Predstavujeme teror na koľajniciach - antológiu Koleje smrti

Koleje smrti - obálka

Ďalšou knihou, ktorá sa krstila uplynulý víkend na festivale Comics Salón v Bratislave, je antológia fantasy, sci-fi a hororových poviedok Koleje smrti. Okrem slovenských textov kniha obsahuje aj niekoľko českých. Nájdete tu poviedky od Ivana Kučeru, Františky Vrbenskej, Honzu Vojtíška, Marka E. Pochu, Kataríny Soyky, Lenony Štiblaríkovej, Anny Olejárovej, Martina Paytoka, Haniny Veselej, Jaroslava Lupečku, Michaely Merglovej a Ivany Molnárovej. Za antológiou stojí vydavateľstvo Hy­dra.


Anotácia

Určite ste niekedy využili ten či onen dopravný prostriedok na koľajniciach. Aké pocity ste pri tom mali?

Poznáte moment, keď zrazu vozňom hrkne, a vy sa musíte kŕčovito pridŕžať, aby vás neoplieskalo o stenu? Situáciu, keď sa kupé s cudzím chlapom, ktorý má v tvári prázdny výraz, ponorí do tmy tunela?

Neprepadla vás voľakedy úzkosť, že sa železný kolos vykoľají a vy skončíte v jeho poskrúcaných horiacich troskách?

A čo stavy bezmocnosti v metre? Zmeškali ste posledný spoj a hore už zamkli mreže? Neozval sa náhodou z tmy tichý zvuk? Šuchot cudzích krokov? Myseľ vás presviedčala, že to bol určite len zatúlaný potkan alebo nejaký úbožiak bez strechy nad hlavou…

No čo ak tam dolu striehne beštia? Čo ak striehne na vás? Rovnako ako v trinástich poviedkach známych českých a slovenských autorov? Takže pokiaľ ste vzali túto knihu do rúk, radšej si držte klobúky. Lebo vás čaká doslova pekelná jazda!


Ukážka z poviedky Vozňovisko od Ivana Kučeru

Smrad bol čoraz neznesiteľnejší. Natrafil na časť zeme, posiatu kosťami. Bol tu nedostatok svetla, ale obracal ich v rukách a dospel k záveru, že sú ľudské. Ďalšiu obrovskú kopu tvorilo oblečenie s topánkami. Až teraz si uvedomil, že okrem bubnovania kvapiek počuje ešte niečo. Sípavé dýchanie. A nepatrilo jemu. Ozývalo sa niekde z… Potriasol hlavou, akoby z nej chcel vyhnať cudzie hlasy. Nevedel miesto presne lokalizovať, ale šlo to niekde odtiaľto, zospodu, nie zvrchu. Nádych, výdych. Nádych, výdych. Ťažký, až desivý. Chrapľavý a plný smrti. Rozbúšilo sa mu srdce.


Ukážka z poviedky Po trati od Honzu Vojtíška

Noc přišla v jasně růžovém krajkovém negližé a poté jej sundala; na nebi se rozblikaly hvězdy a měsíc ze tmy vyloupl protáhlé stíny. Byla to krása, to ticho, svěží vzduch, návrat života do přirozené tmy. Veronika se přitulila k Jáchymovi a přikryla si nohy spacákem. Položila mu hlavu na hruď a pravidelně oddechovala.


Do antológie prispeli so svojimi poviedkami títo autori:

  • Ivan Kučera: Vozňovisko
  • Honza Vojtíšek: Po trati
  • Mark E. Pocha: Pod povrchom
  • Lenona Štiblaríková: Vagón uprostred lesa
  • Katarína Soyka: Rajecká Anča
  • Anna Olejárová: Pod pohľadom mŕtvych očí
  • Martin Paytok: Poslední jízda
  • Hanina Veselá: Šeptáno do tmy
  • Františka Vrbenská: Můra v lampě
  • Jaroslav Lupečka: Návrat domov
  • Michaela Merglová: Ve tmě světlo
  • Ivana Molnárová: Zájazd

Knihu Koleje smrti si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Podrobnosti o knihe

Názov: Koleje smrti
Žáner: fantasy, sci-fi, horor
Autori: Ivan Kučera, Honza Vojtíšek, Mark E. Pocha, Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, Anna Olejárová, Martin Paytok, Hanina Veselá, Františka Vrbenská, Jaroslav Lupečka, Michaela Merglová, Ivana Molnárová
Vydavateľstvo: Hydra
Rok vydania: 2018
Počet strán: 392
Väzba: brožovaná väzba
ISBN: 9788089968060


27. septembra 2018
Fandom SK - PR