Pravda

Najnovšia Pratchettova kniha už síce vyšla dávnejšie, no nezaškodí trochu si ju priblížiť

„Pravda víťazí, pravde čas nevadí, ani les všemocných peňazí…“ tak spieva Tublatanka vo svojom niekdajšom veľkom hite, no ako sa zase dozviete od Terryho Pratchetta, nie vždy je to zároveň i to, čo chcú ľudia počuť.

Terry vo svojej zatiaľ poslednej -anej knihe bohato zužitkuváva svoje novinárske skúsenosti z mladosti a opisuje rozruch, ktorý v Ankh-Morporku spôsobí prvý –aný tlačiarenský lis a prvý -aný nezávislý novinár, ktorý odhalí moc slov usporiadaných za sebou v určitom poradí. Napokon, veď to má aj v krvi. Mikuláš zo Slova.

Ankh-Morpork opäť raz kypí vo všetkých svojich (i tých radšej vôbec neprebádaných) –aných zákutiach. Starý Smrďa Rum so svojím Zápachom a partiou priateľov sa stávajú najúspešnejšími mestskými kolportérmi –aných najnovších noviniek o udalostiach nielen v meste, ktoré sa o.i. snažia poctivým občanom nahovoriť, že nie je pravda, že ženy v Lancre rodia hady, v Omnii že sa neživia pieskom a ľudia nevyzerajú divne, ale že sú vlastne takí istí ako tí v Ankh-Morporku. „To čo je toto za nezmysel," pýtajú sa Ankh-Morporčania a na vrchol všetkého tohto pozdvihnutia sa zdá, že –aný Patricij sa pokúsil zavraždiť svojho –aného tajomníka, opil sa a chcel utiecť s peknými pár tisícmi –aných toliarov v sedle. Teraz však našťastie sedí pekne v chládku väznice Mestskej stráže a pripravujú sa voľby nového patricija, ktorý by mesto vrátil k jeho tradičným –aným hodnotám ako sú verejné popravy, hony na trpaslíkov, trolov a ostatných neľudských obyvateľov tohto najväčšieho ľudského mesta, ktorí vlastne spolu už dávno a pomerne presvedčivo tvoria jeho –anú väčšinu. A k tomu všetkému sa mestom potulujú dvaja zabijáci, ktorým by ani Čas-Nač-Aj nesiahal po členky. Kapitán Elánius proste nevie kam samou radosťou skočiť, Angue niekto hodí priamo pod čumák pachovú bombu a k tomu je tu ešte ten –aný prekliaty novinár, ktorý má vo zvyku (aspoň tak sa zdá) všetky slová prekrúcať a následne uverejňovať vo svojich –aných novinách.

Takýmito udalosťami teda momentálne žije Ankh-Morpork a na ich pozadí nám Terry Pratchett tradične ukazuje zvláštnosti nie tohto plochého sveta, putujúceho vesmírom na chrbáte obrovskej korytnačky, ale toho nášho, guľatého, obiehajúceho okolo Slnka, so slonmi akurát na sebe, ale nie pod sebou. Novinárske triky a temné zákutia, konkurenčný boj, intrigy, boj o moc a odhalené ďalšie tajomstvo –aného trpaslíčieho rodinného života.

Autorovi sa opäť vydarilo proste všetko a najmä asi pán Tulipán, vrah, násilník, podpaľač, atď., atď., ktorého i napriek jeho, večným hnevom na celý svet zatemneným mozgom, „drogovej" závislosti a ďalším prehreškom proti spoločnosti proste musíte mať –ane radi. No veď verili by ste tomu, že tento človek(?) s dušou najväčšieho zemeplošského znalca a milovníka umenia radšej človeku rozmláti hlavu na kašu vlastnou rukou, než by k tomu mal použiť vzácny ťažký strieborný svietnik, akých je na Ploche už len pár, len aby sa mu (svietniku) nič nestalo?

Pravda vyšla v príhodný čas tesne pred –anými Vianocami a tak už iste zdobí mnohé knižnice. A je iba škoda, že nie všetky, pretože si to rozhodne zaslúži. Preložená dvorným prekladateľom Zemeplochy Honzom Kantůrkom, vydaná Talpressom, napísaná Pratchettom a pokrstená samotnou –anou Pravdou, no môže to byť známka nekvality??? Skôr presne naopak. Knižka charakteristická tiež i tým, že je na nej posledná obálka Josha Kirbiho, keďže tento skvelý maliar a priateľ mnohých už bohužiaľ nie je medzi nami. A tiež i tým, že Terry si chcel dať po jej napísaní konečne (na malú chvíľlku) od Zemeplochy pokoj, ale keďže svoje príbehy píše zároven od začiatku i od konca no a tentoraz sa mu to v strede tak nejak –ane nespojilo, dal vlastne jeden príbeh vzniknúť príbehu ďalšiemu, ktorý bude Zemeplochou dvadsiatoušiestou. Svetom, kde sa svetlo pohybuje –ane pomaly, najväčšou starosťou mágov je nájsť bohato prestretý stôl a vražda je počestné remeslo. Do toho spomínaného ďalšieho príbehu ešte síce uplynie –ane veľa času, ale dobrého predsa nikdy nie je dosť, no nie?

P.S. A ak chcete vedieť čo znamená –ane, prečítajte si Pravdu. Verte mi, hovorím vám –anú pravdu.

9/10


Názov: Pravda
Autor: Terry Pratchett
Vydavateľstvo: Talpress, Praha 2001
Počet strán: 479
Cena: 345 Sk


23. apríla 2002
Martin Macášek