Recenzia - A. G. Riddle: Zázračný svet Atlantídy

Zazracny svet Atlantidy - obalka

Vraj sa nedá vstúpiť dvakrát do tej istej rieky. Na konci recenzie druhej knihy tejto trilógie som naznačil, že možno zo zotrvačnosti hodím očkom aj po poslednej. Nuž, poďme sa teda zase pozrieť, čo zbytky ľudí čaká na Zemi, a porušiť pravidlo ešte raz.

V poslednom dieli ságy sa znovu stretneme s hrdinami, ktorých už vlastne poznáme. Poznáme ich motívy, vieme, čo ich núti konať tak, ako konajú. Vlastne, tretí diel by nás v podstate nemal čím prekvapiť. Omyl.

Autor musel tentokrát nejaký čas venovať aj teórii o tvorení. Mení sa na už mierne skúseného záhradkára. Na začiatku si pripraví pôdu. Odstráni všetku zbytočnú burinu a priam až fanatickou separáciou si vyberie tie najsľubnejšie vyzerajúce semienka postáv. Tie následne zasadí, pravidelne ich zalieva spŕškami deja a v prípade potreby ich podoprie nečakanými udalosťami.

V prvých dvoch knihách sme sa najskôr dozvedeli o existencii tajných organizácií, potom o skutočnom pôvode Atlantíďanov a nakoniec sme sa dočítali o strašnom more, ktorý na nás všetkých jeden z nich zoslal. Ľudstvo zachránila reinkarnácia inej Atlantíďanky a hoci s oveľa nižším počtom obyvateľov, Zem aj jej populácia boli zachránené.

Hneď v úvode Zázračného sveta Atlantídy sa staneme svedkami ďalšej Aresom spôsobenej kataklyzmy, čo postavy vystupujúce v príbehu zredukuje na oveľa nižší počet, takmer na úroveň komorného divadla. Dozvieme sa o tajomnom signáli z hviezd, ktorý jednoznačne pochádza od mimozemskej civilizácie. Preteky, kto ho skôr dokáže spracovať a použiť vo svoj prospech, môžu začať. Tento raz nemusíme mať obavy z toho, že zostanú nezodpovedané otázky. Kniha je záverom celej ságy a vyrozpráva nám svoj príbeh až do úplného konca.

Ako som už spomínal na začiatku, toto dielo je iné ako prvé dve. Dej sa odvíja pomerne hladko a plynule, neskáče medzi množstvom lokácií či v čase. Nie je ani rozdrobený na stovku kapitol. Postavy majú jasne vytýčený cieľ. Správajú sa pomerne uveriteľne a neprichádza k žiadnemu zvratu, kde by autor musel siahať po barličke v podobe vyššej moci. Hlavnou otázkou je, ktorá skupina sa dopracuje k cieľu skôr a čo to bude znamenať pre prežívajúce zvyšky homo sapiens na Zemi. Samozrejme, príde aj očakávaný dejový zvrat a na záver rozuzlenie a vysvetlenie celej zápletky. Text sa číta jednoduchšie a na rozdiel od prvých dvoch kníh som nemal nutkanie túto odložiť a vrátiť sa k nej až o týždeň alebo radšej nikdy.

Ak okrem čítania kníh venujete nejaký čas aj filmom či seriálom, je jasné, kde sa A. G. Riddle inšpiroval. Časti deja alebo lokácie pripomínajúce Star Gate, Babylon 5 či Battlestar Galactica sú v knihe jasne identifikovateľné. Ale prekvapivo vôbec nerušia. Skôr naopak. Záverečný diel trilógie sa tak z akčného military thrilleru s prvkami sci-fi prehupuje za hranicu, kde by sa už medzi sci-fi bezpochyby zaradil.

V prípade, že sa vám páčili prvé dva diely, tento sa vám asi príliš pozdávať nebude. Je iný. Ak ste ich nečítali alebo ste z nejakého dôvodu rovnakí masochisti ako ja, tento diel by som skúsil. Náhodnému čitateľovi nebude chýbať žiadna znalosť z predchádzajúcich dvoch kníh, pretože všetko potrebné je v rámci diela znovu spomenuté. Nie že by som túto knihu odporúčal čítať fanúšikom sci-fi. Ale pokiaľ nemáte čo čítať a cítite skutočne silnú potrebu po niečom siahnuť, pri tejto knihe sa dá slušne zabiť čas.

Jedna vec ale predsa len zamrzí. Autor na sebe zapracoval a v tejto knihe naozaj vidno pokrok. Žiaľ, toto nemožno povedať o preklade, ktorý je na rovnakej úrovni ako v prvých dvoch dieloch.

Knihu Zázračný svet Atlantídy si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Zázračný svet Atlantídy (Originálny názov: The Atlantis World)
Žáner: science fiction
Autor: A. G. Riddle
Vydavateľ: Motýľ
Rok vydania: 2016
Preklad: Lenka Jalilah Hrušková
Počet strán: 290
Väzba: pevná
Jazyk: slovenský
ISBN: 9788081640773


23. júna 2016
Richard Gullath Bojničan