Predstavujeme – Tomáš Slanička: Longeaterra – Prvý skok

Slaníčka - Longeaterra - Prvý skok

Tomáš Slanička je novým autorom na slovenskej sci-fi scéne. Pred niekoľkými týždňami mu vyšiel jeho prvý román Longeaterra – Prvý skok, ktorý sa radí do žánru space opery a teraz si hľadá cestu k svojím čitateľom.

„V Longeaterre sa snažím čitateľom opísať jednu z možných budúcností, ktorá by nás, ako druh, mohla teoreticky stretnúť. V tej mojej, na pozadí neustálych malicherných konfliktov, urobí ľudstvo krok do neznáma a po prvý raz človek prekročí hranicu našej Slnečnej sústavy. Dokonca netreba cestovať ani príliš ďaleko na to, aby si ľudia uvedomili, akú malú rolu hrajú v nekonečnom priestore kozmického meradla,“ hovorí autor, ktorého láska k žánru sci-fi sa formovala od prvého dielu Star Treku. „Román sa mi veľmi často menil pod rukami a svoju cestu na papier si hľadal takmer dva roky. Som veľmi šťastný, že nakoniec uzrel svetlo sveta a môžem sa oň podeliť s ostatnými,“ dodáva.


Anotácia

Krehké prímerie medzi Zemou a jej bývalými kolóniami na Marse trvá ešte príliš krátko. V technológii medziplanetárnych letov došlo k obrovskému prelomu a človek je po prvý raz schopný cestovať rýchlosťou prevyšujúcou rýchlosť svetla.

John Waterbi svoju kariéru bojového pilota predčasne zavesil na klinec a teraz je učiteľom v škole malého marťanského mestečka. Nečakaná návšteva mu razom otočí život hore nohami. Plukovník tajnej služby mu ponúkne možnosť zúčastniť sa prísne tajnej misie, ktorá v histórii ľudstva nemá obdobu. John, ako stíhacie eso a veterán marťansko-pozemskej vojny, je napokon začlenený do malej obrannej letky vesmírnej lode vybavenej prototypom nadsvetelného pohonu. Počas niekoľkých týždňov absolvuje spolu s posádkou tvrdý tréning, ktorý ich má pripraviť na prvú cestu za hranicu Slnečnej sústavy. No už čoskoro zistia, že vesmír je plný nástrah, na ktoré je ľudstvo zúfalo nepripravené.

Knihu Longeaterra – Prvý skok si môžete kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Longeaterra – Prvý skok si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

Ukážka: „Prosím všetkých o pozornosť, hovorí k vám váš veliteľ. Všetci sa nachádzame na palube lode, ktorá nemá v histórii ľudstva obdoby. O niekoľko okamihov prvýkrát takéto veľké plavidlo poletí rýchlosťou svetla. Na začiatok len pár minút. Ak však všetko prebehne v poriadku, vzápätí poletíme znova. Tentoraz tam, kam sa ešte žiadny človek nedostal. Budeme vzdialení od domova a pomoci nedosiahnuteľne ďaleko. Na všetko ostaneme sami. Spolieham sa preto na každého jedného z vás, ktorí sa na misii zúčastníte, že budete plniť svoje úlohy svedomito a za každých okolností. K tomu nám všetkým dopomáhaj Boh. Ďakujem vám všetkým a…“ Aiden sa rozhliadol po tvárach okolo seba a odhodlane dodal: „Poďme sa zapísať do histórie!“ Dlaňou naznačil ukončenie spojenia. Jeho hlas sa už ozýval iba na mostíku.

„Pekná reč,“ pochválil ho John a tľapol po chrbte. Nato sa usadil na svoje miesto.

„Ďakujem, ale nič som si nepripravoval. Ideme na to!“

„Navigátor?“

„Súradnice prepočítané a nastavené,“ odpovedal Komojev.

„Ako ste na tom vy, doktorka?“

„Warpové pole je stabilné a pripravené pre warp jeden.“

„Výborne! Pilot, warpom jeden vpred!“

Johnovi sa zdalo, že čas sa na okamih spomalil, ba skoro úplne zastal. Svetelné body okolo neho sa rozmazali do rovných čiar, ktoré ho nebezpečne blízko míňali. Vesmírna čiernota pred nimi ho pohltila ako pažravý had, pre ktorého boli iba malým sústom. V tom istom zlomku sekundy Maven aj s celou svojou posádkou zmizol stanici MS 2 zo všetkých detekčných prístrojov.


Podrobnosti o knihe

Longeaterra – Prvý skok
Žáner: science fiction, space opera
Autor: Tomáš Slanička
Vydavateľstvo: Tomáš Slanička
Rok vydania: 2021
Obálka: Martina Nedvídková
Väzba: brožovaná
Počet strán: 277
ISBN: 978–80–570–3111–6


O autorovi

Tomáš Slanička (1986) pochádza zo Žiliny. Od detstva ho priťahoval svet sci-fi a sním spojené možné budúcnosti svetov známych aj neznámych. Na škole si obľúbil technické predmety a štúdium fyziky sa mu stalo koníčkom. Po ukončení štúdia telekomunikačného a rádiokomunikačného inžinierstva na Žilinskej univerzite sa zamestnal v technologickej firme, kde pracuje dodnes.


27. januára 2022
Fandom SK - PR
Zdroj informácií