Predstavujeme: Viktória Laurent – Škrabalová: Antropocén: Projekt Oáza

Antropocén
Viktória Laurent - Škrabalová

Vo vydavateľstve Enribook vyšiel dystopický román slovensko-francúzskej autorky Viktórie Laurent-Škrabalovej Atropocén: Projekt Oáza. Táto scifi kniha je na pultoch kníhkupectiev od februára. O čom je?


Anotácia

Po prírodnej kataklyzme nazývanej Déluge (Potopa) ľudia osídlili oceány. Vyhynuté vodné živočíchy nahradili robotické šrotovače, ktoré brázdia podvodné hĺbky a zbierajú odpad zanechaný predchádzajúcimi generáciami. Platformová spoločnosť riadená Úniou z neho čerpá energiu a zdroje na technologický a biologický výskum. Nová spoločnosť je hrdá na svoju vyspelosť a pod taktovkou Rozsievačov mieri k jedinému cieľu: vytvoreniu novej Oázy pre ľudstvo.

Postavy príbehu prežívajú vlastné víťazstvá a prehry: Veterinár Anton sa snaží nájsť zmysel života po strate manželky a syna v dôsledku zemetrasenia Big One, ktoré postihlo mesto Nice. Novinár Leon bojuje s démonmi minulosti a pripravuje sa na tých, ktoré má priniesť budúcnosť. Manu a Lena žijú na pod-poschodiach Platformy 40 a poslušne sa zaradili do spoločnosti. Manu sa presadil ako platformový inžinier a Lena ako biologička pre všadeprítomnú AlgoVie. Avšak Lenino dedičstvo z minulosti nerozvíja iba predstavivosť ich syna Nika. Môže predstavovať hrozbu pre nový systém, ktorý robí všetko pre to, aby sa na ekocídu, spáchanú ľudstvom, zabudlo.


Krátka ukážka z knihy

Čítačka sietnice zablikala a dvere sa otvorili:

„Vitajte v techskleníkoch, Lena Drouot.“

Potlačila výkrik nadšenia, ktorý sa snažil predrať perami. V ušiach jej zaľahlo. Bola tam! Laboratórni a vedeckí pracovníci pracovali v otvorenom priestore, oddelení priesvitnými syntetickými stenami. Sústredene sledovali živé bunky pod mikroskopom. Lena sa priblížila k jednému z nich a zľahka ho poklopkala po pleci. Nadskočil a s úsmevom uvoľnil miesto, aby sa mohla pokochať. Lena vo svojom doterajšom živote vytvárala organizmy umelo. Pozorovať bunku listu zo stromu, ktorý rástol niekoľko metrov od nich, bolo naplnením jej sna. Mužove oči iskrili. Kývol hlavou smerom k vrstve ohybných plastických závesov. Presvitala spoza nich zeleň. Podlomili sa jej kolená.

Odhŕňala vrstvy pružnej syntetiky jednu za druhou, až sa prepracovala k predsieni. Hlavou jej prebehla spomienka na otcove slová.

„Ľudstvo vyprodukovalo toľko odpadu, že bude schopné vďaka nemu prežiť niekoľko generácií.“


Knihu Antropocén: Projekt Oáza si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 8 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Antropocén: Projekt Oáza
Žáner: scifi, postapo
Autorka: Viktória Laurent-Škrabalová
Vydavateľstvo: Enribook
Rok vydania: 2021
Rozmer: 124×200
Väzba: brožovaná
Počet strán: 270
ISBN: 9788089948376


O autorke:

Viktória Laurent – Škrabalová (1980) pochádza z Prešova. Od detstva túžila venovať sa ochrane životného prostredia. Po príchode do Francúzska sa stala členkou/darkyňou organizácie Greenpeace France a Agir pour l´Environnement (Konať pre životné prostredie). Absolvovala štúdium na parížskej univerzite AgroParisTech (špecializácia Verejná politika a stratégie pre životné prostredie). Pracuje v oblasti valorizácie bioodpadov a kompostovania.

V roku 2011 získala Cenu Bibliotéky v súťaži Cena Fantázie za poviedku s ekologickým posolstvom Syndróm BEE. Na Slovensku publikovala knihy pre deti, ktoré sú súčasťou kolekcií Najkrajšie knihy Slovenska (Lapinovci z letiska, vyd. Trio Publishing ) a Najkrajšie detské knihy jesene 2019 (Kocúr, ktorý chcel byť drakom, vyd. EList). Je tiež autorkou zbierky poézie Spiatočný lístok na západ (vyd. Art Floyd) a spoluautorkou publikácie o Paríži Fluctuat Nec Mergitur: Esencia Paríža (vyd. Enribook). Jej francúzska poézia bola publikovaná vo forme zbierok vo Francúzsku a v Belgicku (vyd. Editions du Cygne a Chloé du Lys). Jej poetická tvorba sa objavuje pravidelne v rôznych francúzskych literárnych a umeleckých revue. Od roku 2019 taktiež maľuje a svoju abstraktnú tvorbu vystavuje v rámci kolektívnych výstav vo Francúzsku.


Foto: Viktória Laurent – Škrabalová


4. júla 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií