Predstavujeme – Peter Derňár: Škrabot

Škrabot-obalka

Škrabot je strhujúci a mrazivý hororový triler slovenského autora Petra Derňára o túžbe vyrovnať sa s minulosťou, ktorá bojuje s potrebou dosiahnuť v živote niečo viac. Debut nového objavu na slovenskej žánrovej scéne vyšiel pred pár dňami vo vydavateľstve Lindeni.


Štyridsiatnik Peter má krátko po rozvode. Okrem excentrickej exmanželky musí zvládať aj pubertálnu dcéru. Takto však už nechce ďalej žiť a len sa utápať v smútku. Ako riešenie sa mu núka terapia tmou – nechá sa na týždeň zavrieť do miestnosti bez okien, aby sa postavil vlastným strachom, prekonal ich a mohol vstúpiť do novej etapy života s čistým štítom. Tomáš je filmár a už má po krk natáčania hlúpych reklám a priblblých televíznych seriálov. Keď sa mu v televízii nepodarí zrealizovať projekt, od ktorého si veľa sľuboval, niečo sa v ňom zlomí a radikálne prehodí výhybku. Začne odznova. Lenže keď sa životy dvoch mužov pretnú, ani jeden z nich nehovorí celú pravdu a v hĺbke duše schováva nejedno nepekné tajomstvo.

„Rôzne príhody som dával na papier od nepamäti, ale buď som nemal dostatočnú výdrž, motiváciu alebo som mal až prisilnú autocenzúru, aby z toho vznikla kniha, ktorú by som smelo ponúkol vydavateľovi. No naraz prišla téma, pri ktorej som po desiatich sekundách vedel, že sa stane základom mojej prvej ozajstnej knihy… Skrátka, nemal som ešte ani riadok, no vedel som, že to vyjde,“ hovorí Peter Derňár. Nápad vznikol prozaicky – počas turistiky mu jeho sestra navrhla či by neskúsil zážitok nazvaný terapia tmou a Peter sa touto myšlienkou začal vážne zaoberať. Načítal si o tom kopec vecí na internete a pochopil, že toto by mohla byť oveľa zmysluplnejšia dovolenka ako osem dní na gréckych či chorvátskych plážach. „No keď už som takmer bral do rúk telefón, že sa prihlásim, začala moja fantázia pracovať nie veľmi zdravým spôsobom. Skrátka, uvedomil som si, že sa mi zatvoriť do tmy vlastne vôbec nežiada, no zároveň mám skvelý základ pre hororovú knihu. Veď keď vás cudzí ľudia zatvoria niekde na odľahlej farme úplne samého do domčeka bez okien a bez možnosti komunikovať s vonkajším svetom, môže sa vám stať všeličo…“

Autor sa ako novinár venuje knihám už dlhé roky, miluje severské krimi, atmosféru mrazu, tmy, izolovaných komunít… Má rád príbehy plné nevysvetliteľných záhad, nejasnej motivácie postáv, knihy, v ktorých minulosť nie je uzavretá a vynárajú sa z nej storaké nebezpečenstvá či nedoriešené vzťahy. „Verím, že niečo z toho nájdu aj moji potenciálni čitatelia v Škrabote – napätie a tajomno od prvej po poslednú stranu. A verím, že na rozdiel od severských bestsellerových autorov, ktorí v krvilačnosti a choromyseľnosti svojich vrahov dávno prekročili všetky medze, motivácia postáv zo Škrabotu bude pre každého čitateľa ak nie úplne pochopiteľná, tak aspoň prijateľná,“ hovorí o svojej prvej knihe. „Je presne taká, akú by som si sám rád prečítal.“


Podrobnosti o knihe

Škrabot
Žáner: horor, triler
Autor: Peter Derňár
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Počet strán: 376
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788056620632

Knihu Škrabot si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


O autorovi

Peter Derňár sa narodil v Nitre a vyrastal v Palárikove, ktoré sa stalo aj dejiskom jeho knižnej prvotiny Škrabot. Po absolvovaní novozámockého gymnázia vyštudoval na Filozofickej fakulte UK v Bratislave odbor filozofia, slovenský jazyk a literatúra. Je laureátom scenáristickej súťaže Cena Tibora Vichtu v kategórii Internetový seriál, pričom na základe jeho scenárov následne vznikol v televízii JOJ 24-dielny internetový seriál Old Bojs. Svoju prvú zbierku poviedok napísal ako štvrták na základnej škole, za jednu z nich bol ocenený v celoštátnej súťaži, ktorá dávno neexistuje. Viac ako dvadsať rokov pracuje ako novinár. S manželkou a dcérou žije v Bratislave.


Peter Dernar ©Foto Tibor Géci


27. februára 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií