ovládať krv iných bytostí. V jej domovine je totiž mágia prekliatím a každý, kto prejaví takéto nadanie, má byť zotročený.


Spriaznení

Amélie Wen Zhao vo svojej knihe privádza čitateľa do snehom zahalenej Cyrilskej ríše, v ktorej cisári pod symbolom bieleho tigra dlhé roky tolerujú otrokárstvo. Nevyberajú si však len tak hocikoho, ale spriaznených, ľudí obdarených mágiou. Spútavajú ich tekutinou deys´voškom, ktorá potláča ich nadanie. Vojakom pri ich hľadaní a chytaní pomáhajú yaegeri, spriaznení schopní vycítiť a zablokovať nadanie u ostatných.


Volajú ju Tigrička

Kolst pryntsessa Anastacya Mikhailová sa dlho snažila skrývať a potláčať svoje schopnosti. Po odhalení jej tajomstva a obvinení z otcovej vraždy sa stala utečenkyňou a spolu s malou spriaznenou May prežívajú v lese. Ana však hľadá pomstu, pretože človek, ktorý ju zradil, kuje pikle aj proti jej bratovi, následníkovi trónu Lukasovi. S pátraním po skutočnom vrahovi jej má pomôcť pán podsvetia Ramson Prešibanec, ktorého ale najskôr musí dostať z väzenia. Celý svet ju pri tom častuje pomenovaniami ako príšera, Salkoffská krvavá čarodejnica či deimhov. Postavy sa postupne vyvíjajú. Ana sa učí ovládať svoju spriaznenosť a spolu s Ramsonom sa snažia vyriešiť otázku, kto chce vlastne skutočne ovládnuť trón. Keď sa v nebezpečenstve ocitne aj malá May, Ana sa musí rozhodovať, koho sa bude snažiť zachrániť ako prvého. Ramson má samozrejme svoje plány a čitateľ s napätím očakáva, či sa rozhodne pomôcť princeznej alebo sa poberie vlastnou cestou.

Ana je typickou hrdinkou tohto žánru. Na jednej strane naivná, no často sa snaží tváriť neprístupne a nikomu neveriť. Na druhej strane je impulzívna, preto takmer padnú všetky naplánované akcie. Ramson je naopak tajomný rozumný fešák, ktorý často zachraňuje situáciu. Nedorozumenia vznikajú najmä kvôli tajomstvám, ktoré obaja skrývajú. Z toho neskôr plynú pre niekoho napínavé, pre iného absurdné ľúbostné situácie. Anina povaha je vykreslená veľmi rozporuplne, keďže v jednej chvíli uvažuje o tom, že nechce byť vnímaná ako zviera, ale ako človek, a definovať ju majú jej činy, no o niečo neskôr už znovu prevládne jej spriaznenosť s krvou a nastane masaker. Nik samozrejme netvrdí, že hlavná postava nemôže byť pokrytecká, ak však táto črta nie je dobre zvládnutá, nastane moment, že si čitateľ nakoniec oveľa viac obľúbi úplne inú postavu. V prípade tejto knihy Ramsona.


Inšpirácia Ruskom

Po mnohých anglosaských fantasy svetoch Krvavá dedička prináša osvieženie v inšpirácii Ruskom. Niektoré názvy sú síce celkom krkolomné, no nie je to nič, na čo by si čitateľ nemohol zvyknúť. Zároveň je sympatické, že otvára tému otrokárstva a rasizmu.

Samotný príbeh je plný akcie, stále sa niečo deje a postavy prechádzajú rôznymi zákutiami, ako napríklad Syvernská tajga, mestské trhy a otrokárske miesta, kde sa predvádzajú a predávajú výnimoční spriaznení, či palác. Z knihy je zároveň cítiť prepojenie Cyrilskej ríše na zvyšok sveta, čo by mohla autorka zužitkovať v ďalších dieloch.


Už sme to tu mali

Amélie Wen Zhao sa v Krvavej dedičke inšpirovala rôznymi inými knihami. V anotácii sa píše, že sa bude páčiť fanúšikom Vranej šestky, Trónu zo skla a Červenej kráľovnej. Reakcie sú však rozporuplné. Niekomu sa takáto podobnosť páči, no pre iného motívy v Krvavej dedičke až príliš pripomínajú veci z ostatných spomínaných sérií. Je totiž možné, že ak ste ich čítali, nemá vám Krvavá dedička až tak čo ponúknuť. Ak ich však nemáte v malíčku, bude pre vás príbeh pryntsessy Any zaujímavým čítaním.


Hodnotenie: 70 %

Knihu Krvavá dedička si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Krvavá dedička si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Krvavá dedička (orig.: Blood Heir)
Séria: Krvavá dedička 1
Žáner: fantasy
Autorka: Amélie Wen Zhao
Preklad: Ivana Cingelová
Vydavateľstvo: CooBoo
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Počet strán: 440
Väzba: brožovaná
ISBN: 9788056620618


Súvisiaci link

Predstavujeme – Amélie Wen Zhao: Krvavá dedička 1


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


28. októbra 2021
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií