Predstavujeme – Václav Engler: Cesta

Engler Cesta

Meno Václav Engler nie je u našich českých susedov neznáme. Po básnických zbierkach a rozprávkovo ladenom príbehu zabŕdol do žánra postapo scifi knihou Cesta, v ktorej nechýba ani humor a erotika.


Anotácia

Humoristicky ladený bohato ilustrovaný postapokalyptický road trip z blízkej budúcnosti s tempom a poetikou japonskej mangy. Temperamentná divadelná herečka Michiko, profesionálny návštevník divadla Paul, unavený svojím blahobytným životom, a jeho alter ego, hybridná rozprávková bytosť Králík sa vydávajú na spoločnú cestu neznámoiu fantastickou krajinou, obývanou postavami dobre známymi z našej každodennosti, ale aj nadprirodzenými či mýtickými tvormi.

Hlavní hrdinovia vyrážajú na púť z trosiek postapokalyptického Mesta, kde každá kapitola príbehu predstavuje symbolické zastavenie. Či už ide o prehliadnutý kontakt s prízrakom, návštevu tajomnej krčmy plnej tučniakov cisárskych, stretnutie s robotmi – „rónimni“ či ďalšie neuveriteľné príhody. Symbolické zastavenia súčasne rámujú hľadanie cesty k sebe samému a svojmu náprotivku hlavného hrdinu Paula.


Ukážka z knihy

Roboti je gestem zvali do hájovny. Uvnitř se nacházela jediná rozsáhlá místnost a krb. Vše však bylo zahaleno v hustém kouři. Kovové bratrstvo totiž nepochopitelně dřevo nepálilo v krbu, ale na podlaze uprostřed místnosti. „Nebylo by lepší všechno dřevo na otop naházet dovnitř?“ mrkl ušák na roboty a ukázal hlavou směrem ke krbu. „Ano, ano, čaroději, v tvých slovech je velká moudrost. Hned tak učiníme!“ odtušil mluvčí plecháčů. Vydal ostatním pokyn a ti za okamžik veškeré klády, válející se kolem budovy, nanosili do hájovny a přihodili na hořící hranici. Vyšlehl mohutný plamen, který začal olizovat i stěny a krov chalupy. Michiko s Paulem bleskově prchli ven. Králík chvíli okouněl u plamenů a polohlasem si mrmlal: „Dojde jim to, nebo ne?“ a nevěřícně kroutil hlavou. Roboti zatím v hájovně postupně stravované ohněm začali radostně poskakovat. „Vím, že já jsem ten poslední, kdo do toho má co mluvit, ale možná byste měli lepší jít se ohřát ven před chalupu,“ podotkl chlupáč a vyrazil za svými spolujezdci, kteří, nyní již volnější chůzí, kráčeli zpět k vozu, jen se s obavami občas otočili směrem za hořící hájovnou. „Ano, ano, skvělé! Budeme topit vevnitř a hřát se venku,“ rozkošnicky zaplesal mluvčí robotů těsně předtím, než v plamenech se svými kumpány hlasitě explodoval.

Knihu Cesta si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Cesta
Žáner: postapo scifi, humor, fantasy, erotika
Autor: Václav Engler
Vydavateľstvo: Nava
Rok vydania: 2021
Vazba: brožovaná
Jazyk: český
Počet strán: 60
ISBN: 978–80–7211–598–3


O autorovi

Novela Cesta je v poradí už šiestou autorovou knihou. Predtým vydal štyri zbierky poézie a jednu metafyzickú rozprávku. Svoje publikácie si aj ilustruje a rovnakou mierou ako tvorivému písaniu sa venuje výtvarnej činnosti (prevažne čiernobiela kresba). V Plzenskom kraji aj inde vystriedal rôzne zamestnania, prevažne v kultúrnej sfére.


17. júla 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií